Nöyrtyykö Kläbo Drammenin kaupunkisprintissä? Tasainen suomalaisnippu jahtaa finaalipaikkaa


Maastohiihdon maailmancupin kiivas kilpailutahti jatkuu, kun seuraavat kilpailut hiihdetään jo tiistaina Norjan Drammenissa perinteisen kaupunkisprintin merkeissä.
Etusuora: 13.03.2023 19:48Hiihto
Nöyrtyykö Kläbo Drammenin kaupunkisprintissä? Tasainen suomalaisnippu jahtaa finaalipaikkaa
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Johannes Høsflot Klæbo.
Miesten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten erävaihe käynnistyy Drammenissa tiistaina noin klo 15.30

Miesten hiihdon maailmancup jatkuu vain kaksi päivää Holmenkollenin kuninkuusmatkan jälkeen tiistaina Norjan Drammenissa, jossa hiihdetään tuttuun tyyliin perinteisen hiihtotavan kaupunkisprintit.

Drammenin kisojen menestyjiä arvioitaessa täytyy ottaa huomioon kilpailijoiden viime viikkojen kilpailukalenterit, sillä hiihtäjät saapuvat Drammeniin hyvin erilaisilla kuormituksilla. Esimerkiksi miesten sprinttivaltias Johannes Hösflot Kläbo urakoi Planican MM-kisoissa kaikki matkat ja hiihti siihen päälle viikkoa myöhemmin toissa päivänä Holmenkollenin 50 km (v) kilpailun.

Myös perinteisen sprinteissä usein loistava Pål Golberg on hiihtänyt lähes yhtä rajun määrän kilpailuja viime aikoina kuin Kläbo. Väsymys näkyi ehkä hieman kaksikon otteissa jo sunnuntaina Holmenkollenilla. Kläbo jäi viidellä kympillä seitsemänneksi ja Golberg yhdeksänneksi.

Pystyykö maailmancupin kärkikaksikko palautumaan Kollenilta Drammenin sprinttiin, kun päävastustajat tulevat kilpailuun levänneinä? Molemmat ovat sen verran kovia karpaaseja, ettei kärkitaistoon yltäminen koskaan yllätä.

Kläbo on toki dominoinut Drammenin kisaa ja vienyt voiton kolme kertaa peräkkäin vuosina 2018-2020. Kisaa ei hiihdetty vuonnan 2021 ja viime vuonna Norjan parhaimmisto oli koronan kourissa, eikä osallistunut kilpailuun. Tuolloin voiton vei Ranskan Richard Jouve. Tätä ennen edellinen ei-norjalaisen voitto Drammenista löytyy vuodelta 2011, joten kisa on ollut miesten puolella Norjan jo tutuksi tullutta dominanssia.

Usein norjalaiset ovat vieneet Drammenista kaksois- tai kolmoisvoiton, joten suosikkien etsiminen vuonomaan rosterista on enemmän kuin luonnollista tälläkin kertaa.

Kläbon ykköshaastajaksi nostamme nousukuntoisen Erik Valnesin, joka pääsee Drammeniin raikkailla jaloilla. MM-kisojen sprintissä hyvää vauhtia esittänyt, mutta kaatumiseen mitalisaumansa menettänyt Valnes ei kilpaillut Planicassa muilla matkoilla, eikä ollut mukana myöskään Holmenkollenilla. Nyt jos koskaan Valnesilla ja muilla tuoreilla sprinttereillä on oiva sauma sysätä Kläbo alas sprinttikuninkaan valtaistuimeltaan, ainakin väliaikaisesti.

Toinen kova haastaja on Even Northug, joka myös tulee Drammeniin huomattavasti vähemmän kuormittuneena kuin Kläbo ja Golberg. Alkukauden perinteisen sprinteissä loistanut Northug jäi MM-kisojen sprintissä välieriin. Hän voitti perjantaina Norjassa käydyissä tasokkaissa FIS-kisoissa perinteisen sprintin, joten kunto näyttäisi olevan edelleen mallillaan.

Sindre Björnestad Skar on kova ja kokenut sprintteri ja mahdollinen menestyjä Drammenin kisassa. Skar oli paras reilu viikko sitten Madonan Skandinavia cupin vapaan sprintissä ennen Drammenissakin mukana olevia Harald Astrup Arnesenia ja 15 km (v) MM-hopeamitalistia Harald Östberg Amundsenia, joten Skarin kisakunto näyttää hyvältä. Amundsenin menestys maailmancupin tason sprintissä olisi yllätys erikoismiesten joukossa. Hän hiihti sunnuntaina Holmenkollenin 50 km kisassa kuudenneksi.

Skar jäi ulos Northugin voittaman perjantain FIS-kisan finaalista, mutta yksittäisen kisan tuloksille on turha antaa liikaa painoarvoa.

Norjan nuoriso-osastolta nostetaan esiin 22-vuotias Ansgar Evensen. U20- ja U23-sarjojen maailmanmestari tekee tuloaan maailmancupiin ja on potentiaalinen menestyjä Drammenissa. Nuori mies oli perjantaina kolmas Northugin voittamassa FIS-kisassa.

Katso kohteet ja kertoimet


Kovimmat haastajat Ranskasta ja Ruotsista


Venäläisten poissaollessa on norjalaisten haastaminen sprintissä jäänyt pääosin ranskalaisten ja ruotsalaisten vastuulle. Viime vuonna Drammenin valloittanut Jouve on jälleen yksi varteenotettava menestyjä. Vahva junttura jaksaa iskeä Drammenin pitkää loivasti nousevaa loppusuoraan tiuhaan tahtiin, eikä finaalipaikka yllättäisi. Viime kauden sprintticupin voittajan sprinttivire on tosin ollut hieman alavireinen. MM-kisoissa jopa välieräpaikka jäi haaveeksi.

Ranskalaisten MM-jytkystä sprintissä vastasi 23-vuotias nopeajalkainen Jules Chappaz, jonka kaulaan Planicassa ripustettiin pronssinen MM-mitali. Chappaz taisteli tuolloin tasapäin hopeasta Golbergin kanssa ja esitti kisassa todella vahvoja otteita. Chappaz'n vire näyttää säilyneen MM-kisojen jälkeen, sillä hän oli perjantain FIS-kisan kakkonen Northugin jälkeen ja löi kisassa tukun Drammenissakin mukana olevia norjalaisia.

Planican MM-finaalin kutonen Lucas Chanavat tulee myös huomioida Drammenin kisassa. Viime vuoden Drammenin kolmosen vauhti on kuitenkin tupannut ehtymään finaalivaiheessa, eikä hän ole yltänyt tällä kaudella perinteisen sprinteissä podiumille. Viime kauden Drammenin esitys antaa kuitenkin uskoa menestykseen ja Chanavat pääsee kilpailuun levänneenä, sillä hän ei ole startannut MM-kisojen jälkeen.

Ruotsin kaksikko Edvin Anger-Calle Halfvarsson pystyy taistelemaan Drammenissa kärkisijoista, mikäli kuntokäyrä ei ole kääntynyt alaspäin. MM-kisoissa vahvasti esiintynyt Halfvarsson viihtyi kärkikarkeloissa lähes joka matkalla, mutta MM-mitali jäi haaveeksi. Drammenissa kokenut ruotsalainen ei ole toistaiseksi suurempaa menestystä niittänyt, mutta vire on ollut sen verran hulppea, että uskomme Halfvarssonin taistelevan tiistaina kärkisijoista.

Anger kompuroi Planican sprintissä mahdollisuutensa, eikä muutenkaan ollut parhaassa iskussaan MM-laduilla. Alkukauden sprinteissä ennakkoluulottomilla otteillaan säväyttänyt Anger kannattaa kuitenkin huomioida Drammenin kisassa aikaisessa vaiheessa. Kyseessä on 20-vuotiaan ruotsalaisen ensiesiintyminen Drammenissa, mutta se tuskin nuoren miehen menoa hidastaa.

Italian kokenut Federico Pellegrino on muovautumassa vanhoilla päivillään yleishiihtäjäksi. Tästä osoituksena MM-kisojen 50 km kilpailun hieno kymmenes sija. Samalla miehen taso etenkin perinteisen sprintissä on hieman laskenut. Planicassa sprintin välieräpaikka jäi haaveeksi ja tuloksena oli menestymään tottuneelle Pellegrinolle vaisu 16:s sija.

Perinteisen sprintin italialaisvaltikka onkin siirtymässä Simone Mocellinin haltuun. MM-sprintissä ei tosin Mocellinillakaan kulkenut: sijoitus 16:s. Maailmancupista Mocellini on kuitenkin naarannut perinteisen sprintistä kakkossijan Beitostölenistä ja kolmossijan Val di Fiemmestä. Liekö Mocellinin kuntopiikki jäänyt jo taakse, sillä ennen Planicaa hän jäi Les Rousses'n sprintissä jopa karsintaan.

Katso kohteet ja kertoimet


Joko suomalaisilta nähdään finaalivauhtia?


Suomalaismiehistä menestystä Drammenissa kärkkyvät Niilo Moilanen, Olli Ahonen, Ville Ahonen, Lauri Mannila, Joni Mäki ja Lauri Vuorinen. Kilpailun taso on Drammenissa hurja, kun ladulle säntää peräti 12 isäntämaan edustajaa. Välieräpaikka on monelle muunmaalaisille jo kova suoritus ja sama koskee suomalaisia. Suomen nippu on vahva, mutta viime aikojen tulokset eivät ole suomalaisässiltä olleet ihan parasta A-luokkaa.

Läpimurron aikuisten kansainväliselle tasolle tehnyt Moilanen on ollut vahva tämän kauden sprinteissä etenkin perinteisellä hiihtotavalla. Häneltä voidaan odottaa vähintään taistoa välieräpaikasta.

MM-kisoissa epävireisesti esiintynyt Mäki on hiihtänyt Drammenissa kahdesti ja ollut molemmilla kerroilla mainio. Tuloksena ovat olleet sijat 7 ja 10. Mikäli sprinttitykin vire on normalisoitunut, on Mäeltä lupa odottaa ainakin välieräpaikkaa tälläkin kertaa.

MM-kisoissa välieriin yltänyt Ville Ahonen ja velipoika Olli viihtyvät perinteisen sprinteissä. Ville Ahosen MM-suoritus oli vahva, joskin välieräpaikan saavuttamista edesauttoivat vastustajien kolarointi erähiihdossa. Alkukaudella häijyjä pertsan sprintejä esittänyt Olli on mielenkiintoinen nimi tiistain kisaan, mikäli kisakunto on saatu hilattua sairastelujen jälkeen alkukauden tasolle.

Laurit Mannila ja Vuorinen metsästävät myös tiukasti välieräpaikkaa. Vuorinen ei ole missään vaiheessa tällä kaudella yltänyt parhaalle tasolleen ja nähtäväksi jää, olisiko Drammenissa jo positiivisen suorituksen vuoro.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi