Kuinka railakasta menoa Joni Mäeltä ja Lauri Vuoriselta nähdään Canmoren perinteisen sprintissä?


Lauantainen vapaan sprintti jätti suomalaismiehille paljon hampaankoloon. Tiistaina kisattava perinteisen sprintti tarjoaa etenkin Joni Mäelle ja Lauri Vuoriselle erinomaisen revanssimahdollisuuden.
Veijo Vaakanainen: 12.02.2024 22:43Hiihto
Kuinka railakasta menoa Joni Mäeltä ja Lauri Vuoriselta nähdään Canmoren perinteisen sprintissä?
Kuva: Erja Pekkala (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Joni Mäki
Miesten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maanantaina hiihtäjät saivat vetää yhden päivän verran henkeä, ennen kuin maastohiihdon maailmancup jatkuu jälleen tiistaina perinteisen hiihtotavan sprinteillä. Kuten kolmena edellisenäkin kisapäivänä on näyttämönä Kanadan Canmore.

Lauantaina hiihdetty vapaan hiihtotavan sprintti jätti etenkin nousukuntoiselle Joni Mäelle paljon jossiteltavaa. Omassa erässään hallitusti kohti välieriä edennyt suomalainen teki aivan loppumetreillä kohtalokkaan arviointivirheen ja huomasi pullahtaneensa tylysti ulos jatkosta.

Mäen onneksi uusi menestysmahdollisuus on kuitenkin vuorossa jo tiistaina. Monet saattavat mieltää vapaan sprintin ylväsrakenteisen suomalaisen suurimmaksi vahvuudeksi, mutta itse asiassa Mäen kaikki kolme finaalipaikkaa sekä näin ollen myös toistaiseksi uran ainoa palkintosija maailmancupissa ovat tulleet perinteisellä.

Aiempien suorituksien valossa perinteisen sprintin pitäisi siis sopia Mäelle vielä vapaatakin paremmin. Toisaalta perinteisellä Mäen heikkous on tasatyönnöllä tapahtuva loppukiri, jossa suomalainen ei ole yhtä vahva kuin vapaan kovavauhtisissa Wassberg-tekniikalla käytävissä loppusuoran taistoissa.

Onnistuneella suorituksella Mäki voi kuitenkin hyvinkin edetä tiistaina vähintään välierävaiheeseen. Mikäli tie vie välierävaiheeseen, voi suomalainen suotuisan erän sattuessa kohdalle hyvin edetä jopa loppukilpailuun.

Samat mahdollisuudet ovat myös Suomen tämän kauden ykkössprintterillä Lauri Vuorisella. Tammikuun maailmancup-hiihtojen sekä SM-kisojen perusteella monet olettivat Vuorisen parhaan terän jääneen Tourille, mutta lauantain sprintti Canmoressa antoi taas merkkejä siitä, että Vuorisen paras vire olisi jälleen löytymässä.

Tuolloin vahvan karsintahiihdon jälkeen suoritus ei vapaalla vielä kantanut välieriin, mutta perinteisellä Vuorisen mahdollisuudet ovat astetta paremmat. Tällä kaudella sprinttikisoissa on nähty sekä räjähtävämpi että kestävämpi Vuorinen kuin aiemmin hänen urallaan.

Valitettavasti täydellinen huippuonnistuminen on vielä kiertänyt Vuorista, mutta hänellä pitäisi etenkin perinteisen sprintissä olla kaikki edellytykset nousta vakiokasvoksi 12 parhaan joukossa sekä ajoittaiseksi finalistiksi. Hyvän päivän sattuessa Vuorisen finaalipaikka tiistaina ei olisi minkään asteen yllätys.

Ketkä taistelevat kisan voitosta?


Miesten sprinttikisojen ykkössuosikin arvioiminen on ollut jo useammat vuoden ajan varsin yksitoikkoista, vaikka viimeisen parin kauden aikana Johannes Hösflot Kläbo onkin näyttänyt ajoittaisia merkkejä kuolevaisuudesta. Edelleenkin tilastot ovat kuitenkin niin rajusti Kläbon puolella, ettei ketään muuta voi nostaa todennäköisemmäksi voittajakandidaatiksi.

Canmoren normaalimatkoilla Kläbo on ollut yllättävän haavoittuvainen, mutta lauantain sprintissä hän näytti jälleen tuttuun tyyliin haastajilleen kaapin paikan. Seuraava näytös Kläbo-show’ssa nähtäneen tiistaina.

Erik Valnes on päässyt juhlimaan tällä kaudella kahdesti voittoa Kläbon hakiessa vielä kuntoaan sairastelujen runtelemana. Tiistain kisassa Valnes on luonnollisesti Kläbon suurin uhkaaja, mutta kovin suurta todennäköisyyttä hänen voitolleen ei voi antaa.

Norjalaisista Kläbon ja Valnesin lisäksi kärkitaistossa nähtäneen myös Pål Golberg, joka vaikuttaisi sunnuntain kahdenkympin yhteislähdön voiton perusteella olevan heräämässä keskitalven horroksestaan, johon hän vaipui Tour de Skillä. Tosin Golbergista vaikuttaisi tulevan yhä enemmän normaalimatkojen mies, joten välttämättä hänen vauhtinsa ei enää sprintissä riitä.

Even Northug juhli palkintosijaa perinteisen sprintissä sekä Rukalla että Oberhofissa, joten hänet on mainittava mahdollisena haastajana palkintokorokkeelle. Håvard Solås Taugböl sen sijaan on vapaalla astetta terävämpi kuin perinteisellä, joten hänen palkintosijansa olisi yllätys.

Ruotsin Edvin Anger oli lauantain sprintissä kolmas, joten häntä ei voi missään nimessä sivuuttaa ennakkosuosikkien listalta tiistainakaan. Canmoren rata sopii Angerille, eikä ruotsalaisen suorituskyvyssäkään vaikuttaisi olevan tällä hetkellä mitään huomautettavaa.

Yhdysvaltalaisten suurin valtti tiistaina lienee lauantain kisassa niukasti finaalin ulkopuolelle jäänyt Ben Ogden. Rohkeista taktiikoistaan tunnettu Ogden ei välttämättä ole kuumimpia suosikkeja, mutta hän on varmasti haastava voitettava taistossa finaalipaikoista esimerkiksi suomalaisten mahdollisuuksia ajatellen.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi