Ranska ja Italia haastavat Norjan Salpausselän kisojen miesten parisprintissä


Norja lähtee suosikkina miesten Salpausselän kisojen perjantaiseen parisprinttiin.
Etusuora: 24.03.2023 08:18Hiihto
Ranska ja Italia haastavat Norjan Salpausselän kisojen miesten parisprintissä
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Erik Valnes.
Miesten parisprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten parisprintin aika-ajo käynnistyy naisten klo 15.20 alkavan aika-ajon jälkeen. Finaali on vuorossa klo 16.50 käynnistyvän naisten finaalin jälkeen.

Kun joukkueessasi hiihtää Johannes Hösflot Kläbo, on voitto todennäköinen. Tämä pätee myös Salpausselän kisojen miesten vapaan hiihtotavan parisprinttiin, jossa Norjan ykkösjoukkueen avausosuutta vie Erik Valnes ja ankkurin vastuusta nautti Kläbo.

Vahvassa kevätvireessä hiihtävä Valnes on napannut kahdesta viimeisestä vapaan sprintistä sijat 5 ja 2, joten sprinttivire on vapaalla kohdillaan. Mies ei kaihda myöskään distanssikisoja, joten häntä tuskin kovin helposti pudotetaan matkavauhdillakaan kyydistä. On todennäköistä, että Valnes hoitaa oman leiviskänsä pariviestissä kunnialla. Ja Kläbo hoitaa sitten loput.

Norjan yhdeksi haastajaksi nousee Ranskan molemmat joukkueet. Ykkösjoukkueessa hiihtävät väkevässä sprinttivireessä olevat Renaud Jay ja Lucas Chanavat. Norjan päihittäminen vaatisi tosin ihmetempun: käytännössä Chanavat´n pitäisi lyödä Kläbo loppukirissä, sillä Jay ei Valnesia todennäköisesti kyydistään pysty pudottamaan.

Ranskan kakkosjoukkueessa hiihtävät Jules Chappaz - Richard Jouve. Chappaz on esittänyt loppukaudesta pirteää menoa ja Jouve on ollut läpikauden erinomaisessa kunnossa ja kuuluu parisprintin kovimpiin yksittäisiin menijöihin.

MM-hopeamitalisti Italia kuuluu myös parisprintin perinteisiin menestyjiin ja on ehdottomia Lahden kisojen suosikkeja. Francesco de Fabiani ja Federico Pellegrino ovat kokeneita parisprinttereitä. Parivaljakossa de Fabianin roolina on pitää asemat kärkiporukassa ja Pellegrinon tehtävä on iskeä loppukirissä. Konsepti toimi Planicassa erittäin hyvin ja samaa on luontevaa odottaa myös Lahdessa.

Katso kohteet ja kertoimet

Ruotsilta odoteltiin MM-kisojen parisprintissä mitalivauhtia, mutta Calle Halfvarssonin ja Edvin Angerin esitys jäi köykäiseksi. Lahdessa Ruotsin joukkueet ovat Marcus Grate - Edvin Anger (ykkösjoukkue) ja William Poromaa - Oskar Svensson (kakkosjoukkue). Paperilla Ruotsin ykkösjoukkueelta voisi odottaa mitalivauhtia, mutta kakkosjoukkueen yltäminen podiumille olisi yllätys.

Norjan kakkosjoukkue on myös potentiaalinen mitalijoukkue Lahdessa. Harald Östberg Amundsen ja Sinde Björnstad Skar ovat esiintyneet edukseen viimeisissä maailmancupin kisoissa. Puhtaana distanssimiehenä aiemmin tunnettu Amundsen saattaa olla kisassa ratkaisevassa roolissa, sillä hän pystyy halutessaan iskemään kolme kierrosta kovalla matkavauhdilla ja laittamaan enemmän sprinttiominaisuuksilla elävät vastustajat tiukille. Skar on tehnyt kauden vapaan sprinteissä kelpo suorituksia maailmancupissa, kuten Falunin ja Tallinnan sprinttien välieräpaikat.

Planican MM-sprintissä jättiyllätykseen nelossijallaan yltänyt Kanada nostetaan myös Lahdessa potentiaalisten menestyjien joukkoon. Antoine Cyr ja Graham Ritchie tekivät MM-kisoissa rajun suorituksen ja vaikka kaksikko ei muuten ole loistanut kauden maailmancupissa, näyttää kilpailumuoto sopivan kanadalaisille mainiosti.

Suomi lähtee Salpausselällä kirkastamaan kilpeään Planican MM-kisojen erittäin vaisun suorituksen jälkeen. Suomen ykkösjoukkue on Lahdessa Lauri Vuorinen ja Joni Mäki. Vuorinen ei ole suuremmin loistanut tämän kauden sprinteissä ja Falunista ja Tallinnastakin tuliaisina oli vaatimattomat sijat. Mäen kausi on ollut kokonaisuudessaan rikkonainen ja heikko, joten menestyminen Lahdessa vaatisi Suomen ykkösjoukkueen kaksikolta selkeää tason nostoa.

Suomen kakkosjoukkueessa lykkivat Verneri Suhonen ja Verneri Poikonen.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten parisprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi