Kläbo vie ja muut vikisevät Lenzerheiden sprintissä - Väläyttääkö Vuorinen?


Johannes Hösflot Kläbo on jälleen suursuosikki voittamaan Tour de Skin avaussprintin. Lauri Vuorinen pyrkii toistamaan Lillehammerin huippuonnistumisen.
Veijo Vaakanainen: 27.12.2021 14:32Hiihto
Kläbo vie ja muut vikisevät Lenzerheiden sprintissä  - Väläyttääkö Vuorinen?
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Johannes Høsflot Klæbo.
Miesten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancup jatkuu tiistaina Lenzerheidessa, jossa Tour de Ski alkaa vapaan hiihtotavan sprinteillä. Tuttuun tyyliin miesten kisan ennakkosuosikkien lista on varsin lyhyt.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo on edellisen kerran joutunut vapaan sprintissä toteamaan jonkun häntä paremmakseen Lillehammerissa 30.11.2018. Kaiken lisäksi sekin tappio selittyy sauvarikolla välierävaiheessa.

Koko uransa aikana Kläbo on osallistunut 22 vapaan tyyliin maailmancup-sprinttiin ja voittanut niistä 17. Hänen tähänastinen voittoprosenttinsa on 77, ja se hyvin todennäköisesti nousee tiistaina yhden prosenttiyksikön suuremmaksi.

Kläbon takana muista sijoista käydään ankara kamppailu. Erik Valnes on usein ollut suurmestari Kläbon uskollinen adjutantti, joka saapuu maaliin toisena. Tällä kaudella vapaan sprintit ovat olleet hänelle kuitenkin haastavia.

Norjan kakkostykki saattaakin olla Even Northug, joka on päässyt finaaliin jo kahdessa peräkkäisessä vapaan sprintissä. Northugilta vaaditaan Tourilta mahtiesityksiä, jos hän haluaa haaveilla paikasta Norjan olympiajoukkueessa.

Italian Federico Pellegrino on alkanut hitaasti mutta varmasti toipua alkukauden kokovartalojumista. Vapaan sprinttien spesialisti Pellegrino voi hyvin voittaa kilpailussa kaikki muut paitsi Kläbon, jos hän on onnistunut joulun pyhien aikaan jälleen terävöittämään hieman virettään.

Pellegrinon tavoin ranskalaiset Richard Jouve ja Lucas Chanavat kuuluvat vapaan sprinteissä “tavanomaisiin epäiltyihin”, joiden menestys ei olisi minkäänlainen yllätys. Jouve on toistaiseksi ollut tällä kaudella tästä kaksikosta terävämpi.

Kokonaiskisan voittokamppailun kannalta tiistain mielenkiintoisin kysymys on Aleksandr Bolshunovin vire. Tourin kaksinkertainen voittaja on tälläkin kertaa etukäteisveikkauksissa monien suosikki voittamaan koko kiertueen, vaikka hän onkin kärsinyt terveysmurheista ja ollut alavireinen.

Bolshunov ei ole vapaan sprintissä suurimpia suosikkeja, mutta kunnossa ollessaan hänen pitäisi selvitä vähintään välierävaiheeseen. Dresdenin kaltaiseen katastrofiin ja karsiutumiseen ei Bolshunovilla ole missään nimessä varaa.

Venäläisistä suurimmat menestyspaineet kisassa kantaa Gleb Retivih, vaikka hän ei olekaan ollut sprinteissä aiempien kausien lyönnissä. Kauden avaussprintin voittajaa Aleksandr Terentjeviäkään ei saa unohtaa, vaikka hänen kovin iskunpaikkansa onkin Oberstdorfin perinteisen sprintissä.

Suomalaisista suurimmat toiveet kohdistuvat Lauri Vuoriseen, vaikka hän ei olekaan kahdessa edellisessä kisassa onnistunut toistamaan Lillehammerin huippuonnistumista. Vuorinen on kuitenkin osoittanut, että hyvänä päivänä hän voi edetä vapaan sprintissä finaaliin asti.

Iivo Niskaselle
avausmatka on Tourin haastavin. Jokainen hyvityssekunti, jonka hän kisasta saa, on bonusta. Todennäköisin odotusarvo on, että Suomen hiihtoässä käy tiistaina hiihtämässä karsinnan ja lähtee sen jälkeen valmistautumaan keskiviikkona odottavaan perinteisen väliaikalähtökilpailuun.

Muiden suomalaistenkaan osalta ei tiistaina sprinttiin ole odotuksia. Jos Vuorisen lisäksi erävaiheessa nähdään muita suomalaisia, on se jo vaatinut suurta venymistä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi