Miesten Tour de Ski jatkuu jännittävistä asetelmista perjantaina - Repiikö Kläbo eroa Val di Fiemmen sprintissä?


Tour de Skin viides ja kolmanneksi viimeinen osakilpailu hiihdetään perjantaina Italian Val di Fiemmessä.
Etusuora: 06.01.2023 08:49Hiihto
Miesten Tour de Ski jatkuu jännittävistä asetelmista perjantaina - Repiikö Kläbo eroa Val di Fiemmen sprintissä?
Kuva: K. Kantola
Veikkaus
Miesten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten Tour de Ski jatkuu odotetusti perjantaina Norjan Johannes Høsflot Klæbon komennossa. Jokaisessa neljässä kilpailussa maalilinjan ensimmäisenä ylittänyt Klæbo ei kuitenkaan johda Touria ylivoimaisesti, vaan päinvastoin kiertueen kokonaistilanne on äärimmäisen tiukka ja jännittävä.

Klæbo ja muut kärkinimet yllättivät Oberstdorfin takaa-ajon taktisilla valinnoillaan, jotka eivät varsinaisesti olleet älykkäitä kokonaiskilpailua ajatellen. Klæbo toki voitti takaa-ajon, mutta kokonaiskilpailuun laskettiin mukaan osuusajat, joissa Klæbo antoi kovien kilpakumppanien ajaa häntä yli minuutilla kiinni. Neljän osuuden jälkeen yhdeksän parasta mahtuu miesten Tourilla 39 sekunnin sisään toisistaan.

Miesten Tourin tilanne 4/7

#UrheilijaAikaero
1.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴1.31.02
2.Federico Pellegrino 🇮🇹+0.12
3.Pål Golberg 🇳🇴+0.14
4.Simen Hegstad Krüger 🇳🇴+0.32
5.Sindre Bjørnestad Skar 🇳🇴+0.32
6.William Poromaa 🇸🇪+0.37
7.Didrik Tønseth 🇳🇴+0.39
7.Hans Christer Holund 🇳🇴+0.39
7.Sjur Røthe 🇳🇴+0.39
10.Calle Halfvarsson 🇸🇪+0.49
22.Perttu Hyvärinen 🇫🇮+2.01
38.Markus Vuorela 🇫🇮+3.40
57.Lauri Lepistö 🇫🇮+5.16

Ville Ahonen ja Iivo Niskanen ovat keskeyttäneet Tour de Skin.

Katso kohteet ja kertoimet

Klæbo suvereeni suosikki perjantain sprintissä


Perjantaina Tour de Ski rantautuu kolmeksi viimeiseksi päiväksi Italian Val di Fiemmeen, jossa hiihdetään loppiaispäivänä perinteisen hiihtotavan sprintti. Klæbo on kilpailun ylivoimainen voittajasuosikki, eikä tappiota perinteisen sprintissä oikein rakettimiehelle voi edes kuvitella. Davosin vapaan sprintissä Italian Federico Pellegrinon yllättämäksi joutunut Klæbo on voittanut kauden kolme muuta sprinttiään ja oli selvästi etevin kaksi vuotta sitten Val di Fiemmessä venäläistykkien puristuksessa.

Klæbon ykköshaastaja on perinteisen sprintissä maanmies Pål Golberg. Tourilla kolmantena majaileva Golberg on väkivahva tasatyöntäjä ja hänelle Val di Fiemmen pitkä loppusuora sopii mainiosti. Perinteisen sprinteissä Golberg on ollut auringonvarmaa finaalikamaa ja useimmiten hänet nähdään maaliintulon jälkeen podiumilla.

Kolmas kova norjalaisnimi on kokonaiskisassa yllättäen peräti viidentenä oleva Sindre Bjørnestad Skar. Nopea norjalainen pystyy pärjäämään molemmilla hiihtotavoilla. Hän osoitti kirikykyään Oberin takaa-ajon loppukirissä yltänyt Klæbon jälkeen toiseksi.

Useamman norjalaisen sprinttispeasilistin puuttuessa Tourilta, on suosikkikaksikko perjantaina kohtuullisen selkeä. Tourilla peräti toisena hiihtävä Pellegrino on hurjassa iskussa, mutta perinteisen sprintti ei ole viime vuosina sujunut yhtä hyvin kuin vapaan. Toki Pellegrinolla on hyvät mahdollisuudet yltää finaaliin ja jopa podiumille, mutta häijyn norjalaiskaksikon lyöminen olisi yllätys.

Vahvat ranskalaiset Richard Jouve ja Lucas Chanavat kannattaa huomioida ajoissa. Kaksikko on säästeli voimiaan Tourin edellisessä osakilpailussa ja pystyy taistelemaan perjantaina kärkisijoista.

Muokkaus: Jouve ei starttaa perjantain kilpailuun.

Kaksi vuotta sitten Val di Fiemmen sprintin yllätysvoittaja Ruotsin Oskar Svensson ei ole ollut tällä kaudella parhaassa iskussaan ja voiton uusiminen oli giganttinen yllätys. Maanmies Calle Halfvarsson sen sijaan on potentiaalinen kärkinimi perjantain kisaan. Tasaisen vahvasti Tourilla esiintynyt Halfvarsson on isona ja vahvana hiihtäjänä omimmillaan pitkällä loppusuoralla.

Yhdysvaltain 22-vuotias Ben Odgen on yksi tämän vuoden Tourin komeetoista. Oberin perinteisen kympillä peräti kuudenneksi hiihtänyt nuori jenkki on kutitellut kauden aikana sprinttifinaalien ovia sijoittuen kahdesti seitsemänneksi. Val di Fiemmessä voisi olla finaalipaikan aika, eikä top3-sijoituskaan yllättäisi.

Val di Fiemmen sprintti on ollut varsin yllätysherkkä välierävaiheen osalta, sillä 12 parhaan joukossa on nähty parin viime vuoden aikana todellisia yllätysnimiä. Markus Vuorela ylsi viimeksi peräti seitsemänneksi ja toissa vuonna välieriin ylsivät muun muassa Iivo Niskanen, Sjur Röthe ja Miha Simenc.

Tämä kertoo siitä, että Tour alkaa viidennen etapin kohdalla monella jo painamaan ja tilaa yllätyksille avautuu. Toisaalta kilpailusta puuttuu myös useita kärkisprinttereitä. Perjantain sprintti onkin erityisen mielenkiintoista seurattavaa kokonaiskisan kärjessä keikkuvien distanssihiihtäjien osalta. Pystyvätkö Simen Hegstad Krüger, Sjur Röthe ja kumppanit yltämään välierävaiheeseen, napsimaan bonussekunteja ja pitämään kokonaiskilpailun eron pienenä todennäköisesti sprinttivoittoa juhlivaan Klæboon?

Suomalaismiehistä sprinttiyllätystä Val di Fiemmessä metsästävät Vuorela, Lauri Lepistö ja Perttu Hyvärinen.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi