Juhliiko flunssainen Kläbo jälleen sprinttivoittoa? Kuka voisi horjuttaa norjalaisrintamaa?


Perjantaina pienten flunssan tuntemusten vuoksi normaalimatkan väliin jättänyt Johannes Hösflot Kläbo on itseoikeutettu suosikki miesten sprinttiin. Monet varmasti toivovat, ettei kisassa nähtäisi samanlaista norjalaisdominanssia kuin kympin vapaalla.
Veijo Vaakanainen: 02.12.2022 19:02Hiihto
Juhliiko flunssainen Kläbo jälleen sprinttivoittoa? Kuka voisi horjuttaa norjalaisrintamaa?
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Valnes, Kläbo.
Miesten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupin kolmipäiväinen viikonloppu Lillehammerissa jatkuu lauantaina vapaan hiihtotavan sprinteillä. Perjantaina miesten kympin vapaalla nähtiin varsin odotettu, mutta siitä huolimatta monia järkyttänyt norjalaisvyöry, jossa vain Ison-Britannian Andrew Musgrave pystyi lyömään kiilaa vuonomaan hiihtäjien väliin.

Hiihdon kansainvälisen kiinnostavuuden nimissä hyvin moni toivoo, ettei vastaavaa vyörytystä nähtäisi enää lauantaina. Ennusmerkit ovat kuitenkin valitettavasti sellaiset, ettei norjalaisia kovin helposti tälläkään kertaa kärjestä syrjäytetä.

Rukalla kisoja lähes mielin määrin dominoinut Johannes Hösflot Kläbo joutui vetäytymään pienien flunssaoireiden vuoksi perjantain kisasta, mutta ainakin vielä aamulla hänellä oli suunnitelmissa hiihtää lauantaina ja sunnuntaina. Mikäli Kläbo viivalle sprinttipäivänä ilmestyy, on muille mitä luultavimmin jaossa ainoastaan himmeämpiä palkintoja.

Mikäli Kläbo ei kuitenkaan pystyisi vielä lauantainakaan hiihtämään, ei norjalaisilla ole kovin suurta syytä huoleen. Ylivertaisen Kläbon suurimmat haastajat tulevat nimittäin myös Norjasta. Kansallisen ryhmän myötä kisassa nähdään mukana peräti 12 punanuttua, jotka nähdään hyvin todennäköisesti kaikki vähintään erävaiheessa ja moni heistä etenee myös siitä jatkoon.

Rukan perinteisen sprintissä Kläbon takana maaliin saapuneet Pål Golberg, Even Northug ja Erik Valnes ovat tälläkin kertaa tuloksissa luultavasti varsin korkealla. Heidän lisäkseen lähtölistalta kannattaa merkata vahvalla kynällä myös meritoituneet sprinttitähdet Håvard Solås Taugböl ja Sindre Björnestad Skar.

Ehdottomasta huomionarvoinen hiihtäjä on myös Thomas Helland Larsen, joka viime kaudella oli Lillehammerissa peräti kakkonen, mutta sairastui valitettavasti sen jälkeen, eikä päässyt enää sen jälkeen parhaaseen vireeseensä. Helland Larsen on samassa tilanteessa kuin vuosi sitten, eli Lillehammerissa pitää onnistua todella hyvin, tai muuten tavoitteet pitää siirtää Skandinavia Cupiin ja Norjan Cupiin.

Rukalla lähimmäksi norjalaisia pääsi uransa uutta kevättä viettävä Calle Halfvarsson. 33-vuotias ruotsalainen on hyvässä kunnossa vahva tekijä myös vapaan sprintissä, joten hän voisi hyvinkin olla yksi niistä urheilijoista, jotka voivat onnistuessaan murtaa norjalaisen dominanssin. Perjantain normaalimatka ei sujunut Rukalla kovan kohtalon kokeneelta ruotsalaiselta kovin hyvin, mutta normaalimatkat ja sprintti eivät läheskään aina korreloi toisiaan.

Hiihtotavan vaihtuessa perinteiseltä vapaalle ovat myös ranskalaiset astetta kovempia vastustajia. Sprintticupin voittoa viime kaudella juhlinut Richard Jouve jäi Rukalla niukasti finaalin ulkopuolelle, eikä varmasti halua tällä kertaa kokea samaa kohtaloa. Myös Lucas Chanavat’lta voidaan odottaa parempaa suoritusta. Erityisen mielenkiintoista on nähdä Rukan yllättäjän Jules Chappaz’n vauhti yleensä ranskalaisille vahvemmalla tekniikalla.

Italian Federico Pellegrino ja vapaan sprintti on lähes yhtä täydellinen yhdistelmä kuin Iivo Niskanen ja perinteisen 15 kilometrin väliaikalähtö. Rukalla Halfvarssonin hylkäyksen jälkeen myös normaalimatkalla palkintokorokepaikkaa juhlinut Pellegrino oli Jouven tapaan Rukalla niukasti finaaliporukan ulkopuolella ja saapui Lillehammeriin täynnä revanssihenkeä.

Suomalaismiehiin kohdistuu lauantaina varsin maltillisia odotuksia. Olympiasprintin nelosen Joni Mäen kunto on vasta tekeytymässä, joten pääsy palkintosijataistoon tai edes finaaliin olisi yllätys. Viime kauden Lillehammerin yllättäjä Lauri Vuorinenkin on vielä keskenkuntoinen, eikä nuorten maailmanmestari Niilo Moilanen ole kauden ensimmäisten kisojen perusteella ottanut ainakaan suuria kehitysharppauksia kohti maailman kärkeä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi