Jatkuuko Joni Mäen nousuvire Canmoren vapaan sprintissä?


Gomsissa pitkästä aikaa hienosti onnistunut Joni Mäki on Suomen ykköspyssy lauantaina. Voittajan nimi ei tälläkään todennäköisesti yllätä ketään.
Veijo Vaakanainen: 09.02.2024 23:00Hiihto
Jatkuuko Joni Mäen nousuvire Canmoren vapaan sprintissä?
Kuva: Erja Pekkala (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Joni Mäki
Miesten sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Perjantain massalähtöjen jälkeen hiihdon maailmancupissa Kanadan Canmoressa jatketaan vapaalla hiihtotavalla etenemistä. Lauantaina matka kuitenkin lyhenee merkittävästi, kun urheilijoita odottaa hektinen sprinttipäivä.

Edellisessä vapaan sprintissä Sveitsin Gomsissa nähtiin iloinen suomalaissuoritus, kun puolentoista kauden ajan varjojen mailla liikkunut Pekingin olympianelonen Joni Mäki onnistui etenemään välieriin asti. Mäen hiihdossa nähtiin tuolloin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan sitä samaa loistetta, joka on siivittänyt hänet kahteen parisprintin arvokisamitaliin.

Gomsin hieno onnistuminen antoi toivottavasti Mäelle paljon huipputasolla menestymiseen tarvittavaa itseluottamusta. Mäen hurja sprinttipotentiaali ei vaikeista ajoista huolimatta ole kadonnut, vaan hänellä on edelleen mahdollisuus nousta ensimmäiseksi suomalaismieheksi, joka juhlii sprintissä arvokisamitalia.

Canmoren radan pitäisi sopia Mäen ominaisuuksille erinomaisesti samoin kuin korkea ilmanala, jossa Mäki on menestynyt erinomaisesti. Kuuta taivaalta lauantaina ei kannata odottaa, mutta jo Gomsin suorituksen toisinto olisi hieno merkki siitä, että Mäki on vakiinnuttamassa tasoaan välierävaiheeseen.

Kilpailun voittokamppailusta tullee tälläkin kertaa varsin yksitoikkoinen. Johannes Kläbo palasi jo Gomsissa Oberhofin aallonpohjan jälkeen voittajaksi, ja hyvin todennäkoisesti norjalaisen vire on vain vahvistunut yhden väliviikon aikana. Kläbon voitto on siis jälleen kerran ylivoimaisesti todennäköisin vaihtoehto.

Tiukimman vastuksen norjalaiselle sprinttihirmulle tälläkin kertaa tarjonnee Ranskan Lucas Chanavat, jolla vapaan sprinttivaltikka oli parin kisan ajan lainassa, kun Kläbo oli sairaslomalla. Gomsissa ranskalainen toki haastoi Kläbon todella tiukasti, mutta tällä kertaa voittotaisto ei todennäköisesti ole yhtä tiukka.

Norjalaisista kärkitaistoon osallistuvat todennäköisesti Kläbon lisäksi myös nousukuntoinen Håvard Solås Taugböl sekä sprintticupin johtaja Erik Valnes. Heistä Taugböl lienee vapaalla astetta kovempi ja Gomsin kolmossija enteilee väkivahvalle norjalaiselle menestystä myös lauantaina.

Sveitsin Valerio Grond on nostanut vuodenvaihteen jälkeen tasoaan koko ajan ja on noussut vakiokasvoksi sprinttifinaalissa. Gomsissa hän pääsi jo lähelle palkintosijaa ja Canmoressa hänellä on uusi mahdollisuus kammeta itsensä mukaan kolmen parhaan urheilijan kukitukseen.

Pohjois-Amerikassa kilpailtaessa myös yhdysvaltalaisilta urheilijoilta voi odottaa hyvää menestystä. Tällä kaudella jo uransa ensimmäiset palkintosijat saavuttanut kaksikko James Clinton Schoonmaker - Ben Ogden pitänee tälläkin kertaa huolen siitä, että tähtilippu liehuu korkealla tuloslistalla.

Mahdollisiksi haastajiksi on nostettava ainakin kokenut kaksikko Richard Jouve - Federico Pellegrino, joista etenkin Jouve on ollut sairastelujen jälkeen nousukuntoinen. Myös Ruotsin Edvin Anger on aina yllätysvalmis.

Suomalaisista Mäen lisäksi myös uransa parasta kautta hiihtävä Lauri Vuorinen on mainittava. Tosin Gomsin ja SM-kisojen perusteella Vuorinen ei tällä hetkellä ole samassa iskussa kuin Tour de Skin sprinteissä. Välieräpaikka olisi siis yllätys.

Katso kohteet ja kertoimet

Katso myös: Veikkauksen Hiihto-studio ruotii Canmoren kisat
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi