Tekeekö Tuomas Harjula jälleen mahtinousun takaa-ajossa? Onko Johannes Bö jälleen lyömätön?


Viime viikolla upean takaa-ajosuorituksen tehnyt Tuomas Harjula on mielenkiintoinen seurattava myös Annecyn lauantaisessa kisassa. Johannes Bön voittokulku jatkunee edelleen.
Veijo Vaakanainen: 16.12.2022 18:55Ampumahiihto
Tekeekö Tuomas Harjula jälleen mahtinousun takaa-ajossa? Onko Johannes Bö jälleen lyömätön?
Kuva: Julia Sadykova.
Veikkaus
Tuomas Harjula.
Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Lauantaina ampumahiihdon maailmancup Ranskan Annecyssa jatkuu takaa-ajoilla. Torstain pikakisan tulosten pohjalta suomalaismiehet lähtevät kisaan kohtuullisen hyvistä asetelmista, joista on mahdollista nousta vielä kohtuullisen korkealle.

Parhaalta lähtöpaikalta kilpailuun starttaa Olli Hiidensalo (23:s, 1.38 kärkeen), joka on ollut alkukauden varmin suomalaisampumahiihtäjä. Jo kokenut 32-vuotias Hiidensalo on vakiinnuttanut alkukaudella tasonsa noin sijoille 20-25 ja on tekemässä selvästi uransa parasta kautta.

Takaa-ajoissa Hiidensalo ei vielä tällä kaudella ole pystynyt suoriutumaan aivan parhaalla tasollaan. Romahduksia ei toki ole tullut, mutta huippusuorituksetkin ovat jääneet uupumaan. Tästä syystä realistinen odotusarvo Hiidensalolta lienee pikakisan asemien säilyttäminen.

Sen sijaan sijalta 36 (2.05 kärkeen) starttaava Tuomas Harjula suoriutui viime viikon Hochfilzenin takaa-ajokisasta suorastaan järisyttävän hyvin. Kaikki neljä paikkaa nollille ampunut Harjula oli koko takaa-ajokisan nopein ja teki mahtavan nousun sijalta 41 sijalle 14.

Aivan vastaavaa supersuoritusta ei välttämättä lauantailta kannata odottaa, mutta jos Harjula pystyy suoriutumaan neljältä paikalta vaikka vain yhdellä sakolla, nousee hän tälläkin kertaa hyville pistesijoille. Tosin Harjulan 78 prosentin pystyvarmuus laskee hieman todennäköisyyksiä Hochfilzenin tempun toistamiselle.

Tero Seppälä oli torstaina hiihtoladulla kauden terävimmässä kunnossaan ja olisi hiihtovauhtinsa puolesta voinut taistella paikasta kymmenen parhaan joukossa. Valitettavasti sysimusta ammuntapäivä pilasi Seppälän kisan. Vasta sijalta 49 (2.43 kärkeen) starttaavalla Seppälällä on lauantaina kova työ edes kohtuullisille pistesijoille nousemiseen.

Torstain perusteella hiihtovoima voisi toki antaa Seppälälle mahdollisuuden vaikka Harjulan Hochfilzenin tempun toistamiseen, mutta tämän kauden suorittaminen etenkin pystypaikalla ei valitettavasti viittaa siiheen. Torstain epäonnistuminen oli suuri harmi myös siksi, että se käytännössä vesitti Seppälän mahdollisuudet selviytyä mukaan sunnuntain yhteislähtöön.

Johannes Bö -show jatkunee edelleen


Muutaman hieman haastavamman vuoden jälkeen Johannes Bö on palannut alkukauden aikana jälleen miesten ampumahiihdon ylivoimaiseksi hallitsijaksi. Torstaina norjalainen otti jo viidennen peräkkäisen voiton, eikä näillä näkyminen tahti hyydy lauantainakaan.

Bö pääsee takaa-ajossa matkaan 18 sekuntia ennen lähintä haastajaansa Sturla Holm Lägreidiä, joka on Bön takana myös tehnyt todella mahtavaa sarjaa alkukauden kisoissa. Hän on ollut jo viidessä peräkkäisessä kisassa palkintokorokkeella. Bön tahtiin hän ei ole kuitenkaan pystynyt, eikä luultavasti pysty tälläkään kertaa.

Tosin Lägreid oli tällä kertaa huomattavasti lähempänä maanmiestään kuin viikkoa aiemmin. Annecyssa Lägreidin hiihtovoima saattaisi siis mahdollisesti riittää Bön haastamiseen, jos alkukauden kuningas sortuu penkalla hapuiluun. Mutta ilman Bön avustusta Lägreidillä ei ole asiaa voittotaistoon.

Kolmantena matkaan starttaa kokenut saksalainen Benedikt Doll, joka sai torstaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella ammunnan osumaan kohdilleen. Hiihtovauhtinsa puolesta Doll olisi voinut olla palkinnoilla kauden jokaisessa kisassa, mutta liialliset sakot olivat aiemmin pudottaneet hänet kärkikympin ulkopuolelle.

Aiempiin kisoihin perustuen Dollin suunta voisi siis olla alaspäin. Torstainen onnistuminen on kuitenkin saattanut antaa saksalaiselle uutta itseluottamusta ja varmuutta ammuntatekemiseen, joka voi siivittää hänet toiseen peräkkäiseen podiumsijaan.

Neljänneltä sijalta matkaan lähtevä Martin Ponsiluoma ei myöskään kuulu urheilijoihin, joita takaa-ajon ammuntapainotteisuus suosisi. Ajoittain ruotsalainen onnistuu neljänkin ammunnan kisoissa, mutta valitettavan usein Ponsiluoma on sakkoringin vakioasiakas.

Sijoilta viisi ja kuusi starttaavat Etelä-Korean Timofei Lapshin ja Tshekin Michail Krcmar ovat kirjoittamattomia kortteja kärkitaistoon. Salamannopea ampuja Lapshin on toistaiseksi ollut tällä kaudella erittäin varma ampumapenkalla ja nyt myös hiihtovauhti on noussut uudelle tasolle. Jos Lapshin jatkaa kauden aiempien kisojen tasolla penkalla, voi hän olla kilpailun yllättäjä.

Kauden aiemmissa kisoissa kärkikympin ulkopuolella ollut Krcmar on alkukauden aikana ollut erinomainen makuuampuja, mutta pystyssä suorittaminen on ollut hieman vaikeampaa. Kokenut tshekki on kuitenkin usein tehnyt takaa-ajoissa hyviä nousuja, joten näin hyvistä lähtöasetelmista hän voi olla vaarallinen mies.

Sijalta kahdeksan lähtevä Quentin Fillon Maillet on edelleenkin vailla kauden ensimmäistä palkintosijaansa. Kotiyleisönsä edessä kisaava ranskalainen janoaa sitä varmasti lauantailta. Sama pätee myös tällä kaudella jo neljästi kymppisakkiin hiihtäneeseen Johannes Daleen, joka tavoittelee ensimmäistä palkintosijaansa sitten Pokljukan vuoden 2021 MM-kisojen yhteislähtökisan kakkossijan.

Alkukauden suuri nousija Niklas Hartweg on myös huomioitava ennakkospekulaatioissa. Sijalta 12 matkaan säntäävä Hartweg nousi viikko sitten Hochfilzenissa takaa-ajossa sijalta 21 viidenneksi ja oli Tuomas Harjulan jälkeen toiseksi nopein takaa-ajokisan ajoissa. Jos erinomainen makuuampuja Hartweg saa lauantaina myös pystyn onnistumaan, on alkukauden yllättäjä tälläkin kertaa varsin korkealla.

Suomalaisista Hiidensalon, Harjulan ja Seppälän lisäksi kisaan starttaa myös Jaakko Ranta. Todella nopeana, mutta etenkin pystystä hieman epätarkkana ampujana tunnettu Ranta lähtee matkaan sijalta 59, eijkä häneltä valitettavasti voi juuri nousua ylöspäin odottaa.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi