Mihin riittää Otto Inveniuksen vauhti MM-kisojen pikamatkalla? Päättyykö miesten avausmatka norjalaisjuhliin?
Suomalaisittain pienet menestystoiveet kohdistuvat nousuvireiseen Otto Inveniukseen. Kultataistosta on tulossa Norja vastaan muu maailma.
Veijo Vaakanainen: 09.02.2024 19:48Ampumahiihto
Kuva: Julia Niiranen.
Johannes Bö.
Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Lauantaina ampumahiihdon MM-kisoissa Tshekin Nove Mestossa kisataan miesten ensimmäinen henkilökohtainen kilpailu. Tuttuun tyyliin ensimmäisenä lajina ohjelmassa on pikakilpailu, joka määrittää myös lähtöasetelmat sunnuntaina odottavaan takaa-ajoon.
Suomalaisnäkökulmasta ampumahiihdon maailmancup-kausi on sujunut pääosin varsin mollivoittoisissa merkeissä, eikä parin viime kauden aikana nähty kokonaisvaltainen nousuvire ole jatkunut. Viimeisissä kisoissa ennen MM-kisoja nähtiin kuitenkin ensimmäisiä positiivisia merkkejä siitä, että MM-mittelöissä voisi olla myös suomalaisjännitystä.
Suomen ampumahiihdon superlupauksena pidetty Otto Invenius löysi alkukauden aikana kateissa olleen ampumavireen juuri sopivasti ennen MM-kisoja ja saavutti viimeisessä startissa ennen Nove Mestoa uransa ensimmäisen sijoituksen top kymppiin. Invenius itse puhui tuolloin jopa mitalitavoitteista.
Mitalin kanssa Invenius tuskin vielä Nove Mestosta kotiin lähtee, mutta hyviä suorituksia häneltä voi ehdottomasti odottaa. Hiihtovauhtinsa puolesta nuori suomalainen pystyy olemaan vakiokasvo 20 parhaan joukossa ja Anterselvan MM-kenraalissa ampumavirekin oli rautainen.
Keskiviikon sekaviesti tosin kaatoi positiivisten odotusten päälle litrakaupalla jääkylmää vettä. Inveniuksen ensimmäinen esiintyminen MM-areenalla oli pikimusta, sillä kateissa olivat sekä hiihtovauhti että osumatarkkuus.
Olisikin toivottavaa, että Invenius on saanut nollattua sekaviestin sulamisen ja että hiihtovauhdin puutteet olisivat johtuneet ainakin osittain kalustosta. Jos Invenius pystyisi vastaavaan suorittamiseen sekä penkalla että ladulla, voi hän lopputuloksissa olla jälleen lähellä kymmenen parhaan joukkoa.
Sijoitus välille 10-20 olisi Inveniukselle tärkeä onnistuminen myös takaa-ajoa sekä kisat päättävää yhteislähtöä ajatellen. Suomalaisen pitäisi suorittaa hyvällä tasolla läpi koko MM-kisojen tai muussa tapauksessa hänen kisansa päättyvät jo ennen päätösmatkaa.
Kuka pystyy lyömään kiilaa norjalaisrintamaan?
Norjan miesten maajoukkueen suorittaminen on ollut läpi kauden todella vahvaa. Vaikka Johannes Bö ei olekaan dominoinut cupia edelliskauden tapaan, ei se ole näkynyt norjalaismenestykseen. Pikemminkin norjalaisten kollektiivinen ylivalta on ollut rajumpaa kuin koskaan ennen.
Norjalaisten ylivoima korostuu erityisesti hiihtovoimaa painottavalla pikamatkalla, sillä kaikki MM-kisoihin valitut kuusi norjalaismiestä kuuluvat tämän kauden kymmenen nopeimman hiihtäjän joukkoon. Heistä “heikoin” on kauden komeetta Endre Strömsheim, joka on pitänyt hiihtobaanalla keskimäärin yhdeksänneksi nopeinta vauhtia.
Johannes Bö saapuu MM-kisoihin maailmancupin johtajana, mutta pikakisaan häntä ei silti voi nostaa ykkössuosikiksi. Vaikka Bö kauden edetessä onkin ottanut yhä vahvemmin lajin valtikkaa takaisin itselleen, on pikakisojen voittaminen toistaiseksi tämän kauden aikana ollut kaiken jo moneen kertaan saavuttaneelle norjalaiselle supertähdelle mahdoton tehtävä.
Sen sijaan ykkössuosikiksi kisaan voisi nostaa kuntopuntarin perusteella kovimmassa vireessä olevan norjalaisen eli Vetle Sjåstad Christiansenin. Uransa ensimmäistä henkilökohtaista arvokisamitalia tavoitteleva Christiansen on siivittänyt itsensä uransa kovimpaan vireeseen jouduttuaan yhden kisaviikonlopun ajaksi pois Norjan maailmancup-joukkueesta.
Christiansenin kohdalla epävarmuustekijöitä tosin lisää se, ettei hänellä ole pitkästä urastaan huolimatta aiempia onnistumisia arvokisoista. Vasta lauantai näyttää, pystyykö Christiansen jatkamaan huippuotteitaan myös arvokisojen paineessa, kun hän ensimmäistä kertaa starttaa kisaan yhtenä suurimmista voittajasuosikeista.
Hiihtovauhdin puolesta parhaat mahdollisuudet menestykseen on Johannes Dale-Skjevdalilla. Kolme vuotta sitten Pokljukassa uransa ensimmäiset henkilökohtaiset arvokisamitalit saavuttaneen Dale-Skjevdalin heikkous on kuitenkin ampumapaikalla.
Vaikka norjalaisen osumatarkkuus onkin noussut selvästi parin kauden takaisesta täydellisestä romahduksesta, menee häneltä edelleen etenkin pystystä liikaa laukauksia ohi. 85,7 prosentin osumatarkkuus ei ole huono, mutta se ennustaa kuitenkin vähintään yhtä sakkokierrosta pikakisassa, mikä voi vesittää Dale-Skjevdalin voittohaaveet.
Tämän kauden osumatarkkuuden perusteella Norjan vahvin kortti jopa hieman yllättäen Tarjei Bö, joka on erityisesti makuupaikalla ollut maagisessa vireessä. 35-vuotiaan norjalaisen edellinen henkilökohtainen MM-voitto on yhdentoista vuoden takaa juuri Nove Mestosta, joten lauantaina Böllä olisi mahdollisuus palata maailmanmestariksi todella pitkän tauon jälkeen.
Aiemmin Norjan joukkueen vahvimpana ampujana tunnettu Sturla Holm Lägreid on tällä kaudella tavoistaan poiketen takellellut hieman makuupaikalla, mutta on silti suoriutunut ampumapaikalla 88 prosentin varmuudella. Lägreid ei ole aivan yhtä vahva hiihtäjä kuin kovimmat haastajansa, joten häneltä menestys vaatii ehdottomasti nolla-ammuntaa.
Norjalla on siis asettaa lauantaina viivalle kuusi potentiaalista maailmanmestaria, joten Norjaan saattaa hyvinkin mennä kisassa vaikka kaikki kolme mitalia. Muun maan urheilijat eivät kuitenkaan varmasti halua helpolla arvometalleja norjalaisille antaa.
Tämän kauden aikana norjalaisia pikakisoissa ovat haastaneet lähinnä saksalaiset. Benedikt Doll on voittanut kauden aikana kaksi pikakisaa ja myös Philipp Nawrath on päässyt kerran tuulettamaan korkeimmalla korokkeella 10 kilometrin hiihdon ja kahden ammunnan jälkeen.
Saksalaisten kuntokäyrä on tosin näyttänyt hieman väärään suuntaan. Ei olisi kuitenkaan yllätys, mikäli erityisesti kokenut Doll löytäisi taas huippukuntoaan arvokisoissa. Dollilla on myös kokemusta pikakisan voittamisesta MM-kisoissa, sillä 2017 hän vei yllättäen mestaruuden suursuosikki Johannes Bön nenän edestä.
Saksalaisten lisäksi ainakin ruotsalaisilla on hiihtovauhtinsa puolesta mahdollisuus lyödä kapuloita norjalaisten rattaisiin. Kolmen vuoden takainen pikakisan maailmanmestari Martin Ponsiluoma sekä hänen kivenkova joukkuetoverinsa Sebastian Samuelsson ovat hiihtovauhtinsa puolesta erittäin potentiaalisia mitalikandidaatteja.
Ranskalaismitali avausmatkalta olisi yllätys. Quentin Fillon Maillet on hiihtänyt hyvin, mutta osumatarkkuus on ollut Ranskan ykköspyssyltä hukassa. Emilien Jacquelin on väläytellyt taas vanhaa virettään, mutta hänelle vahvin iskun paikka lienee jälleen kerran sunnuntain takaa-ajo. Nuoren haastajan Eric Perrot’n aika menestyä ei luultavasti ole vielä näissä kisoissa.
Italialaisten menestystoiveet kohdistuvat Tommaso Giacomeliin, joka nousi Ruhpoldingin pikakisassa palkintokorokkeelle. Giacomel on hyvin todennäköisesti tulevaisuuden arvokisamitalisti, mutta välttämättä vielä lauantaina italialainen ei pääse tuulettamaan maansa ensimmäistä pikamatkan MM-mitalia sitten vuoden 2001 ja Rene Cattarinussin hopean.
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi