Jyrääkö hurjassa hiihtokunnossa oleva Johannes Bö Kontiolahden pikakilpailun voittoon? Mihin riittää Seppälän ja Hiidensalon vauhti?


Kauden avanneessa normaalikilpailussa ylivoimaista hiihtovauhtia painellut Johannes Bö on ykkössuosikki lauantain sähäkkään pikakilpailun. Suomalaiskaksikolta Tero Seppälä - Olli Hiidensalo toivotaan pirteitä otteita.
Veijo Vaakanainen: 02.12.2022 18:05Ampumahiihto
Jyrääkö hurjassa hiihtokunnossa oleva Johannes Bö Kontiolahden pikakilpailun voittoon? Mihin riittää Seppälän ja Hiidensalon vauhti?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Johannes Thingnes Bø
Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancup jatkuu lauantaina Pohjois-Karjalassa Kontiolahdella. Arkipäivinä kisattujen normaalimatkan ja viestin jälkeen viikonloppuna on vuorossa ensin pikakilpailut lauantaina ja niiden tulosten pohjalta takaa-ajot sunnuntaina.

Kauden avanneen normaalimatkan pohjalta on vielä hieman haastavaa arvioida alkukauden voimasuhteita, sillä ammuntaa paljon muita matkoja enemmän painottavassa kisassa tuloslistat poikkeavat yleensä varsin paljon useammin kilpailtavien kilpailumuotojen lopputuloksista.

Tiistain perusteella vaikuttaisi kuitenkin siltä, että jo käytännössä kaiken mahdollisen ampumahiihdossa voittanut Johannes Bö on hiihtoladulla selvästi muita terävämpi. Norjalainen hirmu oli 20 kilometrin matkalla yli puoli minuuttia toiseksi nopeampaa menijää vikkelämpi ja suurin osa vastustajista hävisi hänelle yli puolitoista minuuttia.

Ylivertainen hiihtovauhti tekee norjalaisesta suursuosikin pikakisaan, joka suosii hiihtovoimaisia urheilijoita. Tiistain perusteella Böllä vaikuttaisi olevan mahdollista ottaa vähintään yksi sakkokierros pahimpia kilpailijoitaan enemmän ja siitä huolimatta juhlia kilpailun voittoa.

Lauantaina Bön pitää kuitenkin olla penkalla paljon tarkempi kuin tiistain normaalimatkalla. Vaikka hän saakin hurjasta hiihtovauhdistaan etua, ei hän voi liikaa aikaa sakkoringillä viettää. Ennakkoon ajatellen siis vain Bö itse voi viedä itseltään kisan voiton.

Bön suurimmaksi haastajaksi on kilpailuun nostettava kauden avauskilpailun voiton jälkeen maailmancupin johtajan keltaista liivä kantava Ruotsin Martin Ponsiluoma. Varsin epävarmana ampujana tunnetun Ponsiluoman voittoa normaalimatkalla voi pitää ainakin pienenä yllätyksenä, ja se antoi miehelle varmasti paljon itseluottamusta lauantain pikakisaan, jonka pitäisi lähtökohtaisesti olla hänelle paljon parempi kisamuoto.

Voitokkaassa normaalimatkan kisassa Ponsiluoma oli ainut, joka pystyi edes jollain tavalla vastaamaan Bön hiihtovauhtiin. Tämän pohjalta häneltä voidaan odottaa hyvää menestystä myös lauantaina, kunhan vaan taulut tippuvat, mikä ei Ponsiluoman kohdalla ole aina kovinkaan varmaa. Hänen kannaltaan valitettava totuus on myös se, että hän ylisuoritti tiistaina ampumapaikalla tilastoihin nähden.

Tiistain kisassa vahvassa vauhdissa ladulla olivat tuttuun tyyliin myös muut norjalaiset, mikä tosin voisi tarkoittaa myös sitä, että Bön ylivoima ladulla selittyisi osittain Norjan huoltotiimin loistosuorituksella. Sijoilla 3-5 hiihtoajoissa ollut kolmikko Sturla Holm Lägreid, Tarjei Bö, Johannes Dale on kuitenkin joka tapauksessa sellainen, jota kannattaa seurata lauantaina erityisen tarkasti.

Heistä selvästi mielenkiintoisin nimi on Johannes Dale, joka putosi erinomaisen toissakauden jälkeen Norjan maailmancupia kiertävästä ryhmästä todella vaikean viime kauden alun jälkeen. Dale oli vuosi sitten todella suurissa vaikeuksissa etenkin pystyammuntansa kanssa, sillä hän sai tauluja alas vain 65 prosentin varmuudella.

Normaalimatkan perusteella Dalen ammunta on nyt taas paremmassa kuosissa, vaikkei vielä mitään huippusuoritusta nähtykään. Tiistain perusteella Dalella on kuitenkin pikamatkalla realistinen mahdollisuus kärkisijoille ja viime kauden taaperruksen jälkeen hänelle myös soisi kisasta erinomaisen tuloksen.

Normaalimatkalla varsin hyvää hiihtovauhtia nähtiin myös ranskalaiskaksikolta Emilien Jacquelin - Fabien Claude. Heistä kumpikaan ei yleensä juhli pikakisoissa, mutta kärkipäästä heidät varsin usein löytää. Sen sijaan viime kauden kokonaiscupin valtias Quentin Fillon Maillet ei vaikuttaisi olevan vielä ainakaan tiistain perusteella parhaassa vireessään.

Suomalaisittain kauden avaus on ollut hieman kaksijakoinen. Olli Hiidensalo sivusi heti ensimmäisessä kisassa uransa parasta sijoitusta hienolla ammuntatyöskentelyllä ja eläimellisellä viimeisellä hiihtokierroksella. Ne luovat uskoa siihen, että sama vahva suorittaminen voisi jatkua myös lauantaina.

Suomen ykköspyssy Tero Seppälä on sen sijaan kauden ensimmäisissä kisoissa takerrellut pystypaikoilla. Viime kaudella nähty Seppälän suuri nousu perustui nimenomaan parantuneeseen ammuntatarkkuuteen, joten se puoli Seppälän pitäisi saada kuntoon, jotta häneltä voitaisiin odottaa taas sijoituksia kärkikymmenikköön.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi