Palaako Johannes Hösflot Kläbo valtaistuimelle Davosin sprintissä? Yltääkö Joni Mäki finaaliin?


Beitostölenin kisaviikonlopun väliin jättänyt Johannes Hösflot Kläbo on jälleen ykkössuosikki lauantain sprinttikilpailussa. Suomalaistoiveet kohdistuvat Joni Mäkeen.
Veijo Vaakanainen: 16.12.2022 18:58Hiihto
Palaako Johannes Hösflot Kläbo valtaistuimelle Davosin sprintissä? Yltääkö Joni Mäki finaaliin?
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Joni Mäki
Miesten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupin kauden neljäs sprinttikilpailu kilpaillaan lauantaina Davosissa vapaalla hiihtotavalla. Yhden viikon vilustumisen vuoksi sivussa ollut Johannes Hösflot Kläbo palannee hyvin todennäköisesti kisatauolta omalle paikalleen kisan ykköseksi.

Kläbon tahti sprinteissä on ollut etenkin vapaalla hiihtotavalla todella murhaavaa. Edellisen kerran Kläbo on kokenut tappion vapaan sprinttikisassa 30.11.2018 ja silloinkin norjalaisen voittomahdollisuudet murenivat sauvarikkoon välierävaiheessa. Ilman välinerikkoja Kläbo on joutunut nöyrtymään viimeksi vapaalla Lahdessa 3.3.2018.

On erittäin epätodennäköistä, että Kläbon yli neljän vuoden mittainen voittoputki katkeaisi myöskään lauantaina Davosissa. Sveitsissä kilpaillessaan hurja norjalainen on tähän mennessä voittanut joka kerta. Kaikki viittaa siihen, että sama virheetön sarja Davosin legendaarisilla laduilla jatkuu myös lauantaina.

Kläbon takana muista palkintosijoista taistelevat ainakin Italian Federico Pellegrino sekä viime viikolla kauden voittotilinsä avannut Ranskan Richard Jouve. Pellegrinollekin Davos sopinut erinomaisesti, sillä hän on juhlinut siellä voittoa kolmesti toinen ja kerran kolmas. Lisäksi italialainen teki aikanaan kansainvälisen läpimurtonsa juuri Davosissa vuonna 2010.

Richard Jouven kauden kaksi ensimmäistä sprinttiä menivät vielä hieman tunnustellessa, mutta Beitostölenissä rävähti jo kunnolla. Vapaan sprinteissä vielä normaalisti astetta terävämmin hiihtänyt ranskalainen on hänkin pärjännyt Davosissa melko hyvin. Tosin palkinnoille Jouve on aiemmin Sveitsin hiihtopyhäkössä yltänyt vain kerran.

Myös Lucas Chanavat on vapaan sprinteissä aina vaarallinen mies, vaikka hänen kautensa ei vielä olekaan oikein kunnolla lähtenyt käyntiin. Tosin kuudes sija perinteisen sprintissä Beitostölenissä antaa jo hieman viitteitä siitä, että Chanavat’n vire alkaa terävöityä.

Norjasta löytyy tuttuun tapaan kovia kandidaatteja palkintosijataistoon myös Kläbon takana. Rukalla palkinnoille noussut Even Northug, koronasta pikku hiljaa toipuva Sindre Björnestad Skar sekä Lillehammerissa säväyttänyt Ansgar Evensen ovat kaikki potentiaalisia hiihtäjiä palkintosijoille. Myös varamiehenä mukaan Davosiin tullut Thomas Helland Larsen on yllätysvalmis hiihtäjä.

Potentiaalisia yllättäjiä lauantain kilpailussa ovat yhdysvaltalaiset Ben Ogden ja James Clinton Schoonmaker, jotka molemmat olivat välierävaiheessa Lillehammerin vapaan sprintissä. Erittäin mielenkiintoinen nimi on myös viikko sitten Beitostölenissä perinteisen sprintissä täydestä tyhjyydestä palkintokorokkeelle hiihtänyt Italian Simone Mocellini.

Ruotsin nuori Edvin Anger vakuutti kauden kahdessa ensimmäisessä sprintissä ja Lillehammerissa hän oli peräti neljäs kovien norjalaisten takana. Beitostölenissä Angerin tahti kuitenkin jo hieman rauhoittui. Lauantaina nähdään, yltääkö Ruotsin hiihdon tulevaisuuden toivo jälleen finaalivauhtiin.

Sveitsissä kilpailtaessa ei myöskään saa unohtaa isäntämaan hiihtäjiä, jotka ovat usein säväyttäneet kotikisassaan. Viime viikolla välieriin yltänyt Valerio Grond ei tällä kertaa ole mukana, mutta esimerkiksi Roman Schaad ja Janik Riebli ovat yllätysvalmiita hiihtäjiä vähintään välierävaiheeseen.

Suomalaisodotuksia kisassa kohdistuu lähinnä Joni Mäkeen. Pekingin olympiasprintin nelonen ei harjoituskauden vamman jäljiltä ollut alkukaudesta vielä terävimmässä vireessään, mutta Beitostölenin perinteisen sprintin finaalipaikka antoi jo viitteitä paremmasta.

Muista suomalaisista mielenkiintoisin nimi on suurten vaikeuksien jälkeen maailmancupiin palaava Verneri Suhonen. Mitään suurtekoja häneltä ei kuitenkaan kannata odottaa. Jo karsinnasta jatkoon pääseminen olisi häneltä onnistuminen.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi