Pystyykö Iivo Niskanen rikkomaan norjalaisrintaman Trondheimin skiathlonissa?


20 kilometrin skiathlon-kilpailusta saattaa tulla jälleen norjalaismiesten näytöstä. Iivo Niskasen pitäisi pystyä hajottamaan joukko perinteisen osuudella.
Veijo Vaakanainen: 15.12.2023 20:02Hiihto
Pystyykö Iivo Niskanen rikkomaan norjalaisrintaman Trondheimin skiathlonissa?
Kuva: Touho Häkkinen
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten skiathlon, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Lauantaina maastohiihdon maailmancupin viikonloppu Norjan Trondheimissa jatkuu harvemmin kisaohjelmassa olevalla skiathlon-kilpailulla. Ennakkosuosikit ovat kuitenkin vanhoja tuttuja.

Norjalaismiehet ovat tuttuun tapaan hallinneet miesten normaalimatkoja. Kauden aikana kilpailluissa kolmessa normaalimatkojen startissa vuonomaan urheilijoiden lisäksi ainoastaan Iivo Niskanen ja Tshekin Michal Novak ovat onnistuneet nousemaan palkintokorokkeelle. Kuuden parhaan joukossakaan ei heidän lisäkseen ole ollut kuin norjalaisia ja britti Andrew Musgrave.

Lauantain skiathlonissa norjalaisten ylivoima saattaa olla vielä tätäkin murskaavampaa, sillä nyt isäntämaalla on mukana kisassa myös kansallinen ryhmä. Kilpailussa ei siis kannata veikata juuri muiden kuin norjalaishiihtäjien menestystä.

Yksi suosikeista kilpailuun on maailmancupia johtava Harald Östberg Amundsen, joka on käyttänyt erinomaisesti henkilökohtaisen paikkansa hallitsevana Skandinavia Cupin voittajana. Aiemmin useasti Norjan edustusjoukkueen ulkopuolellekin jäänyt Amundsen on ollut rautaisessa vireessä.

Edellisestä kolmesta normaalimatkojen kilpailusta Amundsenilla ovat sijat yksi, kaksi ja kolme. Erinomaisesti sekä perinteisen että vapaan hiihtotavan hallitseva norjalainen vaikuttaisi siis olevan norjalaisista tasaisimmassa kunnossa, joten hän on hyvin todennäköisesti korkealla tuloslistalla myös lauantaina. Perjantaina Amundsen ylsi sprintissä ensimmmäistä kertaa podiumille oltuaan Trondheimin avauskisassa kolmas.

Amundsenia kilpailussa haastaa suuri joukko norjalaisia. Heistä mielenkiintoisin on lajin viime vuosien ylivertainen hallitsija Johannes Hösflot Kläbo, joka oli vielä Rukalla koronan jäljiltä puolikuntoinen, mutta Östersundissa ja Trondheimin voittoisassa sprintissä suorittaminen oli jo tutumpaa Kläboa.

Viime sunnuntain kympin vapaa ei ollut Kläbolta vielä suurta tykitystä normaalimatkojen puolella, mutta se oli selvästi parempi suoritus kuin Rukalla. Jos norjalainen kirihirmu kestää lauantaina maanmiestensä matkavauhdin, ei häntä todennäköisesti pysty kirissä voittamaan.

Mikäli lauantain kilpailussa erot eivät muodostu selkeiksi jo matkan aikana, ovat myös Pål Golberg ja Rukan yllätysvoittaja Jan Thomas Jenssen korkealla lopputuloksissa. Sen sijaan skiathlonin hallitseva maailmanmestari Simen Hegstad Krügerin pitää tehdä omat ratkaisunsa matkan aikana.

Palkintosijataistoa ajatellen norjalaisista on mainittava myös nousukuntoinen Didrik Tönseth sekä jokereina kansallisessa ryhmässä kilpailevat Iver Tildheim Andersen ja Henrik Dönnestad. Molemmat ovat erinomaisia vapaan hiihtäjiä, joiden osakkeet nousevat hurjasti, jos joukko on vielä perinteisen lenkin jälkeen hyvin kasassa.

Norjalaisrintamaa perinteisellä innokkaasti rikkomaan lähtee ainakin Suomen Iivo Niskanen, jonka ainoa menestysmahdollisuus kilpailussa perustuu siihen, että perinteisen osuuden jälkeen mukana kärkijoukossa on vain kourallinen hiihtäjiä.

Trondheimin pitkät vuorohiihtonousut antavat Niskaselle periaatteessa mahdollisuuden karsia pääjoukkoa rankallakin kädellä, mutta toisaalta nousupätkien jälkeen edessä on myös pitkä kasaava laskuosuus, mikä tekee karkaamisesta vaikeampaa. Lisäksi Niskasella on nyt kisamatkojen uudistuksen myötä viisi kilometriä vähemmän aikaa tehdä tuhojaan perinteisellä.

Voikin hyvin olla, että skiathlonin tehtävä on toimia Niskaselle Trondheimissa lähinnä hyvänä verryttelynä ja testinä omasta vireystilastaan ennen sunnuntaita. Tuolloin kisaohjelmassa on Niskasen suurin iskun paikka kympin perinteisen väliaikalähtö.

Norjalaisia kilpailussa haastaa jälleen myös Ison-Britannian Andrew Musgrave, joka on kahtena edellisenä viikonloppuna pystynyt ainoana miehenä lyömään kiilaa sinipunaisen rintaman väliin. Toistaiseksi Musgrave on kuitenkin onnistunut estämään vain norjalaisten vielä nähtyäkin suuremmat kärkisijojen valtaukset.

Musgrave lienee siis tälläkin kertaa lopputuloksissa kilpailun kärkipäässä. Podiumsijoitus vaatinee sen sijaan brittiurheilijalta huippuonnistumista.

Ruotsalaisten alkukausi on ollut miesten puolella tähän mennessä varsin vaisu. Viime kaudella norjalaisten ykköshaastajaksi noussut William Poromaa on ollut vielä kaukana parhaasta kunnostaan, eikä häneltä luultavasti voi odottaa nousua podiumtaistoon vielä Trondheimissakaan.

Östersundissa viime viikonloppuna vapaalla kymmenen parhaan joukkoon hiihti myös Saksan Friedrich Moch. Hänen kohtalokseen lauantaina tosin koitunee kilpailun avaava kymmenen kilometrin perinteisen osuus.

Mielenkiintoisia suomalaisnimiä Niskasen lisäksi lauantaina ovat viikko sitten uransa parhaaseen suoritukseen yltänyt Remi Lindholm sekä maailmancupiin palaavat Perttu Hyvärinen ja Arsi Ruuskanen.

Lindholmin kohdalla haasteet kisassa ovat samanlaisia kuin Saksan Mochilla. Intohimoisena harjoittelijana tunnetun suomalaisen pitäisi pystyä roikkumaan perinteisen osuus joukon jatkona tuhlaamatta liikaa energiaa, jotta hän pääsisi hyödyntämään vahvuuksiaan kisan toisella puolikkaalla.

Perttu Hyvärinen vetäytyi harjoittelemaan kahden edellisen viikon ajaksi, kun suorittaminen Rukalla oli vielä kaukana miehen parhaasta vireestä. Huippukuntoiselle Hyväriselle skiathlon on yksi parhaista matkoista, mutta Puijon Hiihtoseuran kakkosmies on tuskin vieläkään aivan terävimmässä iskussaan.

Arsi Ruuskanen palaa kansainvälisiin kisoihin Planican dramaattisen loukkaantumisensa jälkeen. Viime vuonna jo kertaalleen kymmenen parhaan joukkoon maailmancupissa yltänyt Ruuskanen tuskin vielä kovin lähellä kärkeä etenee, mutta jo pääsy 30 parhaan joukkoon olisi hyvä paluu maailmancupiin.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten skiathlon, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi