Osuuko Tero Seppälälle täysosumapäivä torstaina Otepään pikakilpailussa?


Ampumahiihdon maailmancup jatkuu torstaina Viron Otepäässä miesten pikakilpailulla.
Etusuora: 09.03.2022 19:00Ampumahiihto
Osuuko Tero Seppälälle täysosumapäivä torstaina Otepään pikakilpailussa?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Tero Seppälä.
Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupkauden 2021-2022 toiseksi viimeinen kilpailurupeama hiihdetään Viron Otepäässä 10.-13.3. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ampumahiihdon maailmancupin merkeissä kilpaillaan Otepäässä ja Virossa. Kisaviikonloppuun otetaan varaslähtö torstaina, kun miehet ottavat yhteen klo 15.30 alkaen 10 km pikakilpailussa.

Suomalaisodotukset lepäävät jälleen vahvasti Tero Seppälän harteilla. Seppälä on virittäytynyt loppukaudesta hirmuiseen iskuun. Viime viikonloppuna Kontiolahdella Seppälän edesottamukset sekä ladulla että penkalla olivat nopeuden puolesta huippuluokkaa.

Kontiolahden kisat avanneessa viestissä Seppälä oli osuutensa toiseksi nopein vain niukasti Ranskan Emilien Jacquelinille hävinneenä. Hiihdon lisäksi myös ammuntasuoritus oli viestissä huippuluokkaa: kaikki täplät putosivat nopealla tahdilla ilman varapatruunoita.

Pikakisassa sijalle 18 kahdella sakolla yltänyt Seppälä oli hiihtoajoissa 12:nneksi nopein vain 25 sekuntia kisan nopeimmalle hiihtäjälle Jacquelinille hävinneenä. Penkka-ajoissakin Seppälä antoi tasoitusta parhaille vain seitsemän sekunnin verran.

Takaa-ajossa Seppälän hiihtovauhti vain kiihtyi. Neljän sakon rasittamanakin sijalle 14 noussut Seppälä oli kisan hiihtoajoissa peräti neljänneksi nopein vain 7,9 sekuntia Ruotsin Martin Ponsiluomalle hävinneenä. Myös ammuntanopeus oli pikakisan tapaan huippuluokkaa, ohilaukauksia vain tuli tässäkin kisassa liikaa.

Otepää on kaikille kisapaikkana uusi ja outo, joten lähtökohdat ovat urheilijoille tasapuoliset. Mikäli Seppälän huippuvire ladulla jakuu ja kohdalle osuu nolla-ammunta, on realistista odotella häneltä jopa ensimmäistä palkintokorokesijaa. Seppälä on saavuttanut maailmancup-uransa parhaat sijoitukset tällä kaudella hiihtämällä kahdesti viidenneksi ja kerran kuudenneksi.

Kun Seppälä sijoittui Ruhpoldingin pikakisassa viidenneksi tammikuun puolivälissä, hänen hiihtovauhtinsa ei ollut tämän hetkisellä tasolla. Nollille kisan ampunut Seppälä oli ladulla 31:nneksi nopein 42 sekuntia Quentin Fillon Maillet'ta hitaampana.


Suosikit Ranskasta


Bön veljesten keskityttyä menestyksekkäiden olympialaisten jälkeen lepäilyyn, olivat Kontiolahden henkilökohtaiset kilpailut Fillon Maillet'n juhlaa. Sekä pikakisan että takaa-ajon voittanut ranskalainen kantaa suosikin paineet myös Otepäässä.

Maailmancupin kokonaiskilpailua ylivoimaisesti johtava Fillon Maillet vakuutti Kontiolahdella erityisesti ammunnassa, sillä henkilökohtaisten kilpailuiden 30 laukauksesta vain yksi viuhui ohi taulun. Ladulla välillä raakojakin hiihtosuorituksia tehnyt ranskalainen ei sen sijaan mitenkään erottunut, muttei toki ollut heikkokaan.

Maailmancupin kakkosmies Jacquelin nappasi Kontiolahdelta sijat viisi ja neljä. Ladulla kovaa vauhtia pitänyt ja tutun kiivaalla tahdilla ampunut ranskalainen tuhri podiummahdollisuutensa kummassakin kisassa kahteen ohilaukaukseen. Mikäli Otepään pikakisassa täplät putoavat vähintäään 90% tarkkuudella, on nopea ranskalainen tiukasti kisan kärkitaistossa mukana.


Säväyttävätkö nuoret norjalaiset jälleen?


Johannes Bö jatkaa huilivuorossa myös Otepään kisojen osalta. Tarjei Bö sen sijaan palaa Norjan rosteriin ja on jälleen yksi suosikeista. Vahvassa vireessä Pekingissä kilpaillut Tarjei Bö voitti olympialaisissa kaksi viestikultaa sekä henkilöhtaisen hopean ja pronssin. Hyvä vire on tuskin kadonnut mihinkään.

Bön veljesten poissaolo Kontiolahdelta avasi näytön paikkoja lähinnä IBU Cupissa menestystä niittäneille nuorille norjalaisille. Kontiolahdella mahdollisuudestaan kiittivät voitokkaassa viestijoukkueessa hiihtäneet 23-vuotias Sivert Guttorm Bakken ja 22-vuotias Filip Fjeld Andersen.

Kumpikin onnistui myös pikakisassa upeasti: Andersen oli nolla-ammunnalla kisan kakkonen ja Bakken yhdellä sakolla neljäs. Takaa-ajosta irtosi sijat kahdeksan ja seitsemän.

Norjalaismiehistössä siis nimet vaihtuvat, mutta menestyskulku jatkuu. Toki myös tutumpia menestynimiä joukkueesta löytyy. Olympialaisten viestin ankkurina Norjalle ratkaissut Vetle Sjåstad Christiansen hoiti myös Kontiolahden jännittävän viestin voiton Norjalle ankkuriosuudella nolla-ammunnalla.

Pikakisassa Christiansen takerteli pahasti ammuntansa kanssa ja kiersi sakkoringin kolmeen kertaan. Takaa-ajon neljä ammuntaa menivät taas nollille ja norjalainen nousi sijalta 24 viidenneksi. Onnistuneella ammuntasuorituksella Christiansen on Otepäässä kärkitaistossa.

Viime kauden maailmancupin kokonaiskisan voitosta Johannes Bön kanssa tiukasti taistelleen Sturla Holm Lägreidin kausi on ollut odotuksiin nähden pieni pettymys. Viime vuonna kaksi henkilökohtaista MM-kultaa voittanut Lägreid ylsi Pekingin olympialaisten henkilökohtaisissa kisoissa parhaimmillaan kuudenneksi.

Maailmancupistakin on irronnut vain yksi voitto, sekin kauden avauskisassa Östersundista. Virtuoosimaisesta ampumatarkkuudestaan tunnettu Lägreid on tällä kaudella ollut yllättävän suurissa vaikeuksissa ammuntapaikalla. Osumatarkkuus on pudonnut rajusti viime kauden 92:sta 84:ään. Tähän peilaten olisikin jopa yllätys, mikäli norjalainen nähtäisiin Otepään pikakisassa kolmen kärjessä.


Palaavatko ruotsalaismiehet parrasvaloihin?


Ruotsin Martin Ponsiluoma pokkasi Pekingistä yhteislähtökisan hopeaa. Parhaiten mies tunnetaan kuitenkin pikakilpailujen menestyksestään. Todisteena tästä on viime vuoden MM-kulta Pokljukan MM-kisoista.

Kontiolahdella Ponsiluoman hiihtovauhti oli totutun kovaa jokaisessa kisassa, mutta helmasynti epävarma ammunta nosti jälleen päätään. Mikäli Ponsiluoma onnistuu selvittämään ampumapaikat yhdelläkään ohilaukauksella, on hän vahva ehdokas palkintokorokkeelle. Pekingin sprintissä hän oli kahdella sakollakin kuudes.

Maanmies Sebastian Samuelsson omaa myös potentiaalin kärkisijoilla kaikissa kilpailumuodoissa. Kontiolahden pikakisassa Samuelsson oli väkevästi kahdella sakolla viides toisiksi kovimmalla hiihtoajalla. Pekingin pikakisan vitonen taistelee tiukasti maailmancupin kokonaiskisan kakkossijasta Jacquelinin ja pikakisacupin voitosta Fillon Maillet'n kanssa, joten panosta ruotsalaisella Otepäässä riittää.


Saksalaiset potentiaalisia kärkinimiä


Saksan vinhasti hiihtävät mutta epävarmasti ampuvat Johannes Kühn ja Philipp Nawrath kannattaa myös huomioida ajoissa Otepään sprintissä. Kontiolahdella Kühn oli yhdellä sakolla pikakisan kolmonen ja Nawrath yhdellä sakolla seiska. Molempien kompastuskivi on pystyammunta, sillä Kühn pudottaa pystystä täplät 71% ja Nawrath 70% tarkkuudella. Toisaalta molemmat ampuivat Kontiolahdella pystystä nollat!

Mikäli jompi kumpi onnistuu ammunnassa täydellisesti Otepäässä, ei voittokaan ole mahdoton. Kühn nappasi maailmancup-uransa avausvoiton joulukuussa Hochfilzenin pikakisan.

Myös Benedikt Doll on Kühnin ja Nawrathin tapaan hyvä hiihtäjä, mutta himpun verran heikompi ampuja. 83% tarkkuudella operoiva Doll on ollut tasaisen hyvässä iskussa tällä kaudella, joskin Kontiolahden pikakisassa tuli notkahdus sijalle 25. Pekingissä kolme kertaa kahdeksan joukkoon sijoittunut, mutta ilman mitalia jäänyt saksalainen saatetaan nähdä jopa voittotaistossa, mikäli ammunta onnistuu. Ennen Pekingiä Doll otti voiton Anterselvan yhteislähdössä.

Saksalaiskonkari Erik Lesser on edellä mainitun kolmikon vastakohta: ammunta on varmaa, mutta hiihtovauhdissa on usein hieman toivomisen varaa. Kontiolahdella Lesser paukutteli viesti mukaan lukien 40 laukauksesta 39 osumaa ja nappasi takaa-ajosta komeasti kakkossijan. Vaikka pikakilpailu ei suoranaisesti ole Lesserin leipälaji, ei vahvassa vireessä kilpailevan saksalaisen kärkisijasta kannata yllättyä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi