Millaisen MM-näytön Ristomatti Hakola antaa Les Rousses’n sprintissä? Kuinka ylivoimainen Kläbo on?


Suomen mestari Ristomatti Hakola on mielenkiintoisin suomalaisnimi lauantaisessa sprinttikisassa. Kisaan on vain yksi ennakkosuosikki, eli Johannes Hösflot Kläbo.
Veijo Vaakanainen: 27.01.2023 19:28Hiihto
Millaisen MM-näytön Ristomatti Hakola antaa Les Rousses’n sprintissä? Kuinka ylivoimainen Kläbo on?
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Ristomatti Hakola
Miesten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Lauantaina Les Rousses’ssa järjestettävissä maastohiihdon maailmancupin kisoissa nähdään suomalaisittain todella mielenkiintoinen paluu kansainväliselle tasolle, kun hiihtopiirien surullisen hahmon ritari Ristomatti Hakola on päässyt kaikkien vaikeuksien jälkeen kisakuntoon.

SM-kisoissa kaikki muut päihittänyt Hakola ei enää viimeisen parin kauden aikana ollut sprinteissä parhaimmillaan, mutta hän voi siltikin vielä murtautua Suomen MM-sprinttijoukkueeseen. Hyvänä päivänä viiden vuoden takainen olympiakisojen kutonen on edelleenkin parhaimmillaan todella kovan tason sprintteri.

Les Rousses’n kisoissa Hakolalta ei mitään tajuntaa räjäyttävää näyttöä kannata odottaa, mutta hänen pitäisi ennen kaikkea pystyä vastaamaan muiden suomalaishiihtäjien vauhtiin. Välieräpaikka olisi jo huippuonnistuminen, mutta vähintään Jämin Jänteen sapelinheiluttajan tulisi pystyä taistelemaan jatkopaikoista erävaiheessa, eikä olla erässään statistin roolissa.


Kuinka ylivoimainen Kläbo tällä kertaa on?


Kilpailun voittotaisto lienee tälläkin kertaa varsin tylsää seurattavaa. Johannes Hösflot Kläbo ei sprinteissä juurikaan ole tapppioita kärsinyt, eikä norjalaisen tappiota tälläkään kertaa voi pitää erityisen todennäköisenä.

Kläbon kovimmat “haastajat” ovat hänen maanmiehiään. Pål Golberg, Even Northug sekä muut norjalaismiehet ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta potkun tai pari lajin hallitsijaa perässä. Heidän roolinsa on valitettavan usein ollut taistella muista kärkisijoista Kläbon takana.

MM-paikkoja ajatellen mielenkiintoisin norjalainen on Erik Valnes, jonka kausi on toistaiseksi sujunut varsin vaisusta. Aiempien kausien aikana Kläbon takana Norjan kakkosmieheksi paikkansa vakiinnuttanut Valnes tarvitsee todella hyviä näyttöjä lunastaakseen paikan Planicaan.

Norjan mestaruuden voittanut Valnes vaikuttaisi olevan nousukunnossa, ja Ranskassa hän voi nousta jopa palkintokorokkeelle. Sitä se häneltä myös vaatii, jotta hän pääsisi Planicaan puolustamaan Oberstdorfin MM-hopeaa.

Norjalaisia kisassa haastaa ainakin Ranskan Richard Jouve, jota aiemmin pidettiin ensisijaisesti vapaan hiihtäjänä, mutta viime kausien aikana hän on noussut jopa perinteisellä astetta terävämmäksi. Kotiyleisönsä edessä Jouve voi olla todella kova voitettava.

Myös toinen ranskalainen sprinttitykki Lucas Chanavat voi olla kotikisassaan kova, vaikka hänelle perinteinen on vapaata selvästi heikompi. Sen sijaan nouseva ranskalainen Jules Chappaz on nimenomaan perinteisellä väläytellyt hyviä otteita.

Italian Federico Pellegrino ei hurjan Tour de Skin jälkeen ollut parhaimmillaan Livignossa, eikä perinteinen hiihtotapa Les Rousses’sa puolla sitä, että rutinoitunut italialainen aivan terävimpään kärkitaistoon yltäisi. Sen sijaan Beitostölenissä säväyttänyt Simone Mocellini voi olla kisan jokeri.

Suomalaisista viivalla nähdään myös Joni Mäki, Niilo Moilainen, Olli ja Ville Ahonen sekä Lauri Vuorinen. He kaikki taistelevat Hakolan kanssa paikoista MM-kisoihin, joten edessä on todella tärkeä näyttökisa. Seuraava kansainvälinen perinteisen sprintti hiihdetään Planicassa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi