Mäki, Moilanen vai Ahonen? Huikea jännitysnäytelmä luvassa sunnuntaina miesten SM-sprintissä


Tampereen SM-hiihtojen miesten sprintistä on odotettavissa todellinen herkkupala. Kärkisijoille on nimittäin tunkua.
Etusuora: 21.01.2023 18:07Hiihto
Mäki, Moilanen vai Ahonen? Huikea jännitysnäytelmä luvassa sunnuntaina miesten SM-sprintissä
Kuva: JWSC2021 / Loru Creative
Veikkaus
Niilo Moilanen
Miesten SM-sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Tampereen SM-hiihtojen viimeiset mitalit jaetaan miesten perinteisen hiihtotavan sprintissä. Kilpailu on erittäin mielenkiintoinen, sillä miesten perinteisen sprintissä riittää runsaasti tarjokkaita aina mitalisijoille asti. Kilpailu on erittäin tärkeä myös MM-kisapaikkoja ajatellen, sillä Planicassa hiihdetään sprintti nimenomaan perinteisellä hiihtotavalla.

Suosikin paineet kantaa perjantaina Pohti SkiTeamin parisprintin kultaa ankkuroinut Joni Mäki. Mäki uhkui perjantaina vahvaa virettä ja on sprinttikisan ykkössuosikki, vaikka hiihtotapa vaihtuukin vapaasta perinteiseen. Alkukaudesta Mäellä oli haasteita nimenomaan pertsan kanssa, mutta todennäköisesti treenitauon aikana myös perinteisen hiihto on saatu jiiriin.

Mäki on kahminut Tampereelta jo kaksi SM-mitalia. Perjantaina tuli parisprintin kultaa väkevän esityksen päätteeksi ja lauantaina 15 km (v) hopeaa nousujohteisen hiihdon jälkeen. Nähtäväksi jää näkyykö urakointi Mäen otteissa sunnuntaina.

Mäen kanssa kultaa parisprintissä huuhtonut nuorten maailmanmestari Niilo Moilanen kuuluu etenkin perinteisellä hiihtotavalla kotimaan sprinttikisojen suosikkeihin. Moilanen on nostanut tällä kaudella tasoaan entisestään, tuloksena muun muassa Beitostölenin maailmancupin perinteisen sprintin kahdeksas sija. Ei olisi suuri yllätys, vaikka Moilanen kellistäisi seurakaverinsa sunnuntaina.

Olli Ahonen säväytti alkukauden hirmuhiihdoillaan kotimaan sprinteissä. Tämän jälkeen Ahonen on sairastellut, mutta on nyt palannut iskussa takaisin kilpaladuille. Nykyvirettä mies kävi virittelemässä itsenäisesti Falunin Skandinavia Cupissa, johon Suomi ei lähettänyt joukkuetta lainkaan. Falunin karsinnassa Ahonen oli Erik Valnesin jälkeen toinen kovassa norjalaisseurassa hurjalla ajalla. Erähiihdoissa tiesi nousi kuitenkin pystyyn jo puolivälierissä.

Tampereella Ahonen lukeutuu suurimpien suosikkien joukkoon ja mikäli alkukauden isku on löytynyt, saatetaan SM-sprintissä nähdä Imatran Urheilijoiden miehen soolo.

Lauri Vuorisen kausi on ollut vaikea, eikä huippusuorituksia ole toistaiseksi nähty. Perjantain parisprintissä Vuorinen taisteli mitalista ollen ankkurina lopulta neljäntenä maalissa. Perinteinen hiihtotapa sopii Vuoriselle paremmin ja nähtäväksi jää, ehtiikö Vuorinen löytämään huippuvireen MM-kisojen lähestyessä.

Katso kohteet ja kertoimet


Muita mitaliehdokkaita


Ristomatti Hakola palasi Tampereella tositoimiin ja oli mukana parisprintin mitalitaistelussa, joka kuitenkin kariutui päätösosuuden kompurointiin. Perinteinen hiihtotapa sopii Hakolalle paremmin ja onkin mielenkiintoista nähdä, mikä on miehen vire kotimaan huippujen puristuksessa. Pystyy konkari puskemaan itsensä vielä MM-kisakoneeseen?

Myös Olli Ahosen velipoika Ville Ahonen täytyy noteerata podiumspekulaatioissa. Alkukaudella veljensä tapaan vahvassa vireessä ollut Ville Ahonen jätti Tour de Skin kesken ja nykyvire on pienoinen kysymysmerkki.

Juuso Haarala on omimmillaan perinteisen sprintissä. Mies hiihti alkukaudella Rukan maailmancupissa pisteille ja oli Taivalkosken Suomen Cupissa kolmas. Haarala osoitti hyvä kilpailuvirettä peesattua lauantaina Remi Lindholmin kannassa lähes SM-pronssia 15 km kilpailussa. Mitalisija olisi sunnuntaina kuitenkin pieni yllätys, kun kotimaan sprinttikerma on paikalla.

Alkukaudella loistanut Lauri Lepistö vaikuttaa kadottaneen kuntona ja menestys sunnuntaina olisi jo suurehko yllätys. Lauantaina 15 km:llä Lepistö romahti sijalle 19.

Myös sprintin erikoismiehet Verneri Suhonen, Lauri Mannila ja Verneri Poikonen haluavat antaa maailmancup- ja kenties myös MM-näyttöjä, eikä finaalipaikka olisi keneltäkään suurikaan yllätys. Nappionnistumisella myös mitalitaisto on kolmikon haarukassa.

Iivo Niskasen nimi löytyy SM-sprintin lähtölistalta, mutta valitettavasti Niskasta ei Tampereella nähdä. Hän jättää SM-kisat väliin varmuuden vuoksi tähdätessään Les Roussesin maailmancupin kisoihin.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten SM-sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi