Miesten pikakilpailu avaa Oberhofin maailmancupin – Säväyttääkö Seppälä jälleen?


Oberhofissa kilpaillaan ampumahiihdon maailmancupin merkeissä tulevana viikonloppuna.
Etusuora: 06.01.2022 19:33Ampumahiihto
Miesten pikakilpailu avaa Oberhofin maailmancupin – Säväyttääkö Seppälä jälleen?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Tero Seppälä.
Miesten pikakisan, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miehet palaavat joulutauolta ampumahiihdon maailmancupiin pikakisan merkeissä. Oberhofin pikakilpailun jälkeen on vuorossa vain yksi pikakilpailu (Ruhpoldingissa ensi viikonloppuna) ennen Pekingin olympialaisia.

Kuluvan kauden pikakilpailun kokonaiscupia johtaa Ruotsin Sebastian Samuelsson, joka voitti kauden kaksi ensimmäistä kilpailua. Toisena sprintticupissa on Emilien Jacquelin ja kolmantena Eduard Latypov.

Pikakisan pistetilanne 2021/2022

#UrheilijaPisteet
1.Sebastian Samuelsson 🇸🇪179
2.Emilien Jacquelin 🇫🇷171
3.Eduard Latypov158
4.Vetle Sjåstad Christiansen 🇳🇴153
5.Johannes Thingnes Bø 🇳🇴152
6.Quentin Fillon Maillet 🇫🇷136
7.Alexander Loginov131
8.Tarjei Bø 🇳🇴129Samuelsson avasi ampumahiihtokauden terävästi voittamalla kotiladuillaan Östersundissa kauden kaksi ensimmäistä pikakisaa. Tuolloin ruotsalaisen hiihtovauhti oli selkeästi koko poppoon vauhdikkainta eikä toisessa kilpailussa ammuttu yksi sakkokaan estänyt häntä nousemasta korkeimmalla korokkeelle.

Siirryttäessä Keski-Eurooppaan Samuelssonin vauhti ladulla on pysynyt edelleen erinomaisena, mutta amuntatarkkuudessa on runsaasti petrattavaa – viimeisessä kahdessa henkilökohtaisessa kisassa hän on takonut peltiin yhteensä kahdeksan lommoa. Tämän lisäksi hänellä on ammunnan osalta useita muitakin heikkoja kilpailuja. Nollat Samuelsson on henkilökohtaisessa kisassa nakuttanut kerran – kauden avauskisassa Östersundissa. Samuelssonin hiihtovauhti on hurjaa, mutta ei kuitenkaan niin ylivoimaista, että hänellä olisi varaa tyriä edelliskisojen tapaan ammuntapaikalla.

Vaikeahkon alkukauden jälkeen Johannes Thingnes Bö on osoittanut piristymisen merkkejä. Bö kamppaili alkukaudesta erityisesti hiihtovauhtinsa kanssa, joka on ollut nousemaan päin. Hänen ammuntakaan ei ole ollut aivan edellisvuosien tasolla tällä kaudella, mutta Oberhofin sprintin viime kauden voittaja sekä viimeisimmän sprintin maailmancupin nimiinsä vienyt Bö on luettava perjantaina kilpailun kenties suurimmaksi suosikiksi.

Ranskalaiset Emilien Jacquelin ja Quentin Fillon Maillet lähtivät kauteen maailmancupin kokonaiscupin voitto silmissään ja toistaiseksi suunta on ollut oikea – Jacquelin johtaa maailmancupia kahdella pisteellä ennen Fillon Maillet´ia. Kaksikon tekeminen on ollut erittäin varmaa, sillä viimeisessä viidessä henkilökohtaisessa kilpailussa kumpikaan ei ole jäänyt yhdessäkään kisassa TOP10 ulkopuolelle.

Saksassa, kun kisataan niin saksalaiset on asetettava erityistarkkailuun. Heistä suurimmat odotukset kohdistuvat Johannes Kühniin, jolta löytyy yksi maailmancupin voitto pikakisasta tältä kaudelta. Viimeisimmässä maailmancupin kilpailussa Annecyssä (yhteislähtö) hän oli myös hienosti kuudes. Ensi viikonloppuna kilpailtava Ruhpoling on hänen kotistadion, mutta omien sanojensa mukaan Oberhofin latuprofiilit sopivat hänelle paremmin. Kaksi vuotta sitten hän oli Oberhofissa pikakisan kolmas.

Tero Seppälä on tehnyt kuluneella kaudella aivan upeaa nousua kohti ampumahiihdon terävintä kärkeä. Suomalainen on ottanut kehitysaskelia erityisesti ampumatyöskentelyssä, mutta myös jo ennestään hyvätasoinen hiihtovauhti on parantunut. Toistaiseksi Seppälältä on nähty kovinta tykitystä takaa-ajoissa, mutta myös pikakisoista löytyy kaksi sijaa 20 sakkiin. Mikäli Seppälä ampuisi nollat Oberhofissa, niin kymppisakki olisi varmasti potentiaalinen saavutettavaksi.

Venäjän Eduard Latypov ei starttaa koronavirustartunnan takia. Hänellä havaittiin korona IBU:n kontrollitestissä Oberhofissa.

Lue myös: Oberhofin maailmancupin aikataulu & tulokset

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten pikakisan, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi