Pystyykö kukaan horjuttamaan Kläboa miesten sprintissä?


Skiathlonin kyykkäyksestä huolimatta Johannes Hösflot Kläbo on sprintin suursuosikki. Joni Mäeltä ja Lauri Vuoriselta toivotaan positiivista suorittamista.
Veijo Vaakanainen: 07.02.2022 11:53Hiihto
Pystyykö kukaan horjuttamaan Kläboa miesten sprintissä?
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Valnes, Kläbo.
Miesten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten sprinttikilpailu Pekingin olympialaisissa on ennakkoon ajatellen yksi etukäteen selvimpiä kilpailuita. Jos mitään ihmeitä ei tapahdu, juhlii Johannes Hösflot Kläbo sprintin olympiavoittoa toista kertaa peräkkäin.

Sunnuntainen skiathlon oli toki Kläbolle todella kova pettymys, mutta sprintti on kisamuotona täysin erilainen ja Kläbon ominaisuuksille sopivampi. Norjalainen on vienyt sprinttihiihdon aivan uudelle tasolle, ja ajoittain vaikuttaa siltä, että hänen kukistamisensa olisi lähes mahdotonta.

Erityisesti vapaan sprintissä norjalainen on lähes leikitellyt vastustajiensa kanssa. Kläbo on voittanut viimeiset 14 vapaan sprinttiä, joihin hän on osallistunut ja hänen voittoprosenttinsa kansainvälisissä vapaan sprinteissä on toistaikseksi 73 prosenttia.

Ennakkoon ajatellen Kläbo on siis käytännössä mahdoton voitettava. Sprintin kaltaisessa lajissa on kuitenkin aina se mahdollisuus, että urheilijan suoritus menee pilalle hänestä riippumattomasta syystä. Tästä johtuen edes Kläbolle ei kultamitalia voi jakaa ennen starttia.


Maanmiehet tavoittelevat Kläbon päänahkaa


Ylivoimaisen sprinttimestarin päänahkaa kilpailussa tavoitttelevat tiukasti ainakin hänen maanmiehensä Erik Valnes ja Håvard Solås Taugböl. Valnes ja Taugböl ovat tottuneet olemaan Kläbon uskollisia aseenkantajia, jotka hymyilevät himmeämmät mitalit kaulassa rakettimiehen takana.

Pekingissä molemmat lähtevät tavoittelemaan kirkkainta mitalia. Erityisesti Taugböl lähtee mielenkiintoisista lähtökohdista, sillä hän saavutti juuri edellisessä sprinttistartissaan uransa ensimmäisen voiton. Voiton makuun päästyään Taugböl ei varmasti halua hävitä kenellekään.

Kovat keskieurooppalaiset ja venäläiset haastajat


Vapaan sprinttien kestomenestyjät Italian Federico Pellegrino sekä ranskalaiskaksikko Richard Jouve - Lucas Chanavat starttaavat myös tiistain kilpailuun mitali mielessään. Kläboa he tuskin pystyvät kukistamaan, mutta kaikki muut ovat heidän lyötävissään.

Venäjän Sergei Ustjugov joutui jättämään skiathlonin väliin, mutta sprinttiin Venäjän karhu lähtee mitali mielessään. Lahden MM-kisojen hiihtokuningas on parin vaisumman kauden jälkeen jälleen terävässä vireessä ja vapaan sprintti on hänelle huippukunnossa todellinen bravuurimatka.

Ustjugovin maanmies Aleksandr Terentjev kilpailisi puolestaan mieluummin perinteisellä, mutta myös vapaalla hänellä on pienet menestyssaumat. Skiathlonin olympiavoittajan Aleksandr Bolshunovin sprinttivauhti ei puolestaan enää viime vuosina ole norjalaisten vauhtiin riittänyt, mutta avausmatkan perusteella hän on niin rautaisessa kunnossa, ettei häntä saa sivuuttaa mitalitaistosta.

Maltilliset suomalaisodotukset


Suomalaisista kilpailuun starttaa kaksikko Joni Mäki - Lauri Vuorinen. Kautensa hienosti finaalipaikalla aloittanut Mäki sairastui heti seuraavan viikonlopun kisojen jälkeen, eikä ole sen jälkeen kilpaillut kansainvälisesti. Ilman ongelmia Mäki olisi luultavasti ollut jopa jokeri mitalitaistoon, mutta nyt häneltä ei voi odottaa juuri mitään. Välieräpaikka olisi jo hieno suoritus näistä lähtökohdista.

Vuorinen taas säväytti kauden ensimmäisessä vapaan sprintissä finaalipaikalla. Seuraavat kisat samalla matkalla ovat kuitenkin sujuneet selvästi vaisummin, joten hänenkin osaltaan odotukset ovat maltilliset.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi