Suomalaismiehiltä odotetaan menestystä Drammenissa - Norjan ykkösnimet ulkona kisoista


Norjan Drammenissa hiihdetään perinteisen sprinttikilpailut torstaina.
Etusuora: 02.03.2022 19:58Hiihto
Suomalaismiehiltä odotetaan menestystä Drammenissa - Norjan ykkösnimet ulkona kisoista
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Ristomatti Hakola Vuokatin Suomen Cupissa syksyllä 2020.
Miesten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Hiihdon maailmancup palaa Drammeniin kahden välivuoden jälkeen. Hiihtäjät eivät kerkeä pitkään levätä sprinttihiihtojen jälkeen, sillä Holmenkollenin maailmancupin osakilpailut käydään jo tulevana viikonloppuna.

Drammenin maailmancupissa kilpaillaan sprintit perinteisellä hiihtotavalla. Tämä on vasta kolmas kerta koko kautena (ml. olympialaiset), kun hiihtotapana on perinteinen – vapaalla on kilpailtu peräti kuusi kertaa.

Kun Norjassa kisataan, niin norjalaisilta voi odottaa paljon. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin toinen, sillä käytännössä kaikki Norjan kovimmat sprinttitykit ovat antaneet positiivisen koronatestin eikä heitä nähdä kotiladuilla Drammenissa. Venäläiset eivät kilpaile enää loppukautena hiihdon maailmancupissa.

Norjalaisten ykkösnimien loistaessa poissaolollaan, on peli täysin auki. Yksi kisan ennakkosuosikeista on nimeltään Richard Jouve. Ranskalaisella vapaa hiihtotapa sopisi kenties hitusen paremmin, mutta tällä kaudella hän on nostanut tasoaan myös perinteisen hiihtotavan kisoissa. Viimeisimmissä kahdessa sprinttikisassa (Lahti & Peking) Jouve on jäänyt niukasti finaalin ulkopuolelle, mutta Drammenissa hän on vahva suosikki aina kilpailun voittoon asti.

Myös toinen ranskalainen Lucas Chanavat on ehdottomasti nimi alleviivattavaksi. Viime viikonloppuna Chanavat hävisi niukasti Johannes Hösflot Kläbolle loppukirissä ja muutoinkin hän ollut tuttu näky finaaleissa etenkin vapaalla hiihtotavalla. Toki on huomioitava, että Chanavat´lle perinteinen on selkeästi heikompi hiihtotapa.

Federico Pellegrino on ollut vuositolkulla Kläbon takana se toiseksi kovin miessprinttihiihtäjä. Italialainen konkari ajoitti mainiosti kuntonsa Pekingiin, jossa hän hiihti kauden parastaan ja sijoittui toiseksi. Olisi pienoinen yllätys, mikäli Pellegrino ei olisi mukana aivan terävimmässä kärkikamppailussa torstaina. Olympialaisissa finaaliin selvinnyt Oskar Svensson on ehdottomasti potentiaalinen nimi podiumille.

Kiinan Qiang Wang tuli Pekingin olympialaisiin FIS-kisojen kautta. Olympiasprintin karsinnoissa hän hämmästytti hiihtoyleisöä karsinnan viidenneksi nopeimmalla ajalla, mutta lopulta matka jäi kuitenkin ensimmäiseen erävaiheeseen. Lahden maailmancupissa 28-vuotias kiinalainen kuitenkin osoitti, että mies on tullut jäädäkseen – hän selviytyi kisoissa aina finaaliin asti. On vaikea ennakoida miten mieheltä sujuu perinteinen hiihtotapa, mutta hän on ehdottomasti kisan mielenkiintoisimpia nimiä.

Entäs Joni Mäki ja muut suomalaiset? Mäkeä pidetään lähtökohtaisesti parempana vapaan hiihtäjänä, mutta Pekingin parisprintti osoitti, että ei perinteisellä lykkiminenkään tuota ongelmia. Mäeltä voidaan ehdottomasti odottaa finaalipaikkaa, vaikka Lahden maailmancupissa suomalainen valitteli väsymystä. Lauri Vuoriselta ja Ristomatti Hakolalta odotetaan myös menestystä Drammenissa. Vuorinen valitteli Mäen tavoin väsymystä Salpausselän kisoissa, mutta Hakola taas osoitti nousukuntoa erityisesti 15 km perinteisen kisassa.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi