Millaisessa vireessä Tero Seppälä palaa ampumahiihdon maailmancupiin? Joko Johannes Bö ottaa kauden ensimmäisen pikakisan voiton?


Oberhofin viikonlopun mielenkiintoisin suomalaisasia on Tero Seppälän paluu tositoimiin. Olosuhteet voivat vaikuttaa rajustikin perjantain tuloslistaan.
Veijo Vaakanainen: 04.01.2024 16:41Ampumahiihto
Millaisessa vireessä Tero Seppälä palaa ampumahiihdon maailmancupiin? Joko Johannes Bö ottaa kauden ensimmäisen pikakisan voiton?
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Tero Seppälä.
Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancup jatkuu joulutauon jälkeen Saksan Oberhofissa. Kisaurakan alku viivästyi päivällä, kun miesten pikakilpailua jouduttiin siirtämään päivällä. Vesisateet ja hurjat tuulet piiskaavat entistä DDR:n harjoituskeskusta, joten olosuhteet ovat haastavat niin urheilijoille kuin kisajärjestäjillekin.

Kuvat kisapaikalta Thüringenin osavaltiosta Keski-Saksasta näyttävät, että järjestäjät joutuvat jälleen taikomaan ihmeitä, jotta perinteinen saksalainen kansanjuhla saataisiin toteutettua. Vielä keskiviikkona kisapaikalla ladut näyttivät lähinnä perunapelloilta huhtikuussa.

View this post on Instagram

A post shared by Petr Slavik (@slavikpetrcom)




Vaikeiden lumiolosuhteiden lisäksi urheilijoille tarjoillaan perjantaina tuttuun Oberhofin tyyliin myös vaihtelevaa puuskittaista tuulta, mikä tekee ampumasuorittamisesta erittäin arvaamatonta. Tästä syystä pikakisasta ei välttämättä tulekaan ainoastaan kovien hiihtäjien dominointia, jos hiihtohirmut joutuvat penkalla tuulten riepottelemiksi.

Suomalaisittain katseet kohdistuvat luonnollisesti viime vuosien parhaaseen suomalaiseen miesampumahiihtäjään Tero Seppälään. Toissakaudella kovan kansainvälisen läpimurron tehnyt Seppälä oli vaikean harjoituskauden jälkeen kaukana parhaasta vireestään Östersundissa ja jättäytyi tämän jälkeen pois joulukuun muista maailmancupin kisoista keskittyen harjoitteluun.

Perjantaina Oberhofissa nähdään ensimmäiset merkit siitä, onko Seppälä saanut harjoitustauon aikana päässyt lähemmäksi viime kausilta tuttua parasta virettään. Järisyttäviä urotekoja Seppälältä lienee turha odottaa, mutta toiveissa olisi ehjä ampumasuoritus ja mahdollisimman hyvä lähtöpaikka lauantain takaa-ajoon.

Ykkössuosikiksi kilpailun voittajaksi on jälleen helppo nostaa vähitellen omalle paikalleen ampumahiihdon ylivaltiaaksi palaava Johannes Thingnes Bö. Tosin joulukuussa koko ajan suorittamistaan parantanut Bö ei vielä toistaiseksi ole onnistunut voittamaan yhtään pikakilpailua, kun voitot ovat menneet velipoika Tarjeille sekä saksalaisille Philipp Nawrathille sekä Benedikt Dollille.

Bön voiton todennäköisyyttä laskee hieman se, ettei hän ole vielä ainakaan toistaiseksi ollut viime vuosilta tuttu ylivertainen hiihtäjä, vaan “ainoastaan” yksi parhaista. Näin ollen Böllekin voitto edellyttää virheetöntä ampumasuoritusta tai korkeintaan yhtä sakkokierrosta.

Bön maanmies ja etunimikaima Johannes Dale-Skjevdal on pystynyt jopa keskimäärin olemaan hieman ampumahiihdon suurmestaria Bötä nopeampi menijä ladulla, minkä perusteella hän on yksi pikakisan suurimpia suosikkeja. Mitalin kääntöpuoli on kuitenkin se, että alle 85 osumaprosentti on jättänyt Dale-Skjevdalin parhaimmillaankin vain himmeämmille palkintosijoille.

Norjalaisista tuttuun tapaan Johannes Bön ja Dale-Skjevdalin lisäksi jokaisen kisan voittotaistoon voivat yltää kauden suuri nousija Endre Strömsheim sekä jo kohta 15 vuoden maailman ampumahiihtoeliittiin kuulunut Tarjei Bö. Heistä Bö vanhempi on toistaiseksi ollut penkalla varmempi 90 prosentin osumatarkkuudella.

Vahvin norjalaisampuja on ollut joukkueen “heikoin” hiihtäjä Sturla Holm Lägreid. Etenkin Oberhofin vaikeissa penkkaoloissa Lägreidin tarkkaakin tarkempi penkkatyöskentely voi nostaa hänet tulosluettelossa todella korkealle, vaikkei suksi Oberhofin pitkiin kuokkanousuihin liikukaan aivan yhtä nopeasti kuin joukkuetovereilla.

Norjan joukkueen todellinen jokerikortti perjantain kilpailuun on IBU-Cupia alkukauden ajan hallinnut Johan-Olov Botn, joka saa nyt näytönpaikan maailmancupissa. Botn on todella kova hiihtäjä, mistä ehkä paras näyttö on 10:s sija erikoismiesten joukossa Beitostölenissä marraskuussa hiihdetyssä 10 kilometrin vapaan kisassa.

Botn hävisi tuolloin vain alle 25 sekuntia kisan voittaneelle maailmancupissakin juhlineelle Iver Tildheim Andersenille. Mikäli Botn onnistuu Oberhofin vaikealla penkalla, voi 24-vuotias norjalainen nousta tuloslistalla todella korkealle.

Norjalaiset ovat siis jälleen kerran suurimpia suosikkeja. Kuten kauden aiemmat kilpailut ovat kuitenkin jo osoittaneet, ei vuonomaan dominointi ole itsestäänselvyys. Jo aiemmin tällä kaudella pikakisan voittoa juhlineet saksalaiset Benedikt Doll ja Philipp Nawrath janoavat lisää menestystä kotiyleisön edessä. Myös Johannes Kühn ja IBU-Cupissa tiukimmin Botnia haastanut Philipp Horn voivat huippupäivänä olla todella korkealla.

Ruotsin Sebastian Samuelsson on tilastojen valossa ollut kauden nopein hiihtäjä toistaiseksi, mutta hänen kohdallaan tilastoa hieman hämärtää se, ettei hän pystynyt osallistumaan Lenzerheiden kisoihin sairastelun vuoksi. Perjantaina nähdään, onko korona jättänyt jälkensä Samuelssonin hiihtovauhtiin.

Toinen ruotsalainen Martin Ponsiluoma kuuluu myös kiertueen kovimpiin hiihtäjiin, eli häntä ei voi unohtaa ennakkosuosikkien listauksesta. Pikakisan maailmanmestaruudenkin urallaan voittanut Ponsiluoma ei kuitenkaan liene omimmillaan Oberhofin haastavissa tuuliolosuhteissa.

Ranskalaisten haasteena voittotaistoon nousemiseen on hiihtovauhdista puuttuva viimeinen terävyys. Toistaiseksi nopeinta tahtia hiihto-osuuksilla ranskalaisista on edennyt parin vuoden takainen kokonaiscupin voittaja Quentin Fillon Maillet. Hän ei ole kuitenkaan vielä toistaiseksi onnistunut pikakisojen ammunnoissa toivotulla tasolla.

Ranskalaisista yllätysvalmiita ovat myös takaa-ajon kaksinkertainen maailmanmestari Emilien Jacquelin sekä Fabien Claude ja Eric Perrot. Heille kaikille palkintokorokkeelle nousu vaatii tosin apuja penkalla kovemmilta hiihtäjiltä.

Yksi mahdollinen jokerikortti hiihtovauhtinsa puolesta perjantaille voisi olla Sveitsin Jeremy Finello. Sveitsiläistä ei ole näkynyt kauden aikana lähelläkään kärkisijoja, mutta hän on silti ollut yksi nopeimmista hiihtäjistä. Pystypaikan 50 prosentin osumatarkkuus on vienyt toistaiseksi Finellolta kaikki mahdollisuudet lähellekään kärkeä, mutta yksittäisessä kisassa voi heikompikin ampuja onnistua.

Suomalaisista Seppälän lisäksi maailmancupiin palaa myös koronan sairastanut Olli Hiidensalo. Viime kaudella uransa ylivoimaisesti parhaassa vireessä ollut Hiidensalo oli hänkin vaisu Östersundissa ja toivottavaa olisi, että hän olisi toipunut sairastelusta ja olisi valmis taisteluun pistesijoista.

Otto Invenius
on ollut alkukauden ajan Suomen miesten joukkueen kovin lenkki. Invenius on parannellut otteitaan tasaisen varmasti ja hiihtovauhti olisi jo sellaista, että nollilla nuorten sarjoissa menestystä niittänyt suomalainen voisi nousta jo 20 parhaan joukkoon.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi