Sprinttien hallitsija Johannes Hösflot Kläbo on jälleen suursuosikki nousemaan korkeimmalle korokkeelle. Hänen asemansa suosikkina on kuitenkin tavallista hauraampi. Suomalaisodotuksia avausmatkaan ei juuri ole.
Sprintti on ollut maastohiihdon maailmanmestaruuskisojen avauslaji jo vuodesta 2011 lähtien. Sama perinne jatkuu myös tänä vuonna
Planicassa, kun ensimmäiset mitalit ratkotaan torstaina perinteisen hiihtotavan sprinteissä.
Suurin suosikki sprinttikisaan on tuttuun tyyliin Norjan
Johannes Hösflot Kläbo. Norjalainen sprinttihirmu on tuulettanut sprintin voittoa kaksissa edellisissä MM-kisoissa ja kaksissa edellisissä olympialaisissa, joten hänellä on mahdollisuus ottaa Planicassa jo kolmas peräkkäinen sprintin MM-kulta ja viides peräkkäinen sprintin arvokisavoitto.
Yleensä sprinttiennakoissa Kläbo julistetaan aiempien näyttöjen perusteella selkeäksi voittajaksi jo ennen kilpailun alkua, mutta tällä kertaa niin ei voi kuitenkaan tehdä. Vaikka Kläbon voitto on selvästi todennäköisin lopputulos, on norjalainen rakettimies joutunut nöyrtymään tällä kaudella jo kahdesti.
Tämä on todella harvinaista, sillä edellisen kerran Kläbo on kärsinyt kaksi sprinttitappiota kaudella 2018/2019 ja silloinkin toinen niistä selittyi sauvarikolla. Kaksi kertaa puhtaasti hiihtämällä Kläboa ei ole voitettu sitten hänen debyyttikautensa 2016/2017 jälkeen.
Edellinen Kläbon tappioista tuli herkullisesti juuri MM-sprintin kenraalissa Ranskan Les Rouses’sa, jossa kotiyleisön suosikki
Richard Jouve nenätti norjalaista supertähteä loppusuoralla. Planicassa Jouve tekee kaikkensa pystyäkseen toistamaan tämän tempun.
Norjan joukkueen täydentävät
Pål Golberg,
Even Northug,
Håvard Solås Taugböl ja
Erik Valnes kuuluvat Kläbon takana mitalisuosikkeihin, mutta he tuskin pystyvät Kläbon asemaa horjuttamaan.
Tosin tiedot viimeistelyharjoituksista kertovat Erik Valnesin hurjasta kunnosta, joten ehkä hän voisi toistaa Rukan 2020 tempun, jolloin hän onnistui perinteisen sprintissä Kläbon voittamaan. Northugin, Golbergin ja Taugbölin osalta hopea lienee maksimitulos, jonka he voivat torstaina saavuttaa.
Italian kokenut sprintteri
Federico Pellegrino on Jouven lisäksi toinen urheilija, joka on tällä kaudella Kläbon sprintissä voittanut. Tämä tapahtui kuitenkin Davosissa vapaalla hiihtotavalla, joten Pellegrinoa ei perinteisellä voi pitää suurimpana mitalisuosikkina. Tosin parhaimmassa vireessään Pellegrino on perinteiselläkin todella hyvä sprintteri, mistä paras näyttö on olympiahopea vuodelta 2018.
Ruotsin nuori
Edvin Anger on kolkutellut palkintosijoja läpi koko kauden, mutta toistaiseksi kauden komeetta ei ole vielä onnistunut kolmen joukkoon murtautumaan, mikä näyttää turhauttavan myös miestä itseäänkiin. MM-kisat olisivat paras mahdollinen paikka saavuttaa ensimmäinen palkintosija ja torstaina nähdään, riittääkö Angerin vauhti siihen.
Jokerikortteja sprinttikisaan voisivat olla Italian
Simone Mocellini sekä Yhdysvaltain
Ben Ogden. Mocellini on yllättänyt tällä kaudella nousemalla podiumille jo kahdesti, mutta Les Rousses’n näytön perusteella hänen paras kuntonsa vaikuttaisi olevan jo takanapäin. Ogden on ollut usein välierissä, mutta finaaliin asti nuori amerikkalainen ei toistaiseksi ole yltänyt.
Mihin suomalaiset voivat yltää?
Suomalaisista potentiaalisin urheilija tämän kauden näyttöjen perusteella on muutaman vuoden takainen nuorten maailmanmestari
Niilo Moilanen. Moilanen ei ole onnistunut tekemään samanlaista räjähtävää nousua maailman huipulle kuten Edvin Anger, mutta hän on kuitenkin ottanut tasaisia kehitysaskeleita.
Kahdessa edellisessä perinteisen sprintissä Moilanen on edennyt välierävaiheeseen, joka on tälläkin kertaa sopiva tavoite Pohti Ski Teamin hiihtäjälle. Karsinnassa Moilanen saattaa kepittää koko porukan, mutta finaaliin asti hänen vauhtinsa erissä tuskin vielä tällä kertaa riittää.
Vuosi sitten olympialaisissa
Joni Mäki yllätti nelossijalla sprintissä todella vaikean kauden jälkeen. Tänä vuonna kausi on ollut jälleen vaikea, eikä mikään viittaa siihen, että Mäki onnistuisi MM-sprintissä. Viime vuonnakaan tosin mikään ei siihen viitannut ja silti Mäki ylsi lähes mitaleille asti.
Lauri Vuorinen osoitti kauden terävintä menoa Les Rouses’sa, mutta sen jälkeen tullut sairastelu saattoi romuttaa hyvän nousukunnon. Vuorisen suunnalta tulleet tiedot eivät ole kovin lupaavia, joten välieräpaikka olisi jo huippuonnistuminen.
Suomen nelikon täydentävä
Ville Ahonen on Planicassa hakemassa lähinnä kokemusta. Tasaisesti karsinnasta jatkoon päässyt, mutta erävaiheessa karsiutunut Ahonen voi tälläkin kertaa olla tyytyväinen, jos hän pystyy selviytymään mukaan eriin.
Katso kohteet ja kertoimet