Jatkuuko Tero Seppälän nousuvire Soldier Hollow’n pikakilpailussa?


Holmenkollenin onnistumisten jälkeen Seppälä pääsee starttaamaan Soldier Hollow’n kisoihin hyvistä lähtökohdista.
Veijo Vaakanainen: 09.03.2024 16:28Ampumahiihto
Jatkuuko Tero Seppälän nousuvire Soldier Hollow’n pikakilpailussa?
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Tero Seppälä.
Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupin toiseksi viimeinen kilpailuviikonloppu kisataan vuoden 2002 olympiamaisemissa Soldier Hollow’ssa. Useamman viikon tauon jälkeen ohjelmassa on “perinteinen” viikonlopun kulku, eli ensin pikakilpailu ja tämän jälkeen takaa-ajo.

Suomalaisittain miesten pikakisaan startataan varsin myönteisissä tunnelmissa, koska Tero Seppälä sai murheellisen kauden loppupuolella vihdoin hyviä onnistumisia Norjan Holmenkollenilla. Suomen viime vuosien ykköstykiltä ei nähty vielä mitään järisyttäviä suorituksia, mutta ylivoimaisesti kauden parasta menoa.

Soldier Hollow’ssa onkin hyvä jatkaa siitä, mihin viime viikonloppuna jäätiin. Seppälän hiihtovauhti oli jo selvästi paremmalla tasolla, minkä lisäksi myös ammunnassa oltiin jo todella lähellä erinomaista suoritusta. Jos suomalainen onnistuisi Yhdysvalloissa vielä hieman astetta paremmin, voisi hän mahdollisesti tavoitella paikkaa jopa kymmenen parhaan joukossa.

Voitto- tai palkintosijataistossa Seppälää ei kuitenkaan nähdä, ellei lauantain ja sunnuntain välisenä yönä nähdä jotakin aivan järisyttävää. Sen sijaan on varsin varmaa, että kärkisijoista mittelee tälläkin kertaa useampi norjalainen ja hyvin todennäköisesti myös muutama ranskalainen ja saksalainen.

Pikakisojen voitot ovat menneet tämän kauden aikana varsin paljon ristiin, mikä vaikeuttaa hieman kilpailun ennakoitavuutta. Toistaiseksi ainoastaan pian uransa päättävä Benedikt Doll on onnistunut voittamaan kahdesti. Philipp Nawrath, Tarjei Bö, Vetle Christiansen ovat kaikki ottaneet tällä kaudella yhden voiton. MM-kisoissa kulta meni puolestaan Sturla Holm Lägreidille.

Lägreid on hyvin todennäköisesti varsin kova luu tälläkin kertaa, sillä hän saapuu Soldier Hollow’hun kahden kisan voittoputkessa. Lisäksi Lägreidillä on etuinaan vahva ammunta, riittävän kova hiihtovauhti sekä Madshusin uusi sidesysteemi, joka voi tuoda mukanaan voittoon tarvittavat pienet marginaalit.

Huomioitavaa tämän kauden pikakisojen voittolistassa on se, että joukosta puuttuu Johannes Bön nimi. Vaikka Bö on muita kisoja hallinnut alkukauden takeltelujen jälkeen lähes suvereenista, ovat pikakisoissa pienet marginaalit olleet häntä vastaan. Voittamaan tottunut norjalainen ei varmasti halua päättää kauttaan ilman yhtään pikakisan voittoa.

Bölle voitto olisi myös siinä mielessä elintärkeä, että muussa tapauksessa hän joutuu hautaamaan haaveet mahdollisuuksista pikakisacupin voittoon. Soldier Hollow’n kisan jälkeen matka kisataan enää vain kerran ja tällä hetkelläkin nuorempi Bö on jo 78 cupia johtavaa isoveljeään Tarjeita perässä.

Tarjei Bö kuuluu luonnollisesti myös kilpailun suurimpiin suosikeihin, joten välttämättä edes Johannes Bön kaksi voittoa viimeisissä pikakisoissa ei riitä nostamaan häntä cupin voittoon, mikäli Tarjei onnistuu saavuttamaan viimeisistä kisoista hyvät torjuntavoitot. Jo kaksi kolmatta sijaa olisivat vanhemmalle Bölle riittävä suoritus veljeään vastaan.

Cupin kokonaisvoitosta kilpailevat kuitenkin myös vahvavireinen Lägreid sekä tasaisen varma Benedikt Doll, jotka hengittävät Bön niskaan vielä huomattavasti pikkuveljeä lähempänä. Myös lauantain kilpailussa Doll on todennäköisesti varsin korkealla. Sen sijaan cupissa neljäntenä oleva Philipp Nawrath lienee jo laskukuntoinen, vaikka hän Holmenkollenin pikakilpailussa onnistui pitkästä aikaa varsin hyvin.

Ranskalaiset Quentin Fillon Maillet, Eric Perrot, Emilien Jacquelin ja Fabien Claude eivät taistele pikakisacupin kärkisijoista, mutta yksittäisessä kisassa he voivat yllättää. Toistaiseksi palkintosijat ovat kuitenkin kiertäneet heitä ja todennäköisesti tälläkin kertaa kisasta löytyy vähintään kolme heitä etevämpää.

Ruotsin kaksikko Sebastian Samuelsson ja Martin Ponsiluoma pitää aina hiihtovauhtinsa puolesta nostaa mukaan pikakisojen ennakkospekulaatioihin. Heidän molempien kuntokäyränsä näyttää kuitenkin tällä hetkellä väärään suuntaan, joten palkintosija Soldier Hollow’ssa olisi yllätys.

Suomalaisista Seppälän lisäksi myös Otto Inveniusta kannattaa seurata, vaikka hänen suoritustasonsa ei tammikuun hienon nousujohteisen vireen jälkeen olekaan ollut kovin vakuuttavaa. Silti on mahdollista, että Holmenkollenin sekapariviestin historiallinen palkintosija on antanut hänelle tarvittavaa itseluottamusta, joka siivittää hänet huippusuorituksiin myös henkilökohtaisilla matkoilla.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten pikakilpailu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi