Kuka juhlii miesten sprintissä Kläbon poissa ollessa?


Miesten sprintin voittotaisto on poikkeuksellisen avoin lajin ylivoimaisen hallitsijan puuttuessa paikalta.
Veijo Vaakanainen: 17.12.2021 20:05Hiihto
Kuka juhlii miesten sprintissä Kläbon poissa ollessa?
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Lauri Vuorinen
Miesten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupissa on vuorossa Dresdenin sähäkät kaupunkisprintit. Elben rannalla olevalla tasaisella ja nopealla radalla on tarjolla varmasti paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Miesten sprinteissä Johannes Hösflot Kläbo on ollut käytännössä katsoen voittamaton muutamaa työtapaturmaa lukuun ottamatta. Sprinttimestari Norjasta on kuitenkin tällä kertaa jo valmistautumassa Tour de Skille, joten Dresdenissä on muillakin mahdollisuus päästä paistattelemaan auringossa.

Norjasta tulee ilman Kläboa sekä Erik Valnesiakin erittäin iskukykyinen joukkue. Mielenkiintoisin nimi on Lillehammerissa kansallisesta ryhmästä koko kilpailun kakkoseksi yltänyt Thomas Helland Larsen, joka pääsee Davosin sairastelun jälkeen taas tositoimiin maailmancupissa.

Mikäli sairastelu ei ole jättänyt Helland Larseniin liikaa merkkejä, voi hän noustaa Dresdenissä ensimmäistä kertaa urallaan voittajaksi. Tosin hänelle Lillehammerin perusteella karsinta voi olla päivän vaikein hiihto, joten pahimmassa tapauksessa hänen päivänsä voi päättyä jo ensimmäiseen hiihtoon.

Even Northug hiihti hienosti Davosissa ja yrittää myös Dresdenissä parhaansa mukaan pitää sukunsa hiihtomainetta yllä. Nuorempi Northug ei välttämättä voittotaistoon asti yllä, mutta podium ei olisi yllätys. Oikeastaan jokainen kilpailun kuudesta norjalaisesta voi onnistuessaan olla kolmen parhaan joukossa.

Vapaan sprinteissä tulee myös aina huomioida ranskalaishiihtäjät. Erityisesti Richard Jouve on ollut läpi koko alkukauden vahvassa vireessä ja on vaarallinen hiihtäjä myös Dresdenissä. Lucas Chanavat ei ole ollut aivan yhtä vahvassa lyönnissä, mutta hänelläkin on potentiaalia nousta palkintosijataistoon.

Venäläisistä Gleb Retivih on viihtynyt aiempina vuosina erinomaisesti Dresdenissä. Sprintin MM-pronssimitalisti vuodelta 2019 ei tosin ole vielä päässyt parhaimpaan lyöntiinsä. Voikin olla, että normaalimatkojen kautta haettu kestävyys on syönyt häneltä sprintissä tarvittavaa absoluuttista huippunopeutta.

Ruotsin Marcus Grate hiihti vapaan sprintissä erinomaisesti Lillehammerissa. Grate on myös sen tyylinen hiihtäjä, jolle Dresden voisi sopia. Palkintosija Gratelta olisi suuri yllätys, mutta finaalipaikka voi hyvinkin olla ruotsalaiselle mahdollisuuksien rajoissa.

Suomalaisilta ei Dresdenin nopeassa sprintissä voi odottaa suurta menestystä. Lauri Vuorinen oli Lillehammerissa finaalissa, mutta Davosissa tie päättyi karsintaan. Juuso Haarala on sen sijaan ollut karsinnoissa varma jatkoon hiihtäjä, mutta erissä hänellä ei ole ollut aseita.

Nuorten maailmanmestari Niilo Moilanen on läpäissyt kahdesti karsinnan, mutta viime viikolla hän jäi niukasti ulos jatkosta. Toivottavasti tuo jäi kauneusvirheeksi ja tällä viikolla sprintin superlupaus on taas pisteillä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi