Onnistuuko Lauri Vuorinen siirtämään finaalivireen Lillehammerista Davosiin?


Viikko sitten uransa komeimmalla hiihdolla säväyttänyt Lauri Vuorinen on Suomen ykköstoivo myös Davosin sprintissä. Johannes Hösflot Kläbo voittanee tälläkin kertaa.
Veijo Vaakanainen: 10.12.2021 17:41Hiihto
Onnistuuko Lauri Vuorinen siirtämään finaalivireen Lillehammerista Davosiin?
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Lauri Vuorinen.
Miesten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancup-kausi jatkuu perinteikkäällä kisapaikalla Sveitsin Davosissa. Kilpailuohjelma klassisella kisapaikalla on säilynyt jo vuosia muuttumattomana ja tälläkin kertaa ohjelmassa ovat vapaan sprintit sekä normaalimatkat väliaikalähtöinä niin ikään vapaalla hiihtotavalla.

Suurimmat suomalaisodotukset lauantaisessa miesten sprintissä kohdistuvat Lauri Vuoriseen, joka hiihti juuri viikko sitten samalla matkalla uransa parhaan sijoituksen ollen Lillehammerissa viides. Vuorisen suoritus oli suuri yllätys, sillä aiemmin hän ei ollut vapaan sprinteissä päässyt edes välierävaiheeseen.

Toiveissa olisikin, että Vuorinen pystyisi Davosissa jatkamaan siitä, mihin viikko sitten jäi. Aiempina vuosina Davos on ollut tosin Vuoriselle haastava paikka. Toistaiseksi hänen paras sijoituksensa siellä on 21:s sija vuodelta 2018.

Toisaalta pelkästään aiempien kisojen perusteella ei häneltä olisi voinut odottaa Lillehammerin suoritustakaan. Lauantai siis näyttää, onko Vuorinen todella noussut vapaan sprintissä uudelle tasolle, vai oliko viimeviikkoinen yksittäinen välähdys.

Miesten sprintteihin ennakkosuosikin nimeäminen on varsin yksitoikkoista, sillä Johannes Hösflot Kläbo on lähtökohtaisesti selvä ennakkosuosikki jokaiseen sprinttikisaan. Rukalla hän tosin kärsi harvinaisen tappion, mutta jo viikkoa myöhemmin Norjan sprinttivaltias palasi omalle paikalleen keskimmäisellä korokkeella.

Kläbon lisäksi myös muut norjalaiset kuuluvat kilpailu toisensa jälkeen suurimpiin podium-suosikkeihin. Erik Valnesin ja Håvard Solås Taugbölin perustaso on niin korkea, ettei heitä voi sivuuttaa yhdenkään kisan ennakkospekulaatioista.

Ranskan Richard Jouve on ollut sijoilla kolme ja neljä kauden kahdessa ensimmäisessä sprintissä, joten hänkin kuuluu kilpailun suurimpiin suosikkeihin. Davosissa hiihdetään lisäksi korkeassa ilmanalassa, mikä yleensä sopii ranskalaisurheilijoille. Toistaiseksi Jouven paras tulos Davosista on viides sija, mutta lauantaina hänellä on erinomaiset mahdollisuudet nousta palkintokorokkeelle.

Jouven maanmies Lucas Chanavat täytyy myös merkitä vahvalla tussilla lauantain kilpailuun. Rutinoitunut ranskalaissprintteri on ollut Davosissa ennenkin palkintokorokkeella, ja hän janoaa myös lauantaina hyvää menestystä. Chanavat’n haaste tosin on, että hän on täysin puhdas sprintteri, joten päivän viimeinen startti on hänelle raskaampi kuin monille muille.

Venäjän Aleksander Terentjev voitti ylivoimaisesti kauden ensimmäisen sprintin, mutta Lillehammerissa tahti oli rauhallisempaa. Rukan suorituksen jälkeen häntä ei voi kuitenkaan jättää mainitsematta kilpailun ennakkosuosikkien joukossa.

Yhdysvaltain 21-vuotias James Clinton Schoonmaker on ollut yksi alkukauden suurimmista nousijoista. Yhdysvaltalainen on vakiinnuttamassa tasoaan välierävaiheeseen, joten finaalipaikkakaan ei Davosissa olisi yllätys. Sama pätee myös Ruotsin Marcus Grateen, joka pääsi jo Lillehammerissa kokeilemaan vauhtiaan finaalissa.

Vuorisen takana suomalaisista kannattaa seurata etenkin nuorten maailmanmestaria Niilo Moilasta sekä alkukauden iloista yllättäjää Juuso Haaralaa. Moilanen on kauden kahden ensimmäisen kisan aikana osoittanut, että karsintavaiheen läpäisy on hänelle rutiinia.

Lillehammerissa taktisesti hieman järkevämmällä hiihdolla Moilanen olisi voinut taistella jopa välieräpaikasta. Davosissa pääsy kahdentoista parhaan joukkoon olisi suomalaisen hiihdon superlupaukselta upea onnistuminen, mutta tälläkin kertaa karsinnan läpäiseminen on Moilaselle riittävä tavoite.

Moilasen tavoin myös Haarala on selviytynyt kirkkaasti jatkoon molemmista karsinnoista. Erävaiheissa häneltä ei toistaiseksi ole löytynyt aseita taistella jatkopaikasta, mutta lauantaina hänellä on jälleen uusi mahdollisuus näyttää valitsijoille, että hän kuuluu Pekingin kisakoneeseen.

Katso kohteet ja kertoimet

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi