Suomen miehet poikkeuksellisen väkevällä kokoonpanolla Beitostølenin sprinttiin - Rikkoutuuko vahva norjalaisrintama?


Kläbon poissaolosta huolimatta miesten sprintin suosikit ovat norjalaisia. Suomi lähtee kilpailuun kovalla miehistöllä.
Etusuora: 08.12.2022 19:52Hiihto
Suomen miehet poikkeuksellisen väkevällä kokoonpanolla Beitostølenin sprinttiin - Rikkoutuuko vahva norjalaisrintama?
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Olli Ahonen.
Miesten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten sprintti on pelattavissa erävaiheen alkamiseen perjantaihin klo 12.58 saakka. Miesten karsinta käynnistyy klo 11.05.

Norja on dominoinut mieshiihtoa alkukauden aikana häijyllä tavalla. Jokainen miesten maailmancupin kilpailu on päättynyt norjalaisvoittoon ja vain Lillehammerin sprintissä Norja EI ole ottanut vähintään kaksoisvoittoa.

Vaikka Norja lähteekin Beitostøleniin ilman sairastelevaa ykköstähteään Johannes Høsflot Klæbo, ei ole syytä olettaa, että perjantain perinteisen sprintin suosikit tulisivat vuonomaan ulkopuolelta.

Even Northug nostetaan kilpailun ykkössuosikiksi. Vakuuttavaa jälkeä alkukaudella tehnyt Northug on parhaimmillaan juuri perinteisellä hiihtotavalla. Hän voitti perinteisen sprintit ennen maailmancupkauden alkua Oloksella sekä Beitostølenissä ja oli Rukalla Klæbon jälkeen toinen. Lillehammerista irtosi vapaallakin palkintosija Klæbon ja Federico Pellegrinon vanavedessä. Northugin suosikkiasema on papereissamme jopa kohtuullisen selkeä, niin vahvaa ja varmaa miehen meno on marras-joulukuussa ollut.

Rukan neloisvoitossa sijat kolme ja neljä vallanneet Pål Golberg ja Erik Valnes ovat muut selkeät norjalaissuosikit. Molemmat viihtyvät Northugin tapaan nimen omaan perinteisen sprinteissä, eikä kummankaan kärkisija saa yllättää ketään. Golberg on ollut alkukauden vahvassa vireessä ja kantaa maailmancupin kokonaiscupin johtajan keltaista liiviä.

Lillehammerissa Golberg tyrkkäsi 20 km perinteisen yhteislähdön loppuratkaisussa tasatyöntöä ylivoimaiseen tapaan ja jätti haastajat massakirissä kauas taakseen. Golberg onkin mielestämme Northugin kovin haastaja perjantain kisassa.

Viime vuosina perinteisen sprintin Klæbon jälkeen selkeäksi kakkosmieheksi profiloitunut Valnes on vaellellut alkukauden omaan tasoonsa nähden varjojen mailla. Rukan nelossijan jatkeeksi Lillehammerin vapaan sprintistä käteen jäi vaisu 11:s sija.

Normaalisti Valnes on selvä podiumhiihtäjä perinteisen sprintissä, mutta viime esitykset jättävät rajusti toivomisen varaa. Perinteisen yhteislähdössä Valnes oli Lillehammerissa hämmentävän suurissa vaikeuksissa, eikä pysynyt pääjoukon mukana taipuen sijalle 59. Vaisu viikonloppu jättää suuria kysymysmerkkejä Valnesin vireen ylle.

Norja saa marssittaa kotimaansa kisoihin peräti 12 hiihtäjää, joista lähes jokaisella on täydet mahdollisuudet taistella jopa finaalipaikasta. Suosikkien lisäksi seuraaviksi menestysehdokkaiksi nostetaan pitkään menestystä niittäneet Håvard Solås Taugbøl ja Sindre Bjørnestad Skar, viime kaudella kahdesti neljänneksi perinteisen sprintissä yltänyt Sivert Wiig sekä Beitostølenin kansallisissa neljänneksi yltänyt nuori mies Lars Agnar Hjelmeset.

Katso kohteet ja kertoimet


Kuka suomalaisista astuu parrasvaloihin?


Suomen miehistössä riittää tällä kertaa menestyjäehdokkaita. Suomen ykkössprintteri Joni Mäki ei ole alkukaudella yltänyt parhaalle tasolleen ja erityisesti perinteisen hiihdon kanssa on ollut haasteita väliin jääneiden juoksuharjoitusten takia. Vire löytynee pikkuhiljaa ja Beitostølenistä Mäeltä odotetaan jo vähintään välieräpaikkaa.

Korkeanpaikan leirin jäljiltä alkukaudella parasta virettään etsiskellyt Lauri Vuorinen omaa potentiaalia menestyä etenkin perinteisen sprintissä. Rukalla Vuorinen oli 23:s ja Lillehammerissa mies jäi päätään pyöritellen karsintaan sijalla 32. Uskomme kuitenkin, että parempaa on luvassa jo Beitostølenissä. Viime kaudella Vuorinen ylsi välierävaiheeseen kolmeen otteeseen.

Maailmancupkauden alla lähes sensaatiomaisia otteita kotimaan lumilla esittäneet Ahosen veljekset Olli ja Ville nähdään vihdoin sairastelujen jälkeen maailmancupkarkeloissa Beitostølenissä. Ville Ahonen esitteli Oloksen Tykkikisoissa huippuvauhtia perinteisen sprintin kolmossijallaan peitoten finaalissa muun muassa Taugbølin ja Golbergin.

Olli Ahonen jatkoi velipoikansa viitoittamalla tiellä viikkoa myöhemmin Taivalkosken Suomen Cupissa, josta irtosi sprinttivoitto häikäisevien esitysten päätteeksi. On erittäin mielenkiintoista nähdä, mihin veljesten vauhti maailmancupissa riittää olettaen, että sairastelut eivät ole syöneet kuntoa.

Suomalaiskatraan täydentävät nuorten perinteisen sprintin maailmanmestari Niilo Moilanen ja Rukalla erävaiheeseen yltänyt Lauri Mannila. Moilasen läpimurtoa aikuisten tasolle odotellaan ja kenties Beitostølenissä rävähtää äärinopealle karsintahiihtäjälle jo välieräpaikka?

Katso kohteet ja kertoimet


Muita kovia nimiä


Ruotsin Calle Halfvarsson on palannut heikon viime kauden jälkeen maailman huipulle. Rukalla Halfvarsson esitteli kovaa alkukauden kuntoaan sprintin vitossijalla. Takaa-ajossa ruotsalainen hiihti kolmantena maaliin, mutta tuli hylätyksi hiihdettyään latumerkkien ulkopuolella. Lillehammerissa meno ei ollut yhtä raikasta, mutta perinteisen sprintin pitäisi olla Halfvarssonin parhaita lajeja, joten odotamme hänen palaavan Rukan iskuun perjantain kisassa.

Halfvarssonin maanmies 20-vuotias Edvin Anger ilahdutti Lillehammerissa ennakkoluulottomilla otteillaan. Vapaan sprintissä neljänneksi hiihtänyt nuorukainen ylsi Rukalla perinteisellä välieriin, joten hiihtotavasta menestyksen ei pitäisi olla kiinni.

Ranskalaisilla on useampi ehdokas kärkitaisteluun. Viime vuoden sprintticupin voittaja Richard Jouve on toistaiseksi jäänyt kauden sprinteissä välieriin, mutta vire on todennäköisesti ylöspäin. Rukalla finaalipaikallaan säväyttänyt Jules Chappaz täytyy huomioida myös Beitostølenissä.

Monivuotisella menestyjällä Lucas Chanavat'lla vauhtia on riittänyt alkukaudella vain karsintoihin, eikä kokenut ranskalainen ole edennyt vielä edes välierävaiheeseen. Rukan karsinnan vitonen ja Lillehammerin kakkonen parantaa varmasti starttien myötä ja on Beitostølenissä jo todennäköisesti taistelemassa finaalipaikasta.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi