Yltääkö Joni Mäki Salpausselän kisojen sprintissä mitalivauhtiin?


Salpausselän kisat käynnistyvät maastohiihdon osalta lauantaina vapaan hiihtotavan sprinteillä. Suurimmat suomalaisodotukset ladataan Pekingin pariviestisankarin Joni Mäen harteille.
Etusuora: 25.02.2022 18:16Hiihto
Yltääkö Joni Mäki Salpausselän kisojen sprintissä mitalivauhtiin?
Kuva: Erja Pekkala (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Joni Mäki
Miesten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Salpausselän kisojen lauantain miesten sprinttiin kohdistuu suomalaisittain jopa poikkeuksellisen suuria odotuksia. Pekingin olympialaisissa vakuuttavasti esiintynyt Joni Mäki hamuaa uransa ensimmäistä henkilökohtaista maailmancupin podiumpaikkaa, eikä kyse ole lainkaan turhasta haihattelusta.

Maailmancup-tasolla Mäki on hiihtänyt kerran finaaliin tämän kauden avausstartissa Rukalla. Tuo finaalipaikka irtosi Mäelle hieman heikommalla perinteisellä hiihtotavalla. Pekingissä Mäki räväytti vapaan hiihtotavan sprintissä hiihtämällä neljänneksi, eikä mitalisijakaan jäänyt kauaksi. Pariviestissä Mäki kukisti hopeataistossa suvereenisti Venäjän Aleksandr Terentjevin, joka oli Rukan sprintin ykkönen marraskuussa.

Torstaina Helsingin Stadion Sprintissä Mäen meno näytti pirteältä, vaikkei suurempaa menestystä irronnutkaan. Miehen nykyvireen huomioiden olisi jopa hienoinen pettymys, mikäli häntä ei nähtäisi Lahdessa finaalissa. Mäki jatkaisi mielellään varmasti tavaramerkiksi tullutta hauisten esittelyä maaliviivan ylittämisen yhteydessä. Tähän asti pullistelu on vaatinut mieheltä podiumpaikkaa.

Myös toinen suomalaistoivo Lauri Vuorinen mielii Lahdessa kärkisijoille. Pekingissä vahvasti esiintynyt Vuorinen putosi olympialaisissa puolivälierässä katkerasti sauvarikon myötä jatkosta. Vauhti olisi tuolloin hyvin todennäköisesti riittänyt ainakin välieräpaikkaan.

Torstain Stadion Sprintissä Vuorinen hiihti vahvasti finaaliin saakka ja meno näytti kaikin puolin hyvältä. Vuoriselta uskaltaa odottaa Lahdessa vähintään välieräpaikkaa. Enemmän perinteisen hiihtotavan sprintterinä aiemmin profiloitunut Vuorinen nappasi joulukuussa Lillehammerin sprintissä finaalipaikan juuri vapaalla hiihtotavalla, joten miksei sama voisi onnistua Lahdessakin?


Klæbo jatkanee dominointiaan


Miesten sprinttikarkeloita jo vuosia hallinnut Norjan Johannes Høsflot Klæbo on suuri suosikki myös Salpausselän kisojen sprintissä. Torstaina mies irrotteli Stadion Sprintissä hyvin helpon voiton, eikä Pekingin olympiakuorma tai olympialaisten päätöskisassa kiusannut vatsatauti näyttänyt miestä vaivaavan.

Klæbon tappion uumoilu taitaa olla tälläkin kertaa turhaa haihattelua ja vedonlyöntimielessä rahojen tuhlausta. Norjalaisvirtuoosi on voittanut 23:sta viimeisestä maailmancupin sprintistä 21 ja ollut kahdesti toinen. Molemmat tappiot ovat tulleet kauden avauskisassa Rukalla, kun mies ei ole vielä ollut parhaassa vireessään. Lisäksi Klæbo on voittanut kaksi viimeisintä sprintin olympia- ja MM-kultaa.


Ikinuori Pellegrino jaksaa


Italian 31-vuotias Federico Pellegrino oli onnistunut kunnon ajoituksessaan täydellisesti ja oli Pekingissä jäätävässä iskussa. Vapaan sprintistä oli tuloksena vakuuttava hopeamitali ja mies oli muutenkin kisoissa vahvassa vireessä.

Pellegrino on viihtynyt Lahden sprinttibaanalla mainiosti, sillä kolmesta viime maailmancupkisasta tuliaisina on ollut sijat 2, 1 ja 4. 2017 Lahden MM-kisoissa Pellegrino voitti kultaa. Kaikki viittaa siis siihen, että Pellegrino nähdään mitali- ellei jopa voittotaistossa Lahdessa myös tällä kertaa.


Yllättääkö kiinalaiskomeetta?


Kiinan Wang Qiang on noussut viime viikkojen aikana ryminällä hiihtoa seuraavan väen tietoisuuteen. 28-vuotias kiinalainen säväytti kotimaassaan olympialaisten sprinttikarsinnan vitossijallaan. Puolivälierässä hän esitti häijyn loppuvedon ja eteni jatkoon, mutta hänet hylättiin maaliintulon jälkeen Norjan Pål Golbergin kiilaamisesta.

Kiinalainen jätti itsestään erittäin vauhdikkaan kuvan ja tämä kuva sai vahvistusta torstain Stadion Sprintissä, jossa hän sijoittui Klæbon jälkeen peräti toiseksi. Finaalissa jäivät taakse Norjan Even Northug ja Lauri Vuorinen.

Mikäli Wang hallitsee erähiihdon olympialaisia mallikkaammin, omaa hän hyvät mahdollisuudet edetä finaaliin saakka. Miten mies jaksaa kolme erähiihtoa, sen näemme mahdollisesti vasta lauantaina.


Pitkä liuta norjalaisia tyrkyllä kärkikahinoihin


Norjalaisia on mukana kilpailussa peräti seitsemän kappaletta ja jokaisella on täydet mahdollisuudet kamppailla jopa finaalipaikasta.

Olympialaisista rannalle jäänyt Thomas Helland Larsen on mielenkiintoinen nimi lauantain kilpailuun. Lillehammerissa joulukuussa Larsen hiihti maailmancupin sprintissä peräti toiseksi, eikä miestä paina olympiareissun rasitus tai aikaero. Sama koskee myös Even Northugia ja Sindre Bjørnestad Skaria, jotka pokkasivat kärkisijat kaksi viikkoa sitten Otepään Skandinavia Cupin vapaan sprintissä Hellandin hiihdettyä neljänneksi.

Olympialaisten parisprintissä häikäisevästi hiihtänyt Erik Valnes on luonnollisesti yksi ehdokas kärkikolmikkoon, joskin perinteinen hiihtotapa on sujunut häneltä yleensä vapaata hieman paremmin. Myös olympialaisissa hieman alakanttiin hiihtänyt Pål Golberg on yleensä sprinttien kärkikahinoissa mukana, eikä miestä kannata täysin unohtaa Pekingin alisuorittamisesta huolimatta.

Håvard Solås Taugbøl täydentää norjalaismiehistön, eikä hänenkään kärkisija olisi millään muotoa yllätys.

Venäläisurheilijat Gleb Retivykh ja Aleksandr Terentjev mielivät myös kärkitaistoon. Etenkin Pekingistä ulos jäänyt Retivykh pursuaa varmasti näyttöhaluja ja kovan loppuvetoon yleensä sprintit päättävä venäläinen on mahdollinen finaalihiihtäjä Lahdessa. Aleksandr Bolshunov on aina potentiaalinen menestyjä, kun lähtöviivalle ilmestyy, vaikkakin vapaan sprintti on hänen lajikavalkaadistaan ollut se heikoin.

Myös väkivahva ranskalainen Richard Jouve kannattaa huomioida peleissä. Jatkuvasti kärkipään sijoja nakutellut Jouve oli Pekingissä sprintin seitsemäs. Vapaa hiihtotapa sopii ja kunto on miehellä kohdillaan.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi