Onko Johannes Bö palannut pysyvästi miesten ampumahiihdon hallitsijaksi?


Vaikean alkukauden jälkeen Johannes Bö pääsi vihdoin juhlimaan voittoa viime lauantaina. Perjantaina nähdään, alkoiko ampumahiihdossa jälleen Bön valtakausi.
Veijo Vaakanainen: 15.12.2023 08:55Ampumahiihto
Onko Johannes Bö palannut pysyvästi miesten ampumahiihdon hallitsijaksi?
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Johannes Bö.
Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten pikakilpailun Supertriplassa on tarjolla peräti 15 000 € bonusrahaa

Perjantaina ampumahiihdon maailmancupin ensimmäisen jakson viimeinen viikonloppu jatkuu Sveitsin Lenzerheidessa miesten pikakilpailulla. Kisan seuratuin urheilija on useamman vuoden ajan maastohiihtoa mielin määrin hallinnut Norjan Johannes Thingnes Bö.

Kauden neljän ensimmäisen kilpailun ajan ladulla ja ampumapenkalla nähtiin Bö, joka oli vain varjo entisestään sekä ampumatyöskentelyn että yllättäen myös hiihdon osalta. Sijoitukset olivat kauden avanneen normaalimatkan kolmossijan jälkeen toisella kymmenellä.

Tämä alavireinen tahti kuitenkin kääntyi viime lauantaina Hochfilzenin takaa-ajossa, kun Bö nousi kaukaa kärjen takaa omalle paikalleen kilpailun ylivoimaiseksi voittajaksi. Hiihtovauhti oli jo selvästi parempaa kuin Östersundissa ja takaa-ajossa myös ampumapenkalla nähtiin tuttu kylmähermoinen norjalainen.

Perjantain suurin kysymys onkin, palataanko ampumahiihdossa nyt viime kausilta tuttuun kaavaan, jossa Bö käärii lähes kaikki voitot itselleen ja muut saavat tyytyä taistelemaan muista sijoista hänen takanaan. Edellisen kisan perusteella juuri näin saattaa käydä.

Pitää tosin muistaa, että vaikka Bö palasikin korkeimmalla korokkeelle ja vaikka hänen hiihtonsa olikin jo lähempänä vanhaa tuttua Bötä, ei hän edelleenkään ladulla ollut samanlaisissa yli-inhimillisessä vireessä kuin aiemmin. Tämä antaa muille mahdollisuuden haastaa Bö aiempia kausia paremmin.

Parhaat mahdollisuudet tähän on hänen maanmiehellään ja kaimallaan Johannes Dale-Skjevdalilla, joka on toistaiseksi ollut tämän kauden paras hiihtäjä. Voikin olla, että Bö tarvitsee Dale-Skjevdalin päihittämiseen tätä paremman ampumasuorituksen.

Dale-Skjevdalin kannalta suurin kompastuskivi onkin ampumapenkalla. Kauden kovimmasta hiihtovauhdista huolimatta norjalainen ei ole vielä tällä kaudella noussut kertaakaan korkeimmalle korokkeelle, mikä selittää vaihtelevalla ammunnalla. Erityisesti makuuprosentti 82,5 on korkeintaan keskinkertainen.

Suuri voittajasuosikki kilpailuun on myös maailmancupia monen vuoden tauon jälkeen johtava Tarjei Bö. Bön perheen rutinoituneempi jäsen on ollut vuosien ajan nuoremman veljensä varjossa, mutta nyt hän on ainakin hetkellisesti veljeksistä menestyvämpi.

Usean vuoden ajan penkalla lähes jokaisessa kisassa yhden tai kaksi sakkoa liikaa ampunut Bö on ollut alkukaudesta myös ampumapaikalla jäätävässä kunnossa etenkin. Makuuprosentti 97,5 herättää kunnioitusta.

Norjan miesten maajoukkue ampumahiihdon puolella on niin vahva, että aiemmin mainittujen nimien lisäksi myös muut kilpailuun osallistuvat norjalaiset on nostettava mahdollisiksi menestyjiksi. Esimerkiksi Endre Strömsheimillä on realistiset mahdollisuudet ottaa uransa ensimmäinen osakilpailuvoitto.

Norjalaisrintamaa voivat Sebastian Samuelssonin kärsiessä koronasta (kisaaminen vielä epävarmaa) hajottaa ainakin hänen maanmiehensä Martin Ponsiluoma sekä ranskalaiskaksikko Emilien Jacquelin ja Quentin Fillon Maillet. Heidän nousunsa kolmen parhaan joukkoon edellyttänee kuitenkin norjalaisilta astetta vaisumpaa ammuntapäivää.

Sama pätee myös saksalaisiin, joiden vahvimmaksi kortiksi Hochfilzenissa palasi joukkueen kokenein ja meritoitunein urheilija Benedikt Doll. Myöskään Östersundin voittajaa Philipp Nawrathia ei voi kuitenkaan täysin unohtaa, vaikka hän olikin Hochfilzenissa taas palannut aiemmilta kausilta tutuille sijoille top10-sijojen ulkopuolelle.

Suomalaisurheilijoiden alkukausi ei ole tarjonnut vielä kovin suuria riemunhetkiä. Viime kausien vahvimmat suorittajat Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo ovat edelleen sivussa, joten suurimmat menestystoiveet on kohdistettava Otto Inveniukseen ja Jaakko Rantaan.

Heistä pikakilpailussa Inveniuksella on suuremmat mahdollisuudet onnistua. Viime kauden lopussa läpimurtonsa kansainväliselle tasolle tehnyt Invenius on hiihtotasoltaan sellainen, että hänen pitäisi perussuorituksella (max. 2 sakkoa) olla ainakin lähellä maailmancupin pisteitä.

Rannalle ainoa toivo hyvästä sijasta on nolla-ammunta. Sekään ei kuitenkaan välttämättä riitä maailmancupin pisteille, mutta tuottanee hyvät iskuasemat lauantain takaa-ajoon.

Suomalaisjoukkueen jokeri perjantain pikakilpailuun on vasta ensiaskeliaan maailmancupissa ottava Jonni Mukkala. Hiihtovauhdin osalta hän oli Hochfilzenin pikakilpailussa samalla tasolla kuin Invenius, mutta suuri määrä sakkoja pudotti hänet takaa-ajosta.

Jos Mukkala sattuisi onnistumaan Lenzerheidessa penkalla paremmin kuin Hochfilzenissa, saattaisi hän hyvinkin taistella jopa pääsystä maailmancupin pisteille. Se olisi tulevaa ajatellen todella lupaava osoitus mahdollisesta menestyspotentiaalista tulevilla kausilla.

Katso kohteet ja kertoimet

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi