Jatkavatko suomalaiset miesampumahiihtäjät vahvoja otteitaan Annecyn pikakisassa? Ottaako Johannes Bö viidennen peräkkäisen voittonsa?


Tero Seppälä, Olli Hiidensalo ja Tuomas Harjula tavoittelevat torstaina huippusijoituksia pikakisassa. Voittajasuosikkeja kilpailuun on ainoastaan yksi.
Veijo Vaakanainen: 14.12.2022 18:55Ampumahiihto
Jatkavatko suomalaiset miesampumahiihtäjät vahvoja otteitaan Annecyn pikakisassa? Ottaako Johannes Bö viidennen peräkkäisen voittonsa?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Tuomas Harjula
Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupin viimeinen kisaviikko ennen joulutaukoa käynnistyy torstaina Ranskan Annecyssa miesten pikakilpailulla. 10 kilometrin ja kahden ammunnan kilpailussa ratkotaan jälleen myös lähtöasetelmat lauantaina hiihdettävään takaa-ajokisaan, joten onnistuminen torstaina on loppuviikonlopun kannalta erittäin tärkeää.

Suomalaisnäkökulmasta torstain kisa on poikkeuksellisen tärkeä kaksikolle Tero Seppälä - Tuomas Harjula. Toisin kuin Olli Hiidensalo, Seppälä ja Harjula ovat tällä hetkellä jäämässä sunnuntaina kisattavan kauden ensimmäisen yhteislähdön ulkopuolelle.

Tästä syystä heidän tulisi pystyä keräämään pikakisasta mahdollisimman paljon pisteitä ja hankkia hyvä lähtöpaikka takaa-ajoon. Viimeaikaisten otteiden perusteella molemmilla on realistinen mahdollisuus päästä kisaamaan myös sunnuntaina, mutta se vaatii erinomaisia otteita kahdessa viikonlopun aiemmassa kisassa niin hiihdossa kuin erityisesti ampumapenkallakin.

Sekä Seppälältä, Harjulalta että Olli Hiidensalolta voidaan myös realistisesti odottaa hyvää panosta torstaina. Viimeisimmässä maailmancupin osakilpailussa sunnuntaina he olivat kaikki 22 parhaan joukossa. Edellisen kerran kolme suomalaismiestä oli ollut yhtä hyvillä sijoilla yli 20 vuotta sitten 19.3.2000 Oslon Holmenkollenilla käydyssä pikakisassa, jossa Paavo Puurunen oli 10:s, Harri Eloranta 19:s ja Vesa Hietalahti 22:s.

Viimevuotiset tulokset Annecysta tosin hieman laskevat suomalaisodotuksia. Tuolloin Seppälä oli nimittäin parhaana suomalaisena 32:s yhdellä sakolla ja kaksi sakkoa ampunut Hiidensalo jäi sijalle 70. Muutenkin juuri Annecyssa Seppälä oli viime kaudella vaikeuksissa hiihtovauhtinsa kanssa, tosin osittain se luultavasti selittyi huolto-ongelmilla.

Torstain kisaa voi siis odottaa suomalaisnäkökulmasta maltillisen toiveikkaana. Kauden aiempien kisojen perusteella Hiidensalo on uransa parhaassa lyönnissä ja Harjula on noussut viime kauden suurten vaikeuksien jälkeen elämänsä vireeseen. Seppäläkin alkaa Kontiolahden vaikeuksien jälkeen saamaan taas pakettiaan paremmin kasaan.

Oikein hyväksyttävä suoritus suomalaisnäkökulmasta olisi jo se, että koko kärkikolmikko pääsisi maailmancupin pisteille ja vähintään yksi heistä olisi 20 parhaan joukossa. Niistä asemista lähes kaikki olisi mahdollista takaa-ajokisassa.


Pystyykö kukaan tälläkään kertaa haastamaan Johannes Bötä?


Alkukauden voittajaluettelo miesten puolella on ollut varsin yksitoikkoinen. Kauden avanneella normaalimatkalla voitto karkasi vielä Ruotsin Martin Ponsiluomalle, mutta tämän jälkeen neljä seuraavaa kisaa on ollut Johannes Thingnes Bön hallintaa.

Lähes kaksi prosenttiyksikköä lähimpiä haastajiaankin nopeampaa vauhtia ladulla pitänyt ja tauluja 87,5 prosentin tarkkuudella pudottanut norjalainen on ollut aivan liian vaikea vastustaja kilpakumppaneilleen. Eikä tälläkään kertaa mikään viittaa siihen, että norjalaisen voittokulku olisi päättymässä.

Lähtökohtaisesti ainoa urheilija, joka voi viedä Johannes Böltä voiton, on hän itse. Jos Bö suoriutuu ampumapaikalla edes kelvollisesti, on hän tämänhetkisellä hiihtovauhdillaan edelleen liian vikkelä muiden päihitettäväksi. Ennakkoon ajatellen vasta kisan kolmas sakkokierros murskaisi lopullisesti norjalaisen voittomahdollisuudet.

Jos lajin ylivertainen hallitsija sattuisi haparoimaan ammunnoissa, nouseva Sturla Holm Lägreidin ja Emilien Jacquelinin voittomahdollisuudet. Viime viikolla molemmissa kisoissa Bön takana palkintosijoille noussut kaksikko on sekä ampumavarmuutensa että hiihtovauhtinsa perusteella tälläkin kertaa potentiaalisin Bön haastaja.

Ruotsalaiset Sebastian Samuelsson ja Martin Ponsiluoma eivät onnistuneet aivan parhaalla mahdollisella tavalla Hochfilzenissa etenkään ampumapaikalla. Hiihtovauhtinsa puolesta hekin ovat kuitenkin niitä urheilijoita, joilla on ampumapaikalla onnistuessaan mahdollisuus mitellä pääsystä kolmen parhaan joukkoon.

Sama pätee myös kovaan norjalaiskolmikkoon Tarjei Bö - Johannes Dale - Vetle Sjåstad Christiansen. Heille tosin toistaiseksi ampumapaikat ovat olleet hieman liian haastavia palkintosijoja ajatellen.

Sen sijaan nuoremman polven norjalainen Filip Fjeld Andersen oli lähellä podiumia jo viikko sitten. Hänellä on myös hyviä muistoja Annecysta, sillä vuosi sitten hän otti uransa ensimmäisen palkintosijan juuri Annecyn pikakisasta.

Viime kauden maailmancupin ylivoimaista hallitsijaa Quentin Fillon Maillet'ta ei myöskään saa unohtaa. Hieman yskähdellen kautensa aloittanut ranskalainen on vähitellen saanut konettaan lämpenemään ja Hochfilzenin pikakisassa Fillon Maillet oli jo neljäs. Kauden ensimmäinen palkintosija voittamaan tottuneelle ranskalaiselle ei siis olisi torstaina minkään asteinen yllätys.

Jokerikortti kilpailuun on Saksan Benedikt Doll, joka on toistaiseksi ollut kauden kuudenneksi nopein hiihtäjä. Pikakisan maailmanmestaruudenkin aikanaan voittanut kokenut saksalainen on toistaiseksi ollut tasaisesti sijoilla 11-20, mutta hiihtovauhti antaa hänellekin mahdollisuuden kärkitaistoon. Tosin 77,5 prosentin pystyprosentti laskee näitä mahdollisuuksia melko paljon.

Toinen mahdollinen jokeri on vastikään kilpailukiellosta palannut Latvian Andrejs Rastorgujevs. Viime viikolla paluukisassaan kokenut latvialainen ampui nollat ja ja oli hienosti viides. Aiempien vuosien perusteella on tosin epätodennäköistä, että alle 80 prosentin varmuudella tauluja pudottanut latvialainen pystyisi nolliin kahdessa kisassa peräkkäin.

Suomalaisista torstain kisaan starttaa myös kaksikko Jaakko Ranta - Heikki Laitinen. Molemmat olivat viime viikolla mukana takaa-ajossa ja tälläkin kertaa 60 parhaan joukkoon pääseminen on heille sopiva ja toivottavasti myös realistinen tavoite.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi