Jysäyttääkö nousukuntoinen Ristomatti Hakola jättipommin Oberhofin sprintissä? Palaako Kläbo sprinttikuninkaaksi?


Otepään Skandinavia Cupissa hurjassa vireessä ollut Ristomatti Hakola on mielenkiintoisin suomalaisnimi Oberhofin miesten sprintissä. Johannes Hösflot Kläbo ottanee jälleen omansa.
Veijo Vaakanainen: 18.01.2024 19:48Hiihto
Jysäyttääkö nousukuntoinen Ristomatti Hakola jättipommin Oberhofin sprintissä? Palaako Kläbo sprinttikuninkaaksi?
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Ristomatti Hakola
Miesten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupissa palataan jälleen Tour de Skin jälkeisen väliviikon jälkeen tositoimiin, kun 11 vuoden tauon jälkeen kisataan Saksan Oberhofissa. Entisen Itä-Saksan ampumahiihtopyhätössä ensimmäisenä lajina ohjelmassa ovat perinteisen hiihtotavan sprintit.

Eniten ennen Oberhofin kisoja ovat puhuttaneet olosuhteet. Pari viikkoa sitten pidetyissä ampumahiihtokisoissa urheilijoille oli tarjolla erittäin tympeät olot, kun kisat käytiin läpi vesisateen ja tuulen piiskatessa Thüringenin osavaltiossa sijaitsevaa kisapaikkaa.

Sääolosuhteet ovat olleet kisojen välissä hieman suotuisammat, kun paikkakunnalla oli reilun viikon mittainen pakkasjakso, jonka aikana järjestäjät pystyivät parantamaan olosuhteita tykittämällä uutta lunta. Myös uutta luonnonlunta on satanut hieman.

Tällä viikolla vesisade on kuitenkin jälleen palannut, mikä on tehnyt varmasti laduista jälleen jäisempiä ja likaisempia. Kisapäiville on onneksi luvattu varsin hyvää säätä. Erityisesti perjantain sprintti pitäisi käydä selvässä pakkassäässä. Toki pieni lumisade voi tuoda huollolle lisähaasteita.

Suomalaisnäkökulmasta Oberhofin perjantaipäivän kuumin nimi on Suomen joukkueen kovan onnen sankari Ristomatti Hakola, joka on jälleen kerran joutunut taistelemaan läpi harjoituskauden erilaisten haasteiden kanssa. Viime viikolla Otepäässä Hakolalta nähtiin kuitenkin jotain, mitä vain harva osasi odottaa.

Yhä enemmän normaalimatkojen mieheksi siirtynyt Hakola jysäytti nimittäin Skandinavia Cupin sprintissä todellisen superyllätyksen, kun hän kepitti kilpailussa kaikki kivenkovat norjalaiset. Hakolan taakse kilpailussa jäivät muun muassa maailmancupin sprinteissä parhaimmillaan kolmen parhaan joukkoon yltäneet Even Northug ja Emil Iversen.

Oberhofissa Hakolan vastus kovenee merkittävästi, mutta tästä huolimatta häntä on pidettävä kilpailun jokerikorttina. Kuin varkain huippukuntoon päässyt Jämin Jänteen mies on edellisen kerran päässyt sprintissä välierävaiheeseen Drammenissa maaliskuussa 2022, ja tämän tempun toistaminen olisi jo todella kova suoritus perjantaina.

Toinen suomalaisten valttikorteista on Tour de Skilläkin edukseen esiintynyt Lauri Vuorinen, joka on kokonaisvaltaisesti tekemässä koko uransa parasta kautta. Huippuonnistumiset Vuorisen leipälajissa perinteisen sprintissä ovat vielä toistaiseksi jääneet uupumaan, mutta perjantaina hänellä on jälleen mainio mahdollisuus näyttää parasta osaamistaan.

Kilpailun suurin ennakkosuosikki on tälläkin kertaa Norjan Johannes Hösflot Kläbo. Sprintin norjalainen suurmestari joutui jättämään Tour de Skin väliin sairastumisen vuoksi ja palaa varmasti todella nälkäisenä takaisin maailmancupiin ja on valmis näyttämään, kuka on todella maailman kovin sprintteri.

Myös Norjan maajoukkueen muut hiihtäjät ovat tälläkin kertaa kuumia suosikkeja Kläbon takana. Tosin Tour de Skillä Norjan miesten vahva rintama murtui yllättäen ja maan miessprintterit olivatkin enemmän sivustaseuraajia kuin dominoivia hiihtäjiä. Yksi Oberhofin kisan mielenkiintoisimmista kysymyksistä on se, jatkuuko tämä trendi myös Tourin jälkeen.

Jos norjalaiset palaavat omalle tasolleen, on etenkin Rukan voittaja ja Östersundin kakkonen Erik Valnes varteenotettava kandidaatti podiumille. Myös Tour de Skin voittaja ja maailmancupin kokonaiskilpailun ykkönen Harald Östberg Amundsen on tällä hetkellä sellaisessa lennossa, että hänet on nostettava ennakkosuosikiksi jokaisessa kilpailussa, johon hän starttaa.

Tour de Skin sprinttejä dominoi Ranskan Lucas Chanavat, joka on kuitenkin parhaimmillaan juuri Tourin kisoissa käytetyllä vapaalla hiihtotavalla. Ranskalainen sprinttiässä on saavuttanut urallaan 18 palkintosijaa, mutta näistä ainoastaan kaksi on tullut perinteisellä hiihtotavalla. Paras perinteisen sijoitus on toistaiseksi kolmas, joten Chanavat’n palkintosijaputken jatkuminen olisi yllätys.

Sen sijaan edellisessä kisassa Davosissa uransa ensimmäisen maailmancupin palkintosijan saavuttanut Edvin Anger hallitsee erinomaisesti myös perinteisen hiihtotavan. Nuoren ruotsalaisen kausi ei toistaiseksi ole ollut paras mahdollinen, mutta Davosin onnistuminen on hyvinkin voinut nostaa ruotsalaisen itseluottamuksen todella korkealle tasolle.

Aiemmissa tämän kauden perinteisen sprinteissä norjalaiset ovat dominoineet todella vahvasti. On siis hieman vaikeaa nostaa potentiaalisia haastajia norjalaisrintamalle, mikäli norjalaisten hienoinen alavire sattuisi jatkumaan.

Ennen joulua Östersundissa yhdysvaltalaiset J.C. Schoonmaker ja Ben Ogden olivat norjalaisten suurimpia haastajia. Molempien suorituskyky on tällä kertaa kuitenkin arvoitus, sillä molemmat sairastuivat Tour de Skillä tai juuri sitä ennen. Huippuvireessään nousevat USA:n hiihtäjät ovat ehdottomasti potentiaalisia palkintokorokeurheilijoita.

Uransa ensimmäisen palkintosijan Toblachin sprintissä ottanut Ranskan Jules Chappaz on myös mahdollinen haastaja norjalaisille. Viime vuonna perinteisen sprintissä MM-mitalin ottanut Chappaz tosin saattaa joko hiihtää podiumille tai pudota pois jo karsintavaiheessa.

Ranskalaisista on huomioitava myös Richard Jouve, joka palaa maailmancupiin sairastelutauon jälkeen. Jouve oli kauden avaussprintissä toinen, mutta tällä kertaa ranskalaisen sprintin kestomenestyjän taso on täysi arvoitus.

Sama pätee myös toiseen rutinoituneeseen sprintteriin Italian Federico Pellegrinoon. Rukalla Pellegrino hiihti yhden koko uransa parhaista kauden avauksista, mutta sen jälkeen italialainen on ollut kaukana parhaasta vireestään. Davosin kolmossija tosin antoi toivoa hieman paremmasta.

Suomalaisista sprintissä on seurattava myös Joni Mäkeä sekä Niilo Moilasta, joille molemmille perinteisen sprintti on huippukunnossa paras matka. Tosin kumpikaan ei ole näyttänyt kauden aikana vielä läheskään parastaan, joten todennäköisin lopputulos on päivän päättyminen ensimmäiseen erävaiheeseen.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi