Kahmiiko Johannes Bø kultaa MM-kisojen pikakilpailussa? Onko Seppälä löytänyt vireensä?


Miesten ensimmäinen henkilökohtainen kilpailumatka Oberhofin MM-kisoissa on lauantaina hiihdettävä 10 km pikakilpailu.
Etusuora: 10.02.2023 19:38Ampumahiihto
Kahmiiko Johannes Bø kultaa MM-kisojen pikakilpailussa? Onko Seppälä löytänyt vireensä?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Johannes Thingnes Bø.
Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon MM-kisat jatkuvat Oberhofissa lauantaina miesten pikakilpailulla klo 15.30. Kilpailun ennakkosuosikkia ei tarvitse kauaa pohtia. Suosikin paineita kantaa tällä kaudella miesten ampumahiihtoa mielin määrin dominoinut Norjan Johannes Thingnes Bø.

Häkellyttävässä vireessä koko kauden operoinut Bø on voittanut kauden kaikki viisi pikakilpailua, joista useimmat vieläpä selvällä marginaalilla. Kauden 14 henkilöhtaisesta maailmancupin kisasta Bø on voittanut peräti 11 ja jäänyt ulos podiumilta vain kauden avauskisassa Kontiolahdella.

Bøn hiihtovauhti on ollut hurjaa läpi kauden, eikä 88 % osumatarkkuudella sujuneessa nopeatahtisessa ammunnassakaan ole ollut juuri valittamista. Johannes Bø:tä on tällä hetkellä lähes mahdoton voittaa etenkin pikakilpailussa.

Bø aloitti MM-urakkansa keskiviikkona ankkuroimalla Norjan tiukan sekaviestikilpailun voittoon. Vauhti ladulla oli tutun tuimaa, mutta ammunnan kanssa oli hakemista, sillä makuupaikalla hurja norjalainen joutui käyttämään kaikki kolme varapatruunaa viiden täplän kaatamiseen.

Bøn kanssa sekaviestin kultaa voittanut Sturla Holm Lægreid on kilpailun selkeä kakkossuosikki. 93 % osumatarkkuudella operoiva Lægreid on kiertueen nopeimpia hiihtäjiä, joten palaset ovat mukavasti kohdallaan lajiin nimeltä ampumahiihto. Sekaviestin hän selvitti ilman varakuteja vakuuttavalla ammunnalla, ja mikäli Johannes Bø joutuu kiertämään lauantaina sakkorinkiä, saattaa kultamitali karata "väärälle" norjalaiselle.

Lægreid on sijoittunut kauden viidessä pikakilpailussa jokaisessa kolmen parhaan joukkoon (kahdesti toinen, kolmesti kolmas). Miehen tasaisuus ja varmuus on jäätävällä tasolla, sillä koko kauden heikoin sijoitus on Kontiolahden avauskisan kuudes sija.

Kolmas kova norjalainen on edelleen nousukuntoa uhkuva Vetle Sjåstad Christiansen. Kauden toiseksi nopein hiihtäjä on löytänyt huippuvireen MM-kisojen kynnyksellä, sillä kahdeksassa viimeisessä maailmancupin henkilökohtaisessa kisassa Christiansen on sijoittunut seitsemän kertaa kuuden joukkoon.

Numerolla 46 starttaava Endre Stroemsheim on syytä alleviivata. 25-vuotias norjalainen on tehnyt vakuuttavaa jälkeä kauden IBU Cupin kisoissa, joten hän lienee kisan musta hevonen. tämä on Stroemsheimin ensimmäinen maailmancupin startti tällä kaudella.

Katso kohteet ja kertoimet


Kuka kellistäisi norjalaiset?


Ruotsalaisista Martin Ponsiluoma oli sekaviestissä hyvässä vireessä ja oli ladulla hyvässä vauhdissa. Ammunta ei sen sijaan mennyt nappiin, sillä kymmenen täplän pudotus vaati neljä varakutia. Ponsiluoma on kuitenkin löytänyt oivan vireen MM-kisojen kynnyksellä, sillä viimeisistä maailmancupin kisoista Antholzista saldona oli pikakilpailun kakkos- ja takaa-ajon kolmossija.

Sebastian Samuelsson tyri Ruotsin sekaviestin pahanpäiväisesti ampumalla makuupaikalta uskomattomat kolme sakkoa. Miehen suorittaminen on ollut läpi kauden alavireistä ja keskiviikon katastrofin jälkeen nousu mitalitaistoon olisi kova suoritus.

Italian nuori mies Tommasso Giacomel täytyy edelleen nostaa menestyjäehdokkaiden joukkoon. 22-vuotias nuorukainen ankkuroi Italian sekaviestin hopealle, eikä Johannes Bøn ankkuroima Norjakaan jäänyt kuin 11 sekunnin päähän. Nappionnistuminen henkilökohtaisessa kilpailussa on tulossa ja mikäli lauantaina kaikki natsaa, saattaa Giacomel laittaa norjalaiskolmikon koville.

Ranskalaisista nostetaan esiin sekaviestissä pronssille yltänyt tehnyt Emilien Jacquelin. Sukkelasti ampuva ranskalainen oli kilpailussa hyvässä hiihtovauhdissa, mutta ampumapaikalla hän joutui käyttämään neljä varapatruunaa. Mitaleille yltäminen vaatisi lauantaina onnistuneempaa ammuntaa.

Quentin Fillon Maillet ei ole tällä kaudella yltänyt parhaimpaansa, vaikka kokonaiscupissa pitääkin neljättä sijaa hallussaan. Etenkin hiihtovauhdissa on ollut toivomisen varaa ja mikäli tahti ei huomattavasti lauantaina parane, olisi yllätys, mikäli kokenut ranskalainen nähtäisiin mitalisijoilla.

Kotiladuillaan hiihtävät saksalaismiehet täytyy myös huomioida lauantain pikakilpailussa. Benedikt Doll ja Roman Rees ovat pikakisacupissa kuuden kärjessä, mutta etenkin Dollin kohdalla menestys ratkeaa ampumapaikalla. Sekaviestissä Doll joutui sakkoringille, eikä antanut viitteitä pikakisamenestyksestä.

Antholzissä pikakisan neljänneksi yltänyt Rees teki sekaviestissä perushyvän suorituksen, mutta mitalisija vaatisi lauantaina nolla-ammuntaa ja norjalaishirmuilta sakkolenkkejä.

Jättiyllätyksen metsästäjät merkkaavat kupongille ruksin Johannes Kühnin nimen kohdalle. Kotilumillaan viihtyvä saksalainen on kiertueen kovimpia hiihtäjiä, mutta ampuminen on vaikeaa. Alle 80 % tarkkuudella operoiva Kühn oli viime vuonna Oberhofin pikakisassa kahdella sakolla neljäs, joten latuprofiili suosii kovaa hiihtäjää. Mikäli päivän ammuntavire sattuu kohdilleen, saattaa 31-vuotias ruhpoldingilainen jysäyttää lauantaina suuren kokoluokan yllätyksen.

Sveitsin Niklas Hartweg on huippuampuja, mutta sekaviestin kyykkäys hiihtovauhdissa herätti kysymyksiä. Hartweg totesi kuitenkin kilpailun jälkeen maansa medialle, että hän lähti tietoisesti riskillä matkaan ja Oberhofin rankat ladut tummensivat miehen täysin.

Suomalaisodotukset maltilliset


Normaalisti suomalaispaineita kantavan Tero Seppälän kausi on ollut alavireinen, eikä miestä nähty sekaviestissä Suomen joukkueessa. Obertilliachin IBU Cupissa MM-virettä viikko sitten etsinyt Seppälä on edelleen potentiaalisin suomalaismenestyjä pikakilpailussa. Paras hiihtovauhti on tosin ollut kateissa, eivätkä taulutkaan ole pudonneet kuin 77 % tarkkuudella.

Tasaisen vahvaa kautta tekevä Olli Hiidensalo saattaa olla Suomen ykköstykki lauantaina. Hiidensalo on yltänyt tällä kaudella pikakisassa kahdesti 25 joukkoon ja sijoitus 15-20 joukkoon on realistinen tavoite kokeneelle suomalaiselle MM-näyttömöllä.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi