Jatkuuko suomalaismiesten korpivaellus ampumahiihdon maailmancupissa? Ketkä taistelevat tiukimmin Hochfilzenin pikakilpailun voitosta?


Suomalaismiesten kauden avaus ampumahiihdon maailmancupissa oli murheellinen. Jos sama tahti jatkuu Hochfilzenin pikakisassa, on tilanne hälyttävä. Kisan voittotaistosta on odotettavissa tiukka ja jännittävä.
Veijo Vaakanainen: 07.12.2023 19:55Ampumahiihto
Jatkuuko suomalaismiesten korpivaellus ampumahiihdon maailmancupissa? Ketkä taistelevat tiukimmin Hochfilzenin pikakilpailun voitosta?
Kuva: Julia Sadykova.
Veikkaus
Jaakko Ranta.
Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten pikakisan Supertriplassa 15 000 € bonusrahaa.

Ketkä taistelevat kilpailun voitosta?


Suuret mannerlaatat ovat liikkuneet miesten ampumahiihdon maailmancupissa kauden ensimmäisissä kisoissa. Jo useamman kauden ajan miesten kisojen ennakoiminen on ollut varsin yksinkertaista ja jopa yksitoikkoista, kun Norjan Johannes Thingnes Bö on ollut varsinkin hiihtovauhdin osalta aivan eri planeetalla kuin muut. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut radikaalisti.

Kauden ensimmäisissä kilpailuissa Bö on ollut vaikeuksissa sekä ampumapaikalla että etenkin hiihdossa. Aiemmin ylivertainen hiihtäjä on yhtäkkiä hiihtoaikojen perusteella vain tavallinen kuolevainen muiden joukossa.

Mies itse syytti tästä muutoksesta haastattelussa fluorittomia voiteita, jotka ovat hidastaneet vauhteja ja johtanut siihen, että ylävartalon voimakapasiteetti korostuu. Bön mukaan aiemmin kovavauhtinen hiihto ei vaatinut niin paljon voimaa ylävartalosta kuin aiemmin ja häntä voimakkaammat hiihtäjät saavat etua.

Norjan tv:n hiihtoasiantuntija Torgeir Bjørn suhtautui tähän selitykseen varsin skeptisesti. Oli syy lopulta mikä tahansa, niin Bötä ei voi enää nostaa ykkössuosikiksi, vaan alkukauden näyttöjen perusteella hänen voittonsa olisi yllätys.

Östersundin nopein hiihtäjä oli Ruotsin Sebastian Samuelsson, joka nostaa hänet hiihtopainotteisessa pikakilpailussa yhdeksi suurimmista ennakkosuosikeista. Tosin aiempina vuosina Samuelssonin hiihtovauhti suhteessa muihin on yleensä hieman laantunut, kun ollaan siirrytty Pohjois-Euroopan paukkuvista pakkasista ja kovista maastoista Keski-Euroopan lauhempiin keleihin ja astetta kevyempiin maastoihin.

Östersundiin verrattuna täysin erilaiset sääolosuhteet onkin kisan ennakoimisen kannalta kaikkein eniten epävarmuutta tuova tekijä. Fluorittomiin voiteisiin siirtymisen jälkeen on suuri arvoitus, kuinka eri maajoukkueiden varusteet toimivat eri olosuhteissa. Aiemmista vuosista ei ole tällä kertaa mitään hyötyä vertailuissa.

Östersundin pakkassäissä Saksan huolto vaikutti olevan jopa useamman askeleen muita edellä. Joukkueen urheilijoilta nähtiin huimaa tasonnostoa aiemmin nähtyyn etenkin hiihtovauhdeissa ja kisat olivatkin lähes pelkkää saksalaisjuhlaa.

Normaalimatkalla Roman Rees ja Justus Strelow ottivat kaksoisvoiton ja pikakisassa voitto meni 30-vuotiaalle Philipp Nawrathille, joka aiempina vuosina oli löytynyt useimmiten tuloslistan sijoilta 10-20. Nyt Nawrath saapuu Hochfilzeniin maailmancupin ja pikakisacupin johtajan keltapunaisessa liivissä.

Perjantain mielenkiintoisin asia onkin seurata, kuinka hiihtovauhdit suhteutuvat viime viikkoisiin, kun kovin pakkasten sijaan kisataankin ennusteiden mukaan plus-asteissa. Ovatko Nawrath ja muut saksalaiset edelleen yhtä vahvoilla?

Vaikka Johannes Bö onkin kaukana parhaasta vireestään, on Norjan maajoukkue edelleen kollektiivisesti selvästi vahvin joukkue, vaikka voitot menivätkin Östersundissa Saksaan ja Ruotsiin. Tutut nimet Tarjei Bö, Vetle Sjåstad Christiansen sekä Johannes Dale-Skjevdal olivat Östersundissa vahvoja sekä näin potentiaalisia kärkinimiä myös Hochfilzenissa.

Konkareiden lisäksi kärkitaistoon on nostettava myös nuoria nousevia norjalaisia, jotka vakuuttivat viime viikonloppuna. Kauden suurin nousija vaikuttaisi olevan viime kauden lopulla IBU-Cupista ylennyksen maailmancup-ryhmään saanut Vebjörn Sörum, joka pääsi Östersundissa jo juhlimaan uransa ensimmäistä palkintosijaa.

Sörumin lisäksi toinen kovassa nousussa oleva norjalainen on Endre Strömsheim, joka jatkaa jo viime keväänä alkanutta läpimurtoaan kohti terävintä huippua. Molemmat ovat vahvassa kunnossa sekä ladulla että ampumapenkalla ja voivat hyvinkin juhlia perjantaina uransa ensimmäistä voittoa.

Ranskalaismiehet olivat Östersundissa vaisuja etenkin ladulla. Heitäkään ei kuitenkaan kannata unohtaa, sillä Hochfilzenissa erityisesti Quentin Fillon Maillet sekä Emilien Jacquelin ovat olleet yleensä kovia. Myös alkukauden Ranskan vahvin tykki Fabien Claude kannattaa huomioida.

Jokerikortti perjantain pikakilpailuun voisi olla Italian Tommaso Giacomel. Nouseva italialaiskyky on parantanut tasoaan hieman tutkan alla tasaisen varmasti ja tämä kausi on lähtenyt hänen osaltaan liikkeelle tasaisilla suorituksilla hieman kymmenen kärjen ulkopuolella.

Hiihtovauhdillisestikin Giacomel on ollut samoilla sijoilla, mikä tarkoittaa sitä, että hän vaikuttaisi hieman nostaneen hiihtovoimaansa viime vuoteen verrattuna. Giacomel on lisäksi urheilijatyyppi, jolle Hochfilzenin kaltaiset helpommat maastot sopinevat Östersundin tiukkoja nousuja paremmin, joten hyvältä ampumasuorituksella italialainen voi hyvinkin yllättää.

Miesten pikakisan Supertriplassa 15 000 € bonusrahaa.

Katso kohteet ja kertoimet

Suomen miesten suorittaminen ampumahiihdon maailmancupissa oli suorastaan tuskallista seurattavaa monien vuosien ajan, kunnes parin viime vuoden aikana tekemisessä alkoi näkyä selviä piristymisen merkkejä. Tero Seppälä nousi toissa vuonna suuren läpimurron maailman terävimmän kärjen haastajajoukkoon ja viime vuonna joukkueen otteissa nähtiin kollektiivinen tasonnosto.

Vaikka Seppälän viime kausi ei sairastelujen ja ammunnan haparoinnin vuoksi ollutkaan niin hyvä kuin edellinen, mahtui kauteen monia ilonaiheita. Olli Hiidensalo teki uransa ylivoimaisesti parhaan kauden ja oli vakiokasvo maailmancupin pisteillä, Tuomas Harjula ylsi parhaimmillaan jopa kymmenen parhaan joukkoon ja Otto Invenius teki loppuvuodesta hurjaa läpilyöntiä kansainväliselle tasolle.

Uuden norjalaisen päävalmentajan Erik Kulstadin tulo maajoukkueen johtoon näytti tuottavan hurjia tuloksia ja jopa viesteissä Suomi alkoi näkyä yllättävän lähellä kärkeä. Kauden 2023/2024 alku näyttää kuitenkin pyyhkineen kaiken aiemman positiivisen kehityksen ja suomalaiset vaikuttavat palanneen tuloslistan loppupäähän.

Östersundin viikonloppu ei miesten viestin ja sekaviestin pieniä valonpilkahduksia lukuun ottamatta jättänyt juuri mitään positiivista muisteltavaa. Ammunta oli epävarmaa ja etenkin hiihtovauhti oli kaukana siitä, missä vielä viime vuonna oltiin.

Suomalaisista pikakisassa perjantaina nähdään Otto Invenius, Jaakko Ranta ja Jonni Mukkala.

Katso kohteet ja kertoimet

Muokattu kello 21:10: Olli Hiidensalo ja Tero Seppälä eivät kilpaile viikonloppuna.
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi