Yltävätkö suomalaismiehet finaaliin Falunin sprintissä?


Miesten sprintissä ainakin kolmella suomalaisella on realistiset mahdollisuudet hiihtää finaaliin.
Veijo Vaakanainen: 10.03.2022 18:36Hiihto
Yltävätkö suomalaismiehet finaaliin Falunin sprintissä?
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Lauri Vuorinen.
Miesten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Hiihdon maailmancupin päätösviikonloppu käynnistyy jo perjantaina Ruotsin Falunissa, kun ohjelmassa ovat perinteisen hiihtotavan sprinttikilpailut. Drammenin viimeviikkoisten kisojen perusteella perjantaina voidaan odottaa vahvaa suomalaispanosta miesten sprintissä.

Drammenin klassisessa kaupunkisprintissä sekä Joni Mäki, Lauri Vuorinen että Ristomatti Hakola selvittivät puolivälierävaiheen ongelmitta ja etenivät 12 parhaan joukkoon. Välierissä kolmikon paras terä oli kuitenkin syöty ja finaalipaikka jäi kaikilta haaveeksi.

Falunissa kolmikko tavoitteleekin varmasti astetta parempaa suoritusta, jotta sprinttikausi päättyisi positiivisissa merkeissä finaalipaikkaan. Kolmikosta jokaisella onkin perjantaina realistinen mahdollisuus edetä kuuden parhaan urheilijan loppukilpailuun.

Tosin Falun on usein ollut suomalaisurheilijoille haastava paikka, eivätkä suomalaiset ole viime vuosina juurikaan onnistuneet niittämään mainetta ja kunniaa Ruotsin hiihtopyhätössä. Perinteisen sprintin pitäisi kuitenkin sopia erinomaisesti suomalaiskolmikolle, joten sen puolesta menestymiselle ei pitäisi olla esteitä.

Falunin sprinttirata tunnetaan haastavista laskuista, jotka voivat varsinkin kevätauringon pehmentäminä olla erityisen haastavia. Alamäissä on nähty Falunin sprinteissä ennenkin paljon romurallia, joten suomalaisillekin on tärkeää kolareiden ja kompurointien välttäminen.

Toinen ratkaiseva ominaisuus perjantaina on loppukirikyky. Pitkä lasku takasuoralle kasaa erityisesti miehissä joukkoa, joten alamäen jälkeen alkava kovavauhtinen ja varsin pitkä loppusuora on ratkaiseva sijoitusten kannalta. Suomalaisista loppukirin korostuminen suosinee erityisesti Joni Mäkeä, joka on viime kisoissa esittänyt suomalaisittain jopa poikkeuksellisen teräviä kirejä.

Kansainvälisesti kilpailua Drammenin tapaan hieman laimentaa se, että Norjan ykkössprintterit ovat edelleen sivussa koronan jäljiltä ja venäläiset on ymmärrettävistä syistä suljettu kansainvälisiltä hiihtoareenoilta. Kovia miehiä kisassa on kuitenkin mukana, eikä menestys tule kenellekään helpolla.

Ketkä ratkovat kilpailun voiton?


Drammenissa uransa avausvoittoa juhlinut Ranskan Richard Jouve on myös perjantaina yksi kilpailun ykkössuosikeista. Ranskalainen on nykyisin tasavahva molemmilla hiihtotyyleillä, vaikka hänet pitkään miellettiinkin ennen kaikkea vapaan menijäksi.

Jouven ohella suosikiksi on nostettava myös loppukauden komeetta Kiinan Qian Wang, joka on noussut lähes täydellisestä tyhjyydestä sprinttifinaalien vakiokasvoksi. Ennen tätä vuotta Wang oli ollut vain kahdesti maailmancupin pisteillä. Joulukuussa 2019 hän saavutti kahdessa vapaan sprintissä sijat 17 ja 25.

Jouven ja Wangin lisäksi potentiaalisia menestyjiä ovat myös Ranskan Lucas Chanavat sekä Italian Federico Pellegrino. Rutinoituneet sprintterit eivät ole yleensä pystyneet perinteisellä taistelemaan aivan terävimmässä kärjessä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, mutta Norjan ykköskaartin puuttuessa paikalta, on heilläkin erinomaiset mahdollisuudet nousta podiumille.

Vaikka Norjan kovimmat tähdet Johannes Hösflot Kläbon johdolla puuttuvatkin paikalta, ei norjalaisia maan käsittämättömän leveän kokonaistason vuoksi voi laskea ulos ennakkosuosikkien joukosta. Perjantaina kisaan starttaavista Sivert Wiig ja Pål Tröan Aune olivat jo Drammenissa finaalissa, eikä muillakaan nyt mukana olevilla miehillä mennyt huonosti.

Kotiyleisönsä edessä hiihtävä Oskar Svensson on myös otettava mukaan ennakkospekulaatioihin. Svensson ei ole tällä kaudella ollut aivan viime vuotisessa lyönnissään, vaikka etenikin olympialaisissa finaaliin. Falunin pitkällä loppusuoralla Svensson voi kuitenkin yltyä yleisön kannustaessa hurjaan tasatyöntövireeseen ja tyrmätä kaikki kovalla kirillään.

Suomalaisjoukkueen kovan kolmikon Mäen, Vuorisen ja Hakolan takana täydentävät Ville Ahonen, Juuso Haarala ja Lauri Mannila. Kaikilla heillä on realistinen mahdollisuus edetä mukaan erävaiheeseen, mutta välieriin asti yltäminen olisi jättiyllätys.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi