Kukistuuko Kläbo? Nähdäänkö suomalaisia finaalissa?


Viimeinen miesten sprintti ennen MM-kisoja kilpaillaan perjantaina Toblachissa, Italiassa.
Etusuora: 02.02.2023 21:08Hiihto
Kukistuuko Kläbo? Nähdäänkö suomalaisia finaalissa?
Kuva: Salla Karhumaa (Ruka Nordic)
Veikkaus
Johannes Hösflot Klabo.
Miesten sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Italian Toblachissa kilpaillaan miesten vapaan hiihtotavan sprintit perjantaina.

Johannes Hösflot Kläbo on jätetty tällä kaudella peräti kahdesti kakkoseksi sprintin maailmancupissa. Kumpikaan tappioista ei syntynyt haaverin takia, vaan yksinkertaisesti norjalaisen isku loppusuoralla ei riittänyt voittoon. Parista kauden tappiosta huolimatta Kläbo lähtee kisaan selkeänä suosikkina, sillä hänellä on vapaan sprinteistä vain yksi tappio viimeisen viiden vuoden ajalta.

Toblachin sprintin lähtölistoilla edukseen erottuvat Kläbon lisäksi erityisesti Federico Pellegrino ja Richard Jouve. Kyseessä ovat samaiset herrasmiehet, jotka ovat Kläbon onnistuneet tällä kaudella sprintissä voittamaan.

Pellegrino majailee koko maailmancupin kokonaistilanteessa sijalla kolme. Toblachissa Pellegrino pääsee lykkimään hänelle vahvemmalla hiihtotavalla eli vapaalla – kauden neljässä vapaan sprintissä Pellegrino on noussut podiumille kolmesti, joista yksi on voitto Davosista joulukuussa. Olisi pienoinen yllätys, mikäli perjantaina kotiyleisönsä edessä kilpaileva italialainen ei kolisuttelisi monoillaan jälleen palkintokoroketta.

Jouve kyykytti Kläboa viimeisimmässä maailmancupin sprintissä Les Roussesissa viikko sitten. Tuolloin lykittiin perinteisellä hiihtotavalla, mutta myös vapaa kulkee Jouvelta mainiosti, sillä historiansaatossa hän on noussut podiumille useammin vapaan kuin perinteisen hiihtotavan kisoissa.

Vuonna 2018, kun edelliskerran Toblachissa kilpailtiin vapaan sprintin merkeissä, niin kärkitrio oli Kläbo, Jouve ja Lucas Chanavat. Näin viisi vuotta myöhemmin vastaavat palkintosijat eivät olisi juurikaan yllätys, sillä Chanavat on erittäin potentiaalinen nimi nousemaan palkintokorokkeelle tälläkin kertaa. Chanavat on vahvimmillaan nimenomaan vapaalla hiihtotavalla. Toistaiseksi ranskalainen on noussut podiumille kauden aikana vain kerran.

Norjalaisia on vino pino ehdolla kärkitaistoon. Pål Golberg on maailmancupin kakkosmies ja vahva sprinttihiihtäjä, mutta vapaa hiihtotapa on miehelle selkeästi heikompi. Sindre Björnstad Skar on sen sijaan vapaalla oiva menijä, mutta Tour de Skin jälkeen miehen tulokset olleet hieman alakuloisia. Håvard Taugboel ja Erik Valnes ovat niin ikään tyrkyllä tuloslistan ylälaitaan.

Ruotsin nuori Edvin Anger on noussut tällä kaudella ryminällä maailmancupin ykkösnimien joukkoon. 20-vuotias ruotsalainen on ollut kauden aikana kahdesti vapaan sprintin finaalissa, mutta TOP3-sijat ovat jääneet uupumaan. Les Roussesissa Anger oli perinteisen sprintissä neljäs.

Suomalaisista suurimmat odotukset kohdistuvat Joni Mäkeen ja Niilo Moilaseen. Kaksikon lisäksi muut kisan suomalaisnimet ovat Juuso Haarala, Lauri Lepistö, Verneri Poikonen ja Verneri Suhonen.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi