Kläbo jyrää taas voittoon - Nähdäänkö suomalaismiehiltä positiivisia suorituksia?


Miesten sprinttikisan ykkössuosikki on jälleen kerran tuttu mies. Suomalaisilta ei valitettavasti voi ihmeitä odottaa.
Veijo Vaakanainen: 24.03.2023 21:23Hiihto
Kläbo jyrää taas voittoon - Nähdäänkö suomalaismiehiltä positiivisia suorituksia?
Kuva: Salla Karhumaa (Ruka Nordic)
Veikkaus
Johannes Hösflot Klabo.
Miesten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten kauden viimeinen maailmancupin sprinttikisa käydään lauantaina Lahden Salpausselällä. Naisten tapaan myös miehet pääsevät kiertämään Salpausselän intiaanikukkulan sprinttilenkkiä, jota ei maailmancupin ympyröissä ole nähty yli 10 vuoteen.

Oli kisassa hiihdettävä rata mikä hyvänsä, on kisan ennakkosuosikki siltikin sama vanha tuttu. Vaikka Johannes Hösflot Kläbo on vastoin tapojaan hävinnyt tämän kauden aikana peräti kahdesti, ei viime aikaisten näyttöjen perusteella ketään muuta voi nostaa kisan suosikiksi.

Drammenissa, Falunissa sekä Tallinnassa Kläbo on ollut totuttuun tapaan aivan pitelemätön ja todennäköisesti sama tahti jatkuu myös Lahdessa. Norjalaisen hirmun voittoprosentit sprinteistä ovat hurjat ja lauantain jälkeen luultavasti jälleen astetta hurjemmat.

Kläbon takana norjalaisista palkintosijoja tavoittelevat tiukimmin Drammenissa ja Falunissa kakkoseksi noussut Erik Valnes sekä Tallinnassa kolmanneksi sijoittunut Even Northug. Unohtaa ei saa myöskään MM-sprintin hopeamitalistia Pål Golbergiä, vaikka tämä ei olekaan ollut Planican jälkeen parhaassa sprinttivauhdissaan.

Nuoremman polven norjalaiset Ansgar Evensen ja Lars Agnar Hjelmeset kutittelivat podium-sijoja jo kauden edellisen perinteisen sprintissä Drammenissa. Heitäkään ei saa siis unohtaa kisan kärkitaistosta.

Viime vuoden sprintticupin voittaja Richard Jouve on voittanut kauden aikana kaksi perinteisen sprinttiä ja Drammenissa hän oli kolmas. Toisaalta MM-kisat menivät astetta heikommin, joten Jouven päivän vireystilan perinteisen sprintissä näkee vasta kisapäivänä erävaiheessa. Jouve voi olla joko podiumilla tai jäädä alkueriin.

MM-kisoissa pronssia ottanut Jules Chappaz on ollut yksi kauden suuria yllättäjiä. Ranskalainen on ollut varsin terävä myös MM-kisojen jälkeen, joten häntäkään ei voi täysin sulkea potentiaalisten yllättäjien joukosta.

Drammenissa Yhdysvaltain Ben Ogden säväytti uhkarohkealla taktiikallaan, joka vei miehen mukaan välierävaiheeseen, jossa jenkkihiihtäjän bensa oli kuitenkin jo käytetty. Lahden kaksijakoinen rata tarjoaa Ogdenille jälleen mahdollisuuden noudattaa Drammenissa hyväksi havaittua taktiikkaa.

Ruotsin Edvin Anger on kolkutellut palkintosijoja läpi koko kauden, mutta toistaiseksi Ruotsin tulevaisuuden toivo on jäänyt kerta toisensa jälkeen nuolemaan näppejään. Lahden kisa on Angerin viimeinen mahdollisuus nousta podiumille tämän kauden aikana, eikä hän varmasti halua odottaa palkintopallilla tuulettamista ensi kauteen.

Italian kokenut Federico Pellegrino ei perinteisellä hiihtotavalla lukeudu suurimpiin suosikkeihin. Myöskään kahdesti tällä kaudella perinteisellä palkintosijoille hiihtänyt Simone Mocellini ei ole enää kovimmassa vireessään, joten italialainen palkintosija olisi yllätys.

Suomalaismiesten sprinttikausi on ollut erittäin mollivoittoinen, eivätkä välieräpaikatkaan ole olleet usein edes kovin lähellä. Monille maajoukkueen vakikasvoille jopa karsinnat ovat tällä kaudella olleet piinallisen haastavia, vaikka ensimmäisen leikkurin pitäisi olla tavallista helpompi venäläishiihtäjien puuttuessa.

Tästä syystä odotukset Lahden sprinttiin ovat varsin alhaalla. Joni Mäki toki esitti perjantaina parisprintissä ehkä jopa koko kauden parasta menoaan, mutta Lauri Vuorisen heikon päivän vuoksi jäi lopulta epäselväksi, kuinka lähellä kärjen vauhtia Mäen tahti olisi kisassa riittänyt.

Niilo Moilanen on ollut hyvässä karsintavauhdissa läpi koko kauden ja häneltä on nähty aktiivisia hiihtoja erävaiheessa. Erien lopussa Moilasen vauhti ei ole kuitenkaan riittänyt ja yleisin lopputulos häneltä on ollut karsiutuminen erävaiheessa.

MM-kisoissa uransa parhaaseen venynyt Ville Ahonen ei MM-kisojen jälkeen ole päässyt vastaavaan lyöntiin. Lahdessa erävaiheeseen pääsy on hänelle jo sopiva tavoite.

Mielenkiintoisin suomalaisnimi Lahdessa onkin keskiviikon stadionsprintissä säväyttänyt Eero Rantala. Nuorten MM-sprintin pronssimitalisti ei todennäköisesti tee suuria ihmetekoja, mutta jo erävaiheeseen tunkeutuminen olisi erittäin positiivinen suoritus.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi