Ovatko norjalaismiehet jälleen yllätettävissä Davosin sprintissä? Pystyykö Lauri Vuorinen yllätykseen?


Norjalaiset jätettiin Toblachin sprintissä tylysti palkintokorokkeen ulkopuolelle. Jatkuuko sama tahti myös Davosissa vai palaako punainen vyöry jälleen tuloslistan kärkisijoille?
Veijo Vaakanainen: 02.01.2024 17:39Hiihto
Ovatko norjalaismiehet jälleen yllätettävissä Davosin sprintissä? Pystyykö Lauri Vuorinen yllätykseen?
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Erik Valnes.
Miesten sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten puolella Tour de Ski jatkuu keskiviikkona Davosissa mielenkiintoisesta tilanteesta. Ykkössuosikki Harald Östberg Amundsen on selvässä johdossa ja Erik Valneskin on hieman irti muista. Heidän takanaan taisto kolmossijasta on puolestaan erittäin tiukka.

Sekä Amundsen että Valnes ovat erinomaisia sprinttereitä ja he säilyttänevät asemansa kärjessä myös keskiviikon jälkeen, ellei mitään dramaattista tapahdu. He saattavat hyvinkin olla myös keskiviikon lopputuloksissa sijoilla 1 ja 2.

Tosin Tour de Skin avanneessa Toblachin vapaan sprintissä norjalaiset olivat yllättävän suurissa vaikeuksissa ja jäivät kokonaan palkintosijojen ulkopuolelle, mikä oli varmasti suuri shokki dominoimaan tottuneille norjalaisille.

Salama ei kuitenkaan todennäköisesti iske kahdesti samaan paikkaan, joten toinen peräkkäinen sprinttikisa ilman norjalaisia podiumilla olisi järisyttävä yllätys. Amundsenin ja Valnesin lisäksi ainakin Håvard Solås Taugböl, Matz William Jenssen ja Ansgar Evensen ovat kovia podiumkandidaatteja. Tourin ollessa kyseessä ei saa myöskään unohtaa kauden komeettaa Jan Thomas Jensseniä.

Toisaalta Lucas Chanavat hallitsi Toblachissa sprinttiä niin rautaisella otteella, että norjalaiset saanevat jälleen kerran tehdä täyden päivätyön estääkseen ranskalaisvoiton. Davosin sprinttirata ja Chanavat’n silmiä hivelevä eteneminen vapaalla hiihtotavalla on parhaimmillaan lähes häkellyttävän kaunis yhdistelmä.

Ranskalaisista ei saa unohtaa myöskään Chanavat’n takana maan kaksoisvoiton varmistanutta Jules Chappaz’ta. Aiemmin paremmin perinteisen sprinteissä pärjännyt Chappaz näyttää päässeen kärkivauhtiin myös vapaalla hiihtotavalla, joka onkin yleensä ranskalaisille paremmin sopinut.

Ranskalaisten lisäksi perinteisen sprintissä on aina mainittava Federico Pellegrino, jolle Davosin sprinttirata tuntuu myös olevan verrattavissa lähestulkoon häneen omaan olohuoneeseensa. Italialainen sprinttilegenda on tuulettanut Davosissa sprinttivoittoa jo neljästi, ollut kahdesti toinen ja kerran kolmas.

Viime vuonna Pellegrino nöyryytti Davosissa jopa sprinttejä viime vuodet rautaisella otteella hallinnutta Johannes Hösflot Kläboa. Ei siis olisi mikään yllätys, jos jo vuonna 2010 ensimmäistä kertaa Davosissa sprinttifinaaliin yltänyt italialainen olisi jälleen vastustajiaan etevämpi sveitsiläisessä alppikylässä.

Sveitsin omat hiihtäjät Valerio Grond ja Janek Riebli kuuluvat kilpailun potentiaalisiin yllättäjiin. Sveitsiläismiehet ovat yleensä Davosissa raudanlujia karsinnassa, mutta heidän vauhtinsa on usein hiipunut viimeistään välierässä. Grond tosin oli jo Toblachissa viides, joten huippupäivänä hän voisi nousta jopa podiumille.

Yhdysvaltain Ben Ogden on suuri kysymysmerkki. Toblachissa podiumille noussut Ogden oli jopa yksi Tourin kokonaiskisan suurimpia suosikkeja, kunnes hän romahti vielä suomalaisiakin pahemmin uudenvuodenpäivän vapaan takaa-ajossa. Onko Ogden toipunut fyysisesti ja henkisesti kokonaistourin mahdollisuudet pilanneesta kisasta?

Lauri Vuorinen on ollut läpi alkukauden uransa toistaiseksi kovimmassa vireessä, mutta toistaiseksi todellinen huippupäivä on jäänyt vielä tulematta. Aiempina vuosina Davosin sprintti ja Vuorinen ei ole ollut kovin menestyksekäs yhdistelmä, mutta jos suomalaisten välineet toimivat ja Vuoriselle sattuu huippupäivä, voidaan aiempien vuosien tulokset unohtaa.

Huippukuntoiselle Joni Mäelle Davosin sprinttirata tarjoaisi kaikki mahdollisuudet hyödyntää parhaita aseitaan. Valitettavasti tällä hetkellä Mäki on vain kaukana parhaastaan, joten Martti Jylhän menneiden vuosien Davosin urotekoja lienee keskiviikkona turha odottaa.

Muille suomalaisille Davosin keskiviikon päivä on lähinnä karsinnan läpihiihto, sillä todellisia mahdollisuuksia jatkopaikoille ei ole. Jokainen voitettu sija olisi kuitenkin plussaa, sillä muuten torstain perinteisen pitkässä takaa-ajossa on liikaa hitaampia miehiä ohitettavana.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi