Kläbo vie taas ja muut vikisevät - Miten käy suomalaisille Falunin sprintissä?


Kauden viimeisen sprinttikisan suurimmasta voittajasuosikista ei ole mitään epäselvyyttä. Palaako Joni Mäki Drammenin notkahduksen jälkeen takaisin omalle tasolleen?
Veijo Vaakanainen: 14.03.2024 20:40Hiihto
Kläbo vie taas ja muut vikisevät - Miten käy suomalaisille Falunin sprintissä?
Kuva: Salla Karhumaa (Ruka Nordic)
Veikkaus
Johannes Hösflot Klabo.
Miesten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancup on saapunut kauden viimeiselle pysähdyspaikalle Ruotsin hiihtopyhättöön Faluniin. Kolmipäiväisen finaaliviikonlopun avauksena nähdään perinteisen hiihtotavan sprintit.

Falunin sprinttirata on tunnettu siitä, että siinä yleensä sattuu ja tapahtuu. Radan laskut ovat teknisiä ja vauhdikkaita ja kevätaurinko on yleensä pehmittänyt ladut varsin sohjoisiksi. Tästä johtuen myös perjantaina voi olla odotettavissa useampia haavereita, yhteentörmäyksiä sekä jatkohaaveet murskaavia kaatumisia.

Yksi mies on kuitenkin yleensä pystynyt lähes sataprosenttisesti välttämään sprinttipäivinä kaikki turhat kolistelut ja vastoinkäymiset. Tämä mies on luonnollisesti Johannes Hösflot Kläbo, jolla on sprinteissä tukenaan yleensä ylivertainen kunto, huikea tekniikka ja loistelias taktiikka sekä vankkumaton itseluottamus.

Näistä aineksista rakentuu sprinttihiihtäjä, jonka voittaminen on käytännössä mahdotonta, elleivät sairastelut tai muut murheet ole saaneet miestä pois parhaasta vireestään. Tällä hetkellä mitään tällaisia merkkejä Kläbossa ei kuitenkaan ole, joten hänet voi turvallisin mielin nostaa kisan ylivertaiseksi voittajasuosikiksi.

Tällä kaudella sprinteissä Kläboa ovat parhaiten haastanut Ranskan Lucas Chanavat ja Richard Jouve. Chanavat on selvästi parempi vapaalla, joten aivan kärkisija olisi Falunissa yllätys. Tiistaina Drammenissa Chanavat jäi perinteisellä välierien ulkopuolella.

Jouve on väkivahva tasatyöntäjä on pystynyt jopa päihittämään Kläbon tasatyöntöloppukirissä. Drammenissa ranskalainen oli viides, mutta pystyy kyllä parempaankin. Nähtäväksi jää miten Falunin työmiehen keli ja raskas rata sopivat Jouvelle.

Etenkin perinteisen hiihtotavan sprintissä täytyy luoda katse myös laajaan norjalaisrintamaan. Heistä vuoden 2024 puolella ehkä tasaisimmin on esiintynyt Even Northug, joka on ollut tuttu näky sprinttifinaaleissa. Drammenissa Northug oli kolmas.

Northugin lisäksi myös hänen väkivahva maanmiehensä Håvard Solås Taugböl on suoriutunut varsin mallikkaasti saavuttaen kolme palkintosijaa kuudesta viimeisimmästä sprintistä. Drammenissa hän oli hienosti Kläbon jälkeen toinen.

Myös Erik Valnes on erityisesti perinteisen sprinteissä tuttu näky kärkitaistossa. Drammenissa hän jäi yllättäen finaalin ulkopuolelle, mutta painoiko pari päivää aiemmin hiihdetty Holmenkollenin 50 km jaloissa? Mikäli vire on normalisoitunut, nähdään Valnes todennäköisesti Falunissa jälleen finaalissa.

Myös Drammenissa välieriin yltäneet Sivert Wiig ja Ansgar Evensen täytyy huomioida peleissä. Molemmat viihtyvät juuri perinteisen sprinteissä, eivätkä ole rasittaneet itseään maailmancupkiertueella.

Potentiaalisten palkintosijahiihtäjien ryhmään kuuluvat myös ainakin nuoremman polven menijät J.C. Schoonmaker ja Edvin Anger. Heidän suorituksensa tämän kauden aikana ovat olleet varsin ailahtelevia, mutta he ovat myös kaikki osoittaneet, että he voivat kaiken osuessa nappiin nousta podiumille.

Angerin lisäksi kotiyleisönsä edessä osaamistaan pääsee näyttämään myös Ruotsin miesjoukkueen kokeinen urheilija Calle Halfvarsson. Halfvarssonin otteet ovat ailahdelleet läpi kauden, mutta kotiyleisö voi tuoda Halfvarssonille hyvinkin palkintosijalle asti oikeuttavan hurmoksen. Vahva tasatuuppari ei varsinaisesti hyödy raskaasta kelistä, mutta on silti mahdollinen menestyjä.

Drammenissa jättiyllätyksen nelossijallaan jysäyttänyt Kanadan Antoine Cyr saattaa distanssihiihtäjänä hyötyä raskaista olosuhteista. Finaalipaikan uusiminen olisi uusi mukava yllätys.

Suomen Joni Mäki on ollut kevätkauden puolella jälleen oma parin vuoden takainen itsensä ja suoriutunut sprinteissä tasaisen varmasti. Lahdessa hän onnistui myös pääsemään ensimmäistä kertaa urallaan maailmancupin puolella finaaliin vapaan sprintissä. Drammenissa suomalaisten meno oli kauttaaltaan vaisua ja puheista kuului tyytytmättömyys kalustoon. Mäen uran paras sprinttisija tuli juuri Falunissa 2022, kun hän oli Jouven jälkeen toinen parhaiden norjalaisten poissaollessa.

Lauri Vuorinen on Suomen toinen sprinttiässä. Vahva tasatyöntäjä pystyy kaluston ollessa kunnossa taistelemaan Mäen tapaan finaalipaikasta.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi