Suomalaismiehet lähtevät hienoista asetelmista takaa-ajoon


Olli Hiidensalo ja Tero Seppälä lähtevät herkullisista asemista takaa-ajokilpailuun. Kärjessä asetelmat lupaavat erittäin herkullista kilpailua.
Veijo Vaakanainen: 10.12.2021 20:34Ampumahiihto
Suomalaismiehet lähtevät hienoista asetelmista takaa-ajoon
Kuva: Julia Niiranen
Veikkaus
Olli Hiidensalo.
Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancup jatkuu Hochfilzenissa lauantaina miesten takaa-ajokilpailulla. Suomalaisasetelmat 12,5 kilometrin ja neljän ammunnan kilpailuun ovat poikkeuksellisen hyvät.

Pikakilpailussa nollat ampunut ja uransa parhaaseen suoritukseen venynyt Olli Hiidensalo lähtee matkaan sijalta 11. Alkukauden sensaatio Tero Seppälä lähtee puolestaan jahtaamaan selkiä sijalta 29. Seppälän aikaero Hiidensaloon on vain reilun sakkokierroksen verran.

Huippuasemista matkaan lähtevä Hiidensalo tuskin ennakkoon ajatellen pystyy sijoitustaan pitämään. Perjantainen suoritus oli täydellinen onnistuminen, jonka toistaminen vaatisi sitä, että aivan kaiken täytyisi suomalaiselta onnistua. Tosin harva jos kukaan uskoi Hiidensalon pystyvän perjantaiseenkaan suoritukseen.

Tero Seppälä onkin ennakkoon ajatellen Suomen vahvempi lenkki takaa-ajoon. Pikakisassa pystystä tuli yksi huti liikaa huippusijoja ajatellen, mutta hyvällä ampumatyöskentelyllä Seppälä pystyy nostamaan paljonkin sijoitustaan takaa-ajossa. Toisaalta jos sakkokierros tulee liian tutuksi, voivat maailmancupin pisteetkin olla tiukassa.

Kärjestä lauantain kilpailuun lähtee perjantaina yllättäen uransa ensimmäisen voiton napannut Saksan Johannes Kühn. Erityisesti viimeisellä linkillä vastustajansa tyrmännyt saksalainen on takaa-ajossa uransa kovimmassa paikassa, kun hän lähtee puolustamaan asemiaan.

Kühn on loistanut tällä kaudella erityisesti makuuammunnassa, jossa hän ei ole ampunut vielä yhtään hutia. Pystystäkin hän on onnistunut paljon aiempia kausia paremmin, mutta 75 prosentin osumatarkkuus ei povaa hänelle toista peräkkäistä voittoa. Yksittäisessä kisassa voi toki käydä lähes mitä vaan.

Kühnin lähimmät haastajat lähdössä ovat Ruotsin Martin Ponsiluoma sekä Valko-Venäjän suuryllättäjä Anton Smolski. Hekään eivät etukäteen ajatellen ole suurimpia voittajasuosikkeja, vaikka Ponsiluoma kuuluukin nopeimpiin hiihtäjiin. Ponsiluoman ammuntaprosentit eivät kuitenkaan puolla hänen menestystään.

Suurimmiksi suosikeiksi takaa-ajoon voisi nostaa ranskalaiset Emilien Jacquelinin ja Quentin Fillon Maillet’n, jotka ottivat viime vuonna kaksoisvoiton juuri Hochfilzenin takaa-ajossa. Molemmat ovat yleensä vahvoilla juuri mies miestä vastaan kilpaillessa, joten heidän nousunsa voittotaistoon ei olisi ollenkaan yllättävää.

Kärkipään lähtijöistä potentiaalinen menestyjä on myös Venäjän Aleksandr Loginov. Vahvana ampujana tunnettu Loginov teki perjantaina kauden selvästi parhaimman suorituksensa, jolle hän tavoittelee takaa-ajossa jatkoa.

Myös Norjan Tarjei Bö lähtee hyvistä asemista viidenneltä sijalta takaa-ajoon. Bö voi nousta kilpailussa vaikka voittoon asti, mutta toisaalta neljän ammunnan kisoissa hänelle tulee myös melko usein liikaa sakkoja kärkitaistoa ajatellen.

Kärkikymmenikön takaa potentiaalisia nousijoita ovat Sebastian Samuelsson, Vetle Sjåstad Christiansen sekä Sturla Holm Lægreid. Kaikki sortuivat perjantain kilpailussa liian moniin sakkoihin, mutta he voivat kärjen kompuroidessa nousta minuutin takaa jopa voittotaistoon asti.

Katso kohteet ja kertoimet

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi