Järjestävätkö Joni Mäki ja Lauri Vuorinen jymypaukun Rukan sprintissä?


Johannes Høsflot Klæbo on tuttuun tapaan suursuosikki kauden avaussprintissä. Suomalaisittain perjantai voi kuitenkin päättyä yllättävän positiivisesti.
Etusuora: 26.11.2020 18:33Hiihto
Järjestävätkö Joni Mäki ja Lauri Vuorinen jymypaukun Rukan sprintissä?
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Joni Mäki Vuokatin Suomen Cupissa sykyllä 2020.
Miesten sprintin, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maailmancup-kauden ensimmäinen kilpailu on aina arvoituksellinen. Koskaan ei voi tietää tarkalleen, missä kunnossa minkäkin maan urheilijat ovat ja kuinka eri maiden kansallisten kisojen tulokset vertautuvat toisiinsa.

Miesten sprintissä on kuitenkin varsin helppo ennustaa, että kolmen edellisen kauden sprintticupin hallitsija Johannes Høsflot Klæbo jatkaa voittotahtiaan myös kauden 2020/2021 ensimmäisessä sprintissä Rukalla. Rakettimieheksikin tituleerattu norjalainen voitti viime kaudella jokaisen sprintin, johon hän osallistui, ja usein näytti siltä, ettei hän edes aina joutunut antamaan parastaan.

Sprintin kaltaisessa lajissa mikään ei kuitenkaan koskaan ole varmaa. Huoltokopilla voi perinteisen sprintissä tulla ratkaiseva epäonnistuminen, joka jättää ennakkosuosikin polkemaan paikalleen Rukan legendaarisessa loppunousussa tai poikittainen sauva vastustajalta voi päättää ennakkosuosikin kisapäivän lumihankeen palkintokorokkeen asemesta.

Totaalinen epäonnistuminen huollossa tai haaveri ovatkin aika lailla ainoita syitä, jotka voivat johtaa jonkun muun kuin Klæbon voittoon. Voisi sanoa, ettei koskaan aiemmin kukaan miessprintteri ole ollut niin paljon vastustajiaan edellä kuin Klæbo viimeisten parin kauden aikana.

Taistelu Klæbon takana


Klæbon takana taistellaankin lähinnä kakkossijasta. Aiempien näyttöjen perusteella ykkössuosikiksi kilpailun kakkospaikalle voi nostaa Klæbon maanmiehen Pål Golbergin, joka oli viime kaudella perinteisen sprinteissä kolmesti toinen sekä voitti Falunin kisan, johon Klæbo ei pystynyt osallistumaan. Golberg on lisäksi aina viihtynyt Rukalla, josta hänellä on yksi voitto ja kaksi kakkossijaa.

Golbergin ykköshaastaja on niin ikään norjalainen. Erik Valnes teki viime kaudella suuren läpimurtonsa ja sijoittui sprintticupin kokonaispisteissä toiseksi. Vuoden 2020 puolella pidetyissä maailmancupin sprinteissä Valnes oli kaikissa kolmen parhaan joukossa.
Kärkitaistosta ei voi myöskään unohtaa kahta hiihtäjää, joille sprintissä onnistuminen on tärkeää koko Rukan minitourilla pärjäämisen kannalta.

Viime kauden kokonaiscupin voittaja Aleksandr Bolshunov on myös varsin taitava perinteisen sprintteri, josta todisteena ovat esimerkiksi kaksi palkintosijaa viime kaudelta sekä lajin olympiapronssi Pyeongchangista. Viime kaudella Bolshunov vaikutti kuitenkin olevan koko ajan potkun verran norjalaisia haastajiaan perässä.

Emil Iversen on myös meritoitunut sprintissä erityisesti perinteisellä hiihtotavalla ja oli viime kaudella kahdesti finaalissa. Rukalla Meråkerista kotoisin oleva norjalainen on viimeisenä kahtena vuonna pärjännuyt erinomaisesti sijoittuen sijoille neljä ja viisi.

Suomalaiset jokerikortit


Norjalaisten ennakkosuosikkien ja venäläisen haastajan takaa on nostettava kaksi suomalaishiihtäjää kisan todellisiksi jokerikorteiksi. Joni Mäki ja Lauri Vuorinen ovat alkukauden kisoissa näyttäneet vahvaa virettä, joka voisi enteillä menestystä myös kansainvälisessä seurassa.

Vapaalla hiihtotavalla hieman vahvempi Mäki on päässyt myös perinteisellä hiihtotavalla välierävaiheeseen, joten alkukauden kunnon perusteella hän voi hyvinkin taistella paikasta loppukilpailussa, missä hän voikin sitten hyvänä päivänä haastaa kaikki muut paitsi Klæbon.

Vuorinen oli viikko sitten Taivalkoskella matkalla kohti ylivoimaista voittoa, kunnes kompurointi pilasi hänen kilpailunsa. Yhden finaalin kompurointi ei kuitenkaan vaikuta mitenkään fyysiseen kuntoon. Kolme vuotta sitten Vuorinen teki kansainvälisen läpimurtonsa sijoittuen Rukan sprintissä seitsemänneksi. Se on edelleen miehen paras maailmancup-sijoitus, mutta toivottavasti enää vain vajaan vuorokauden ajan.

Sprintti ei ole ollut missään vaiheessa suomalaisten paraatilaji, jossa terävin menestys on kiertänyt suomalaisia. On kuitenkin mahdollista, että Rukalla nähdään ensimmäinen suomalaismiehen podiumsija sprintissä sitten vuoden 2015, jolloin Toni Ketelä oli kolmas Otepäässä pidetyssä sprinttikisassa.

Veikkausvihjeet


Uskomme miesten sprinttikauden käynnistyvän tuttuun tapaan norjalaiskomennossa ja kelpuutamme tällä kertaa lapulle pelkkiä norjalaisia. Kläbo on selkeä valinta yläriville. Haetaan kerrointa nostamalla Taugböl jo kakkosriville.

Peli-idea - Supertripla 3

VoittajaJohannes Høsflot Klæbo
ToinenValnes, Taugböl, Golberg
KolmasValnes, Taugböl, Golberg, Skar, Iversen
Rivimäärä12 riviä
Rivin hinta2,40 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy27.11. klo 13:28
TVYLE 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintin, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi