Gomsissa lauantaina sprinttipäivä - Nöyryytetäänkö Johannes Hösflot Kläboa jälleen?


Sairastelujen jälkeen kaukana parhaasta kunnostaan oleva Johannes Kläbo on ensimmäistä kertaa vuosikausiin haastaja sprinttipäivänä.
Veijo Vaakanainen: 26.01.2024 19:02Hiihto
Gomsissa lauantaina sprinttipäivä - Nöyryytetäänkö Johannes Hösflot Kläboa jälleen?
Kuva: Salla Karhumaa (Ruka Nordic)
Veikkaus
Johannes Hösflot Klabo.
Miesten sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Sekaviestipäivän jälkeen maastohiihdon maailmancup-viikonloppu Sveitsin Gomsissa jatkuu lauantaina sprinttipäivällä. Lähtökohdat miesten vapaan hiihtotavan sprinttiin ovat todella poikkeukselliset, sillä tällä kertaa Johannes Hösflot Kläboa ei voi pitää suurimpana ennakkosuosikkina.

Tour de Skin sairastelujen vuoksi väliin jättänyt Kläbo palasi takaisin tositoimiin viime viikonloppuna Saksan Oberhofissa, mutta oli vain varjo siitä dominoivasta supermiehestä, jollaisena hänet on totuttu näkemään. Sprinttipäivän seitsemäs sija oli itse asiassa yksi koko hänen uransa heikoimmista sprinttisuorituksista.

Kläbon jo lähes 10 vuotta kestäneellä maailmancup-uralla hän on nimittäin vain neljä kertaa sijoittunut heikommin kuin Oberhofissa. Edellisen kerran ilman sauvarikkoa tai muuta haaveria norjalainen sprinttiässä oli jäänyt finaalin ulkopuolelle lähes seitsemän vuotta sitten Quebecissä 17.3.2017.

Norjalainen saapuu siis Gomsissa starttiviivalle poikkeuksellisen haavoittuvana. Oberhofin näyttöjen perusteella hänen voittoaan voisi pitää jopa yllätyksenä. Toisaalta Oberhofin viestipäivänä Kläbo tosin näytti jo ensimmäisiä välähdyksiä vanhasta itsestään, kun hän voitti viestin ankkuriosuuden massakirin.

On myös muistettava se, että Kläbo on ollut hieman vastaavassa tilanteessa jo kerran aiemmin tämän kauden aikana. Rukalla koronan jälkimainingeissa Kläbo oli kaukana parhaasta vireestään, mutta jo parin viikon kuluttua Östersundissa hän oli sprinttipäivänä täysin pitelemätön.

Toisaalta Kläbo oli Rukalla kuitenkin palkintokorokkeella ja Östersundia ennen hän oli yhden viikonlopun ajan sivussa maailmancupista. Voikin hyvin olla, että Kläbo on Gomsissa selvästi terävämpi kuin Oberhofissa, mutta dominoivaa rakettimiestä lauantaina sprintissä tuskin vielä nähdään.

Kläbon poissaollessa Tour de Skin sprinttejä dominoi Ranskan Lucas Chanavat, joka on nostettava suureksi voittajasuosikiksi myös lauantain kilpailuun. Tosin Gomsin rata ei ole läheskään yhtä hyvin ranskalaisen ominaisuuksille sopiva kuin Toblach ja Davos olivat. Tällä kertaa hiihtäjille on tarjolla pitkä ja raskas rata korkeassa ilmanalassa, mikä voi hyvinkin hyydyttää Chanavat’n nopeat solut ennen finaalin loppuratkaisuja.

Mielenkiintoinen tilastofakta on myös se, että Chanavat ei ole koko pitkän uransa aikana onnistunut Kläboa voittamaan kuin yhden kerran. Tämä tapahtui juuri aiemmin mainitussa Quebecin sprintissä 2017, kun Kläbo oli 8:s ja Chanavat 6:s. Norjalainen tykki on siis toistaiseksi ollut Chanavat’lle lähes ylivoimainen vastus.

Norjan Erik Valnes oli Oberhofin viikonloppuna jäätävässä kunnossa. Kaksi henkilökohtaista voittoa ja upea viestiosuus ovat varmasti nostaneet norjalaisen itseluottamuksen huippuunsa. Gomsissakin Valnes on varmasti vahva, mutta Oberhofin kaltaista dominointia tuskin nähdään.

Syy tähän on se, että tällä kertaa kisataan vapaalla hiihtotavalla, joka on Valnesille selvästi perinteistä heikompi. Kaikki Valnesin kolme sprinttivoittoa ovat tulleet perinteisellä ja lisäksi hänen yhdestätoista muusta palkintosijastaan vain kolme on tullut vapaalla hiihtotavalla.

Kohti maailmancupin kokonaisvoittoa porskuttavalle Harald Östberg Amundsenille hiihtotavan vaihtuminen vapaalle sen sijaan sopii mainiosti. Tour de Skin voiton jälkeen Amundsen uhkuu itseluottamusta, ja Oberhofin nelossija hänelle lähtökohtaisesti astetta heikommalla hiihtotavalla kertoo siitä, että hän on kuuma palkintosijakandidaatti lauantaina.

Norjalaisista myös Ansgar Evensen kuuluu kilpailun kuumimpiin suosikkeihin. 23-vuotiaalta norjalaiselta on odotettu suuria urotekoja sprinteissä jo useamman vuoden ajan, mutta vasta viime viikonloppuna Oberhofissa hän onnistui ensimmäistä kertaa nousemaan maailmancupissa kolmen parhaan joukkoon.

Evensenille karsintahiihdot ovat ajoittain olleet hieman haastavia, mutta karsintavaiheen selvitettyään hän on erävaiheessa todella vaarallinen vastustaja. Tosin hänellekään Gomsin raju rata ei välttämättä ole kaikkein suosiollisin. Sama pätee luultavasti myös hänen maanmieheensä Even Northugiin, joka otti Oberhofissa kolmannen palkintosijan Valnesin ja Evensenin takana.

Kotiyleisön suosikki Valerio Grond kannattaa merkitä todella tarkasti ennen lauantain kilpailua. Sveitsiläinen on parantanut jatkuvasti otteitaan kauden edetessä, ja sveitsiläishiihtäjät ovat usein kotikisoissaan parhaimmillaan. Grondinkin kohdalla kestävyyspohja finaalivaiheessa on tosin pieni arvoitus.

Yhdysvaltain Ben Ogdenin kohdalla kestävyydestä menestys ei sen sijaan jää kiinni. Oberhofissa yhdessä Grondin kanssa ainoana ei-norjalaisena finaaliin asti selvinnyt Ogden on ehkä mielletty astetta enemmän perinteisen hiihtäjäksi, mutta Toblachhissa hän nousi jo vapaan sprintissä palkinnoille.

Yhdysvaltalainen nuori hurja ei kaihda erissä vauhdinpitoa ja hän voi hyvinkin hyydyttää pahimpia kilpakumppaneitaan vauhdinpidolla. Aivan terävimpään voittokamppailuun nouseminen olisi kuitenkin varsin suuri yllätys.

Toinen tällä kaudella palkintosijoille noussut yhdysvaltalainen J.C. Schoonmaker ei sen sijaan vaikuttaisi olevan sairastelujen jälkeen parhaassa iskussaan. Vapaan sprintti olisi teoriassa Schoonmakerin bravuuri, mutta Oberhofin vaisujen otteiden jälkeen häneltä ei voi odottaa juuri mitään.

Miesten sprinttien kokeneet ketut Richard Jouve ja Federico Pellegrino täytyy aina mainita mahdollisina menestyjinä, vaikka tämän kauden otteet eivät kummankaan osalta povaa kovinkaan vahvaa menestystä. Jouve tosin oli Oberhofissa jo semifinaaleissa pitkän kilpailutauon jälkeen.

Ruotsin Edvin Anger oli edellisessä vapaan sprintissä Tour de Skillä palkintokorokkeella, mutta hänenkään suoritukset Oberhofissa eivät vakuuttaneet. Sen sijaan Marcus Grate esiintyi varsin terävästi, joten hän voisi olla lauantain yllättäjä.

Suomalaismiesten osalta vapaan sprinttipäivänä odotukset ovat erittäin alhaalla. Korkea ilmanala, raskas rata ja vapaa hiihtotapa on sellainen yhdistelmä, joka valitettavasti ennakoi erittäin synkkää suomalaispäivää. On valitettavan mahdollista, että monen suomalaisen taival päättyy perjantaina jo karsintavaiheessa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi