Pudottaako Iivo Niskanen haastajat kyydistään skiathlonin perinteisen osuudella? Lue MM-ennakko!


Planican MM-hiihdot jatkuvat maastohiihdon osalta miesten 15+15 km yhdistelmäkilpailulla. Kilpailun suomalaistoivo on Pekingin olympiaskiathlonin pronssimies Iivo Niskanen.
Etusuora: 23.02.2023 21:07Hiihto
Pudottaako Iivo Niskanen haastajat kyydistään skiathlonin perinteisen osuudella? Lue MM-ennakko!
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten skiathlon, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten skiathlon käynnistyy perjantaina klo 16.30

Planican MM-hiihdoissa on perjantaina vuorossa todellinen herkkupala, kun miehet hiihtävät 15 km (p) + 15 km (v) yhdistelmäkilpailun. Suomalaisista kilpailuun starttaavat Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm ja Arsi Ruuskanen.

Suurimmat suomalaisodotukset kohdistuvat luonnollisesti Niskaseen, joka ylsi viime keväänä Pekingin olympialaisissa skiathlon-kilpailussa pronssille. Edellä ehättivät tuolloin ainoastaan nyt poissaolevat venäläiset Aleksandr Bolshunov ja Denis Spitsov.

Vain vähän sairastelujen takia tällä kaudella kilpailleen Niskasen vire on epävarma, mutta suomalaisässä on yleensä onnistunut virittelemään kunnon huippuunsa arvokisoihin.

Pekingissä Niskanen ja Bolshunov iskivät perinteisen osuudella kaasun pohjaan, eikä muista ollut seuraamaan. Muun muassa kovat norjalaiset jäivät olympiaskiathlonissa perinteisellä Niskasesta yli puolen minuutin päähän, eivätkä pystyneet vapaallakaan kuromaan eroa kiinni. Johannes Hösflot Kläbo jäi Niskasesta perinteisellä peräti 1,5 minuuttia ja päätyi kisassa lopulta sijalle 40.

Sama menestyksekäs taktiikka täytyy olla Niskasen mielessä myös Planican kilpailussa. Mikäli Niskanen passailee perinteisellä, saa hän heittää hyvästit mitalihaaveille. Tällä kertaa Niskanen kantanee vastuun vauhdinpidosta yksin ja on tietysti aina vaikeaa irrota porukasta yksin omalla vedolla, mutta yritettävä on.

Katso kohteet ja kertoimet


Norjalaislauma yrittää roikkua Niskasen perässä


Hurjassa kunnossa koko kauden hiihtänyt Kläbo on sittenkin yhdistelmäkilpailun suurin voittajasuosikki. Mikäli väkeviä esityksiä etenkin perinteisen kisoissa tehnyt Kläbo pysyy perinteisellä Niskasen kannassa, nitistää norjalainen kirihirmu hyvin todennäköisesti Niskasen vapaan osuudella. Kläbo avasi Planican MM-kisat torstaina ylivoimaisella sprinttivoitolla.

Kilpailun muut norjalaiset Pål Golberg, Sjur Röthe ja Simen Hegstad Krüger kuuluvat myös kilpailun suosikkeihin. Röthen ja Krüger ovat parempia vapaalla, joten kaksikko näkee todennäköisesti painajaisia Niskasen perinteisen iskusta. Mikäli kaksikko pysyy iskuetäisyydellä kisan puolimatkaan, on molemmilla mahdollisuudet taistella kilpailun voitosta.

Golberg on himpun parempi perinteisen menijä, mutta kysymysmerkiksi muodostaa 30 km matkan jaksaminen, mikäli avauspuolikkaalla mennään nasta laudassa.

Katso kohteet ja kertoimet


Ruotsalaiskaksikko tyrkyllä mitalitaistoon


Calle Halfvarsson ja William Poromaa ovat olleet vahvassa vireessä tällä kaudella. Distanssicupissa viidentenä majaileva Poromaa viimeisteli MM-kuntoaan Les Roussesissa vahvoilla suorituksissa sekä 10 km (v) että 20 km (p) kilpailuissa. Nuori ruotsalainen ylsi molemmissa kisoissa kolmanneksi, joten molemmat hiihtotavat ovat mallillaan.

Poromaata ei tunneta kirikyvystä, joten hän saattaisi olla potentiaalinen vetokaveri Niskaselle perinteisen osuudella. Poromaa on mahdollinen mitalimies, mutta podiumsijoitus vaatii vauhdinpitoa ensimmäisen 15 km aikana. Kirikykyiset norjalaiset olisi saatava pudotettua kelkasta.

Halfvarsson on loistanut tällä kaudella. Etenkin sprintit ja yhteislähtökilpailut ovat kulkeneet loistavasti. Perinteisellä etevä Halfvarsson on vahva kilpailun ensimmäisellä puolikkaalla, mutta kovat maastot ja korkeahko ilmanala saattavat laittaa isokokoisen ruotsalaisen liian koville 30 km kilpailussa. Mikäli vauhti pysyy alussa maltillisena ja porukka pysyy perinteisen osuuden kasassa, on Halfvarsson vaarallinen mies kilpailun loppuratkaisuissa.

Torstain sprintissä Halfvarsson ylsi finaaliin, jossa bensa loppui kuitenkin tankista ja ruotsalainen jäi viidenneksi.

Katso kohteet ja kertoimet


Onko muita mitaliehdokkaita?


Edellä mainitut suosikit tuntuvan olevan sen verran muita edellä, että mitalisijoille yltäminen on haastajilla työn ja tuskan takana Planican kovissa maastoissa ja raskaassa kelissä. Hyvään iskuun virinnyt Perttu Hyvärinen kuuluu haastajaryhmän kärkinimiin ja jahtaa ehdottomasti sijoitusta kympin kärkeen ja jopa kuuden joukkoon. Kuka tietää, vaikka Hyvärinen yltäisi jopa mitalitaistoon kaluston ja voitelun osuessa nappiin. Pekingissä Hyvärinen oli skiathlnissa peräti seitsemäs.

Saksan Friedrich Moch on vapaalla erityisen vahva, mikäli pysyy leikissä mukana perinteisen osuudella. Pekingin kasi Italian Francesco de Fabiani on omimmillaan perinteisen ryhmähiihdossa ja kuuluu kakkoskoriin kärkinimiin. Muita mahdollisia suosikkien haastajia ovat etenkin vapaalla loistavat ranskalaiset
Hugo Lapalus, Jules Lapierre ja Clement Parisse.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten skiathlon, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi