Kläbon johdolla Falunin sprinttiin - Niilo Moilanen Suomen ykköstoivo


Falunin kisaviikonloppu jatkuu lauantaina vapaan hiihtotavan sprinteillä.
Etusuora: 17.03.2023 19:34Hiihto
Kläbon johdolla Falunin sprinttiin - Niilo Moilanen Suomen ykköstoivo
Kuva: Salla Karhumaa (Ruka Nordic)
Veikkaus
Johannes Hösflot Klabo.
Miesten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten sprintin erävaihe alkaa Falunissa lauantaina n. klo 14.50

Falunin maailmancupin toisena kilpailupäivänä hiihdetään sprinttikilpailut vapaalla hiihtotavalla. Miesten sprintin ylivoimainen suosikki on jälleen kerran Norjan Johannes Hösflot Kläbo. Perjantaina kympin perinteisen voiton hallittuun tapaan ottanut Kläbo jatkaa miesten kisojen dominointia ja tappio lauantain sprintissä olisi yllätys.

Kläbo on voittanut kauden viidestä vapaan sprintistä neljä ja ollut kerran toinen. Ainoan tappionsa hän kärsi joulukuussa Davosissa Italian Federico Pellegrinolle. Hurjasti kilpaillut Kläbo ei tunnu kilpailutaakasta kärsivän, vaan painaa huipputasolle illasta toiseen. Drammenista norjalainen nappasi suvereenin voiton parastaan antamatta ja samaa odotetaan Falunista. Edellisen kerran kun Falunissa hiihdettiin vapaan sprintti 2019, oli Kläbo kisan ykkönen.

Falunin sprinttiradan loppuosasa on pitkälti laskua ja ennen maalisuoraa on loiva vassunousu, joten hyvät laskijat ja sauvoitta luistelijat ovat lopussa vahvoilla.

Yhden voittonsa lisäksi Pellegrino on kahminut kauden vapaan sprinteistä kaksi kakkos- ja yhden kolmossijan. Viimeisimmissä sprinteissä Pellegrino ei ole yltänyt huippuvauhtiin. Tiistaina Drammenissa hän jopa jäi karsintavaiheeseen. Drammenissa hiihdettiin tosin Pellegrinon heikommalla perinteisellä hiihtotavalla, joten liikaa painoarvoa epäonnistumiselle ei kannata antaa.

Muusta norjalaisnipusta erottuvat sprinttipodiumien vakiovieraat Pål Golberg ja Erik Valnes sekä Drammenin sprintin nelonen Ansgar Evensen. Golberg ja Valnes ovat leimallisesti enemmän perinteisen menijöitä, mutta toki he taitavat myös vapaan hiihtotavan. Norjalaisten läpijuoksua lauantaina ei ole kuitenkaan tällä kertaa välttämättä odotettavissa.

Norjalaisista Sindre Björnestad Skar viihtyy paremmin vapaan hiihtotavan sprinteissä ja on potentiaalinen kärkinimi lauantain kisaan. Even Northug on menestynyt sprinteissä molemmilla hiihtotavoilla, joskaan alkukauden loistoa miehen otteissa ei ole viime viikkoina näkynyt.

Katso kohteet ja kertoimet


Vaaralliset ranskalaiset


Richard Jouve ja Lucas Chanavat kuuluvat vapaan sprintin suosikkeihin. Viime keväänä Falunissa Jouve otti sprintin voiton ja Chanavat oli kolmas. Tuolloin hiihdettiin tosin perinteisellä hiihtotavalla. Kärkinorjalaiset puuttuivat tuosta kisasta, mutta Falunin sprinttirata selkeästi sopii ranskalaisille.

Ranskalaisista myös Renaud Jay taitaa vapaan sprintin ja saattaa olla lauantaina yllättävänkin korkealla. Drammenissa kompuronut Jules Chappaz on niittänyt toistaiseksi menestystä lähinnä perinteisellä hiihtotavalla, mutta vauhdikas nuori ranskalainen kannattaa huomioida myös vapaalla.

Katso kohteet ja kertoimet


Onko ruotsalaisista podiumtaistoon?


Ruotsalaisten ykkösnimet vapaan sprintissä ovat Edvin Anger ja Calle Halfvarsson. Etenkin alkukauden sprinteissä säväyttänyt Anger on mainio vapaan sprintteri ja hän haluaa varmasti esittää parastaan kotiyleisön edessä. Planicassa Anger kompuroi sprintissä ja menetti siinä menestysmahdollisuutensa.

Halfvarsson ei keikkunut kärkipäässä läpi kauden, mutta vapaan sprintti tuntuu olevan kokeneen ruotsalaisen akilleen kantapää. Kauden kahdesta vapaan sprintistään Halfvarssonin saldona on vaisut sijat 15 ja 37. Perjantain perinteisen kympillä Halfvarsson oli yhdeksäs, joka oli odotuksiin nähden jopa pieni pettymys.

Yllätyksen etsijt kääntävät katseen Sveitsin suuntaan. Vapaan sprintin taitajat Valerio Grond ja Janik Riebli olivat vahvassa iskussa alkuvuoden vapaan sprinteissä. Grond oli Livignossa viides ja Toblachissa seitsemäs. Riebli oli Livignossa peräti kolmas ja kolmas nappasi samoissa maisemissa myös parisprintin kolmossijan. Kumpikin sveitsiläisistä elää nimen omaan vapaasta hiihtotavasta, eikä Planicassa tai Drammenissa irronnut menestystä perinteisen sprinteissä.

Katso kohteet ja kertoimet


Suomalaiset hakevat parannusta sprinttisijoituksiin


Suomen miehet ovat esiintyneet viime aikoina vaisusti sprinttikilpailuissa. Useimmille välierävaihe on ollut turhan kova haaste, eikä finaalipaikka ole ollut suomalaisilla kovinkaan lähellä.

Lisäuskoa lauantain tekemiseen antaa se, että Suomen huolto oli todella kovassa iskussa perjantaina Falunin perinteisen kisoissa. Joni Mäki oli viime vuonna Falunissa hirmutikissä ja ylsi peräti kakkoseksi, mutta Mäki ei ole tällä kertaa mukana Falunin kisassa.

Niilo Moilanen on ollut tasaisin suomalaissprintteri ja välieräpaikka on realistinen tavoite myös Falunissa. Lauri Vuorisen kausi on ollut Mäen tapaan suuri pettymys. Les Roussesissa kymmenenneksi yltänyt Vuorinen pettyi Planicassa jäätyään MM-sprintissä karsintaan. Drammenin katusprintti ei herättänyt myöskään hurraa-huutoja, eivätkä odotukset ole tapissa myöskään Falunissa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi