Miesten maastohiihdon maailmancup-kausi 2022-2023 käynnistyy perjantaina Rukalla perinteisen hiihtotavan sprinttikilpailulla.
Miesten sprinttikarsinta käynnistyy Rukalla perjantaina klo 11.30.
Suomessa Rukan sprinttikisaa odotetaan vesi kielellä, sillä odotukset suomalaismenestyksestä ovat tällä kertaa poikkeuksellisen korkealla. Viime vuonna Rukalla
Joni Mäki jysäytti pommin yltämällä finaaliin. Tänä vuonna finaalista ulos jääminen olisi jo pettymys, sen verran hän on nostanut vuodessa tasoaan.
Viime kauden mittaan Mäki nousi sprintterinä täysin uudelle tasolle ja saavutti muun muassa kakkossijan Falunin maailmancup-sprintissä, nelossijan Pekingin olympisprintissä sekä kirsikkana kakun päälle olympiahopeaa
Iivo Niskasen parina parisprintissä.
Kuluvan kauden Mäki aloitti Taivalkosken Suomen Cupissa takerrellen, sillä hän putosi kansallisen kilpailun finaalista tehtyään taktisesti huonon latuvalinnan välierän loppukirissä. Seuraavan päivän 15 km kilpailussa Mäki näytti kuitenkin olevansa kunnossa, sillä hän hiihti kilpailussa voittoon kaatumisesta huolimatta.
Rukan sprinttirata sopii Mäelle mainiosti, sillä viime vuoden finaalipaikan lisäksi hänellä on plakkarissa kaksi välieräpaikkaa edelliskausien kisoista. Mäen suoritustaso on tällä hetkellä sitä luokkaa, että odotamme hänen taistelevan Rukalla ehdottomasti palkintokorokesijasta.
Katso kohteet ja kertoimet
Muitakin mahdollisia suomalaismenestyjiä
Suomen sprinttimenestys Rukalla ei lepää täysin Mäen harteilla. Ahosen veljesten sairastuminen toki laskee suomalaisten menestystoiveita merkittävästi. Oloksella huippukovassa sprinttiseurassa podiumille hiihtänyt
Ville Ahonen ja Taivalkosken Suomen Cupissa sensaatiomaisilla esityksillä säväyttänyt
Olli Ahonen joutuvat valitettavasti jättämään Rukan kisat väliin sairastumisten takia.
Perinteisen sprinteissä menestystä niittänyt
Lauri Vuorinen on ollut alkukaudella korkeanpaikanleirin jälkeen vielä kohmeessa. Nähtäväksi jää, löytyykö huippuvire vielä Rukalle. Parhaassa kunnossaan ollessaan Vuorinen taistelisi Rukalla jopa finaalipaikasta.
Mielenkiintoinen nimi on myös 21-vuotias
Niilo Moilanen, jonka ykköslaji on nimenomaan perinteisen sprintti. Karsinnassa yleensä takuuvarmasti kärkisijoille hiihtävä Moilanen pystyy taistelemaan Rukalla välieräpaikasta.
Kevään 2021 nuorten perinteisen sprintin maailmanmestari viihtyy erähiihdoissa joukon veturina ja hyvänä päivänä pystyy vetämään maailmancup-tasollakin itsensä jatkoon ainakin puolivälieristä. Viime vuonna Moilanen oli Rukalla mc-debyytissään 22:s.
Katso kohteet ja kertoimet
Kuva: K. Kantola
Juhliiko Johannes Høsflot Klæbo parin vuoden tauon jälkeen taas Rukalla?
Löytyykö Klæbolle todellisia haastajia?
Maastohiihdon sprinttikarkeloita jo vuosien ajan domainoinut
Johannes Høsflot Klæbo on itse oikeutettu suursuosikki myös Rukan sprinttikilpailuun. Maailmancup-kauden 2019-2020 alusta alkaen Klæbo on kilpaillut 21 maailmancupin tai arvokisojen sprinttikilpailussa ja on voittanut niistä peräti 19.
Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että molemmat tappiot ovat tulleet Rukalla.
Viime vuonna Venäjän
Aleksander Terentjev oli ykkönen Rukalla ja toissa vuonna Klæbo jätettiin peräti Rukan sprintissä peräti kolmanneksi maanmies
Erik Valnesin juhlittua voittoa.
Klæbon rekordi Rukalta on itse asiassa hänen mittapuullaan poikkeuksellisen huono. Kuudesta yrittämästä tuloksena on vain kaksi voittoa, kolme kakkossijaa ja yksi kolmossija. Saldo olisi normaalihiihtäjälle toki huikea, mutta 30 maailmancupin sprinttikisaa, kaksi olympiakultaa ja kaksi maailmanmestaruutta voittaneelle Klæbolle yllättävän vaisu.
Olisiko Joni Mäen vuoro järkyttää Norjan sprinttikeisaria ja napata Rukalla maailmancup-uransa avausvoiton?
Klæbon kisakunnon yllä leijui ennen Rukaa kysymysmerkkejä ja jopa hänen osallistumisensa kauden maailmancup-avaukseen oli pitkään hämärän peitossa. Viime viikonloppu Beitostølenissä näytti kuitenkin sen, että huolet kisakunnosta ovat turhia. Tuloksena oli voitto sekä perinteisen että vapaan hiihtotavan 10 km kilpailusta. Sprinttikisaan Klæbo ei kuitenkaan Beitostølenissä osallistunut.
Katso kohteet ja kertoimet
Liuta muita norjalaisia ilmoittautuu voittokamppailuun
Mikäli Klæbo on Rukalla vielä aavistuksen ruosteessa, ei Norjalta tuttuun tapaan puutu ehdokkaita kärkitaistoon. Kisakuntoaan Oloksella viimeistellyt
Erik Valnes on Klæbon ohella yksi vahvimmista ehdokkaista Rukan voittotaistoon. Valnes voitti Rukalla toissa vuonna ja oli viime vuonna kolmas.
Even "Petterin veli" Northug teki viime kaudella ison tason noston ja murtautui maailman sprinttieliittiin. Erityisesti perinteisellä hiihtotavalla 27-vuotias norjalainen on varteenotettava ehdokas voittotaistoon jokaisessa startissaan.
Northugin kausi on alkanut täydellisesti, sillä kahdesta perinteisen sprintistä on saldona kaksi voittoa. Oloksella taakse jäivät suomalaisten lisäksi maanmiehet
Sindre Skar,
Håvard Taugböl,
Pål Golberg ja
Sivert Wiig. Beitostølenissä samat miehet saivat todeta Northugin paremmakseen.
Klæbo, Valnes ja Northug vaikuttaisivat tällä hetkellä olevan iskukykyisimmät norjalaisnimet, mutta Taugböliä ja Golbergiä ei kannata täysin unohtaa. Sen verran usein ovat näidenkin miesten nimet löytyneet maailmancupin sprinttien kärkikolmikosta.
Katso kohteet ja kertoimet
Muita potentiaalisia menestyjiä
Viime kauden sprintticupin hieman yllättäen voittanut Ranskan
Richard Jouve on vakiinnuttanut viime vuosina paikkansa maailman sprinttivalioiden joukossa. Väkivahva ranskalainen pärjää molemmilla hiihtotavoilla, eikä kärkisija Rukalla yllättäisi lainkaan. Viime Jouve oli Rukalla neljäs, kolme vuotta sitten kolmas.
Ruotsalaisista
Calle Halfvarsson näyttäisi tekevän uutta nousua kärkikahinoihin. Viime kausi meni 33-vuotiaalta konkarilta ihan loppukautta lukuun ottamatta pahasti penkin alle. Pekingin olympialaisten jälkeen hän sai juonen päästä kiinni ja nappasi Falun maailmancupista 15 km kakkossijan ja parisprintin voiton.
Tämä kausi alkoi mallikkaasti viime viikonloppuna Bruksvallarnan kansallisissa kisoissa sprintin ja 15 km vapaan kisan voitoilla. Halfvarssonilta löytyy Rukan sprintistä kakkos- ja kolmossijat kausilta 2016 ja 2017, eikä finaalipaikka olisi alkukauden perusteella tälläkään kertaa yllätys.
Pekingin olympiakutonen
Oskar Svensson oli Bruksvallarnassa kakkonen ja kannattaa huomioida myös Rukan peleissä.
Yllätysnimenä nostetaan esiin USA:n 22-vuotias
James Clinton Schoonmaker. Viime vuonna Schoonmaker oli Rukalla seitsemäs ja ylsi lisäksi kahdesti maailmancupissa välieriin. Pekingin olympialaisissa nuori jenkki oli 15:s. Mikäli kehityskäyrä osoittaa edelleen yläviistoon, saattaa nuori Schoonmaker taistella Rukalla finaalipaikasta.
Italian sprinttilegendan
Federico Pellegrinon palkintosijaan emme perinteisellä hiihtotavalla usko. Edellisen kerran paremmin vapaalla menestyvä 32-vuotias italialainen on ollut podiumilla perinteisen sprintissä keväällä 2016. Pyeongchangista 2018 hän tosin voitti olympiahopeaa perinteisellä hiihtotavalla. Rukalla Pellegrino on edennyt finaaliin kertaalleen oltuaan 2017 viides.
Katso kohteet ja kertoimet