Johannes Hösflot Kläbo on koronasta huolimatta ykkössuosikki Rukan sprintissä. Suomalaisodotukset kohdistuvat viime viikonloppuna säväyttäneeseen Lauri Vuoriseen.
Maastohiihdon maailmancup-kausi 2023/2024 käynnistyy perjantaina perinteiseen tyyliin
Rukalla. Avausmatkana kilpaillaan tänäkin vuonna jo klassikoksi muodostunut perinteisen hiihtotavan sprintti.
Rukan radan erityispiirre on stadionille vievä jyrkkä nousu, jossa pitää jaksaa takoa vuorohiihtoa hurjalla frekvenssillä ja tämän jälkeen vielä lapata tasatyöntöä koko pitkä lopputasainen. Yksi lipsahdus tai huolimaton sauvanisku voi olla kohtalokas, sillä vauhdin pudottua loppunousussa sitä ei enää takaisin saa kerättyä ja kärki menee silloin menojaan.
Myös
Rikhard Mäki-Heikkilän X:ssä julkaisema data aiemmilta vuosilta tukee viimeisen nousun merkitystä, sillä vain muutaman kerran on aiempien vuosien aikana voittoon vielä noustu nousun jälkeen tasaisella. Menestyksen kannalta tärkeintä on siis saapua nousun alle hyvistä asemista ja sen jälkeen lyödä ylämäkeen niin rajusti kuin pystyy. Voitelun kannalta tämä tarkoittaa sitä, että ilman seinäpitoa ei Rukan radalla ole mitään mahdollisuuksia.
Suomalaisnäkökulmasta loppunousu on ollut usein karua katsottavaa. Kärkipaikalta nousuun saapunut suomalaishiihtäjä on jäänyt kuin seisomaan paikalleen, kun ulkomaiset haastajat ovat lähteneet takomaan vuorohiihtoa.
Muutamia poikkeuksiakin toki löytyy, kuten uransa parhaat hiihdot Rukalla tehnyt
Kalle Lassila sekä
Niklas Colliander, joka vuonna 2010 nöyryytti puolivälierävaiheessa vastustajiaan nousussa, mutta kaatui sen jälkeen kohtalokkaasti mäen päällä.
Viime viikon Rukan Suomen Cupin perusteella
Lauri Vuorisella voisi hyvinkin olla mahdollisuus olla uusi poikkeus tähän murheelliseen loppunousun suomalaishistoriaan. Finaalivaiheessa Vuorinen oli nousussa selvästi koko joukon etevin ja otti ylivoimaisen voiton. Tämä saattaa enteillä hyvää menestystä myös astetta kovemmassa seurassa.
Toistaiseksi Ruka ei ole ollut tosin Vuoriselle erityisen menestyksekäs paikka. Useimmiten hänen tiensä on katkennut Kuusamon laduilla jo puolivälierävaiheeseen ja ainoastaan vuonna 2017 hän on edennyt välieriin asti. Nyt vire ainakin kotimaisiin haastajiin verrattuna vaikuttaa kuitenkin paremmalta.
Voitosta tai edes podiumista puhuminen saattaa kuitenkin olla Vuorisen osalta turhan optimistista, sillä norjalaiset ja muut ulkomaiset haastajat tulevat menemään tänäkin vuonna todella kovaa. Vaatimustaso maailman huipputasolla on Rukan kaltaisella tykitysradalla todella kova ja tosiaan yksikin heikko hetki on loppukahinoissa tuhoisa.
Suurimmaksi ennakkosuosikiksi on tälläkin kertaa nostettava
Johannes Hösflot Kläbo, vaikka hän ei olekaan vielä päässyt avaamaan kisakauttaan koronaviruksen vuoksi. Niin kovat Kläbon sprinttinäytöt kuitenkin ovat, ettei häntä voi sivuuttaa ennakkosuosikin paikalta.
Tosin Ruka on myös se paikka, jossa Kläbon voittaminen on kaikkein todennäköisintä. Aiemmista viidestä Rukalla hiihdetystä sprintistä Kläbo on voittanut “vain” kaksi ja peräti kolmesti hänet on onnistuttu kukistamaan. Missään muualla norjalainen sprinttihirmu ei ole ollut näin haavoittuvainen.
Suurin haastaja Kläbolle on hänen maanmiehensä
Erik Valnes, jolla on myös aiempaa kokemusta Kläbon voittamisesta Rukalla. Vuonna 2020 omasta mielestään varmasti aivan liian monta kertaa maanmiehensä takana kakkoseksi tullut Valnes onnistui rakettimiehen kukistamaan.
Valnesin sarja sprinteistä on toistaiseksi virheetön tältä kaudelta. Sekä Oloksella että Beitostölenissä hän osoittautui haastajiaan etevämmäksi, eikä hän varmasti halua katkaista voittosarjaansa myöskään Rukalla.
Kläbon ja Valnesin lisäksi myös koko muu Norjan joukkue on tuttuun tyyliin huomioitava kärkitaistossa. Beitostölenissä Valnesin takana palkinnoille nousseet
Ansgar Evensen ja
Even Northug ovat varmasti kovia nimiä myös Rukalla. Eivätkä heikosti varmasti menesty myöskään
Pål Golberg,
Håvard Solås Taugböl,
Harald Östberg Amundsen ja
Matz William Jenssen.
Norjalaisten kovimmat haastajat tulevat tuttuun tyyliin Ranskasta. Erityisesti on huomioitava aina vaarallinen
Richard Jouve sekä edellisen kauden nousija
Jules Chappaz, joka tosin Beitostölenissä jäi nopeimmasta karsinta-ajasta huolimatta norjalaisten jalkoihin erävaiheessa.
Italian kestomenestyjä
Federico Pellegrino ei koskaan Rukalla ole erityisemmin loistanut. Myöskään alkukauden näytöt eivät viittaa siihen, että hän olisi vielä sellaisessa kunnossa, että hän Rukalla taistelisi edes finaalipaikasta.
Ruotsissa
Marcus Grate otti voiton Jällivaaran kauden avauksessa kukistaen muun muassa viime talven komeetan
Edvin Angerin sekä rutinoituneen huippusprintterin
Calle Halfvarssonin. Graten paras sijoitus maailmancupissa on toistaiseksi kuudes, mutta Rukalla hän voisi hyvinkin tätä sijoitusta parantaa.
Yllättäjiä kisassa voisivat olla viime vuonna hyviä sprinttiotteita esittäneet Yhdysvaltalaiset
Ben Ogden sekä
James Clinton Schoonmaker. Lisäksi viime talvena MM-finaaliin asti yltänyt Tshekin
Michal Novak voi edetä ainakin finaalin kynnykselle.
Suomalaisista Vuorisen lisäksi isolla joukolla hiihtäjiä on mahdollisuuksia yllättää, mutta se vaatii selvästi parempaa suorittamista kuin viikko sitten Rukalla, ellei sitten Vuorinen ole tällä hetkellä maailman ykkössprintteri. Mielenkiinnolla kannattaa seurata ainakin
Joni Mäkeä sekä
Emil Liekaria, jonka meno loppunousuun oli finaalin haveriin asti vakuuttavaa.
Myös nuorten maailmanmestarin
Niilo Moilasen menoa on mielenkiintoista seurata. Sprinttikautensa vasta perjantaina avaava Moilanen on pitänyt kynttilää vakan alla, joten vielä ei ole tiedossa, onko kilpailemattomuuden taustalla ollut ongelmia vai luottamusta omasta kovasta kunnosta.
Katso kohteet ja kertoimet
Katso myös: Veikkauksen hiihto-studio perkaa Rukan maailmancupin vedonlyönnin kulmasta