Pystyykö Federico Pellegrino jälleen päihittämään ylivertaisen Johannes Hösflot Kläbon?


Edellisessä maailmancupin sprintissä Federico Pellegrino onnistui ensimmäisenä miehenä yli viiteen vuoteen voittamaan Johannes Hösflot Kläbon vapaan hiihtotavan sprintissä. Onnistuisiko hän toistamaan saman tempun myös lauantaina Val Müstairissa?
Veijo Vaakanainen: 30.12.2022 13:31Hiihto
Pystyykö Federico Pellegrino jälleen päihittämään ylivertaisen Johannes Hösflot Kläbon?
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Johannes Høsflot Klæbo.
Miesten sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancup jatkuu joulutauon jälkeen uudenvuodenaattona Sveitsin Val Müstairissa vapaan hiihtotavan sprinteillä. Val Müstairin kisa on myös ensimmäinen osakilpailu tämän vuoden Tour de Skillä.

Tourin avaavaan sprinttikisaan tullaan erittäin poikkeuksellisista lähtöasetelmista. Vapaan sprinttejä jo useamman vuoden ajan aivan mielensä mukaan dominoinut Johannes Hösflot Kläbo joutui nöyrtymään kauden edellisessä vapaan sprintissä Italian Federico Pellegrinolle, joka nöyryytti norjalaista supertähteä Davosin loppusuoralla.

Kläbo oli ennen Davosin kilpailua voittanut jokaisen vapaan sprintin, johon hän oli osallistunut, viimeisen viiden vuoden aikana. Norjalaisen voittoputki maailmancupissa ja arvokisoissa oli vapaalla hiihtotavalla jo 18 kilpailun mittainen. Davos kuitenkin näytti, että jokainen putki katkeaa joskus.

Tappiosta huolimatta Kläbo on silti nähtävä edelleen ykkössuosikkina myös Val Müstairissa. Davosia ennen Kläbo oli sairastellut ja joutunut jättämään väliin edeltävän viikonlopun Beitostölenissä. Onkin hyvin todennäköistä, ettei hän ollut vielä paluukisassaan aivan terävimmillään. Mikäli norjalainen on joulutauon aikana saanut palautettua vireensä ennalleen, jäänee Davosin tappio yksittäiseksi kauneusvirheeksi.

Kläbon ykköshaastaja lauantaina on luonnollisesti Davosin voittaja Pellegrino. Italialainen on tunnetusti vapaalla hiihtotavalla elementissään ja Kläbon kukistaminen on näyttö siitä, että kokenut sprinttitykki on pääsemässä ehkä koko uransa parhaaseen vireeseen. Val Müstairissakin hänet nähtäneen vähintään palkintokorokkeella.

Kläbon maanmiehistä kovimmat nimet lauantain sprinttikisaan ovat maailmancupia johtava Pål Golberg sekä sprinttikisoissa yleensä aina vähintään välierävaiheeseen selviytyvä Sindre Björnestad Skar. Golbergille palkintokorokkeelle nouseminen olisi myös erittäin tärkeää Tour de Skin kokonaiskisaa ajatellen.

Kokonaiskilpailun kannalta mielenkiintoinen nimi on myös Ruotsin Calle Halfvarsson. Alkukauden perusteella kokenut ruotsalainen on yksi harvoista urheilijoista, joilla voisi olla mahdollisuuksia lyödä kiilaa norjalaisrintamaan. Siihen pystyminen vaatii kuitenkin Halfvarssonilta omalla huipputasollaan suorittamista läpi koko Tourin ja lauantaina se edellyttää häneltä finaalipaikkaa.

Val Müstairin sprinttikisassa kärkipäähän voi tuttuun tapaan veikata myös ranskalaiskaksikkoa Richard Jouve - Lucas Chanavat. Davosissa kauden ensimmäisen palkintosijansa napannut Chanavat on ollut vahvassa nousuvireessä ja lienee ranskalaiskaksikosta tällä hetkellä vahvempi vapaalla hiihtotavalla.

Suomalaisittain odotuksen avauspäivänä ovat varsin maltilliset, sillä kaikki parhaat suomalaissprintterit päättivät tällä kertaa jättää koko Tourin väliin. Jo erävaiheeseen mukaan pääseminen olisi kaikilta suomalaismiehiltä erinomainen onnistuminen. Parhaat mahdollisuudet suomalaisista siihen lienee Lauri Lepistöllä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi