Toistaako Tero Seppälä Hochfilzenin takaa-ajossa viime vuonna nähdyn nousun? Rallatteleeko Johannes Thingnes Bö kärjestä ylivoimaiseen voittoon?


Suomalaiskaksikko Tero Seppälä - Olli Hiidensalo lähtee miesten takaa-ajokisaan hyvistä iskuasemista. Pikakisan ylivoimaisesti voittanut Johannes Thinges Bö on kisan ainoa voittajasuosikki.
Veijo Vaakanainen: 10.12.2022 20:02Ampumahiihto
Toistaako Tero Seppälä Hochfilzenin takaa-ajossa viime vuonna nähdyn nousun? Rallatteleeko Johannes Thingnes Bö kärjestä ylivoimaiseen voittoon?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Tero Seppälä.
Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten kolmipäiväinen rupeama ampumahiihdon maailmancupissa Itävallan Hochfilzenissa huipentuu sunnuntaina takaa-ajokisaan. Suomalaisnäkökulmasta kisa on poikkeuksellisen mielenkiintoinen, sillä mukana on peräti viisi sinivalkoisissa väreissä kilpailevaa urheilijaa.

Parhaista asetelmista takaa-ajokisaan lähtee Suomen tuttu kärkikaksikko Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo. Kontiolahdella ampumapenkalla suorittamisensa kanssa paljon kipuillut Seppälä sai tällä kertaa perjantaina ehjän kisan ja lähtee takaa-ajoon sijalta 18. Uransa parasta kautta tekevät Olli Hiidensalo starttaa pikakisan jäljiltä vain neljä sekuntia Seppälän perään sijalta 21.

Seppälän ja Hiidensalon lähtöasetelmat kilpailuun ovat erinomaiset, sillä molemmilla eroa kymmenen kärkeen on lähtöhetkellä vain reilut kaksikymmentä sekuntia. Palkintosijoillekaan matkaa ei ole kuin hieman vajaa minuutti.

Suomalaisilla on siis takaa-ajossa erinomaiset mahdollisuudet parantaa sijoituksiaan hyvinkin paljon. Kuten aina, kaikki on kuitenkin tälläkin kertaa kiinni suorittamisesta ampumapenkalla. Molempien osumatarkkuus pitää olla paljon parempi kuin viikko sitten Kontiolahdella, jolloin Hiidensalo vieraili sakkoringillä neljä ja Seppälä kuusi kertaa.

Varsinkin Seppälällä on viime vuodelta hyviä muistoja Hochfilzenin takaa-ajosta. Tuolloin sijalta 29 matkaan startannut suomalainen teki ammunnoissa lähes virheetöntä työtä ja tuli maaliin sijalla kahdeksan. Hiidensalokin suoriutui penkalla hyvin vain kahdella sakolla, mutta rauhallisempi hiihtovauhti pudotti miehen sijalta 11 lopputulosten 26:nnelle sijalle.

Vastaavaa ampumatyöskentelyä toivotaaan molemmilta suomalaisilta siis tälläkin kertaa. Jos Seppälä ja Hiidensalo pystyvät suoriutumaan neljästä ammunnasta korkeintaan kahdella sakolla, on molempien lopputulos todennäköisesti 20 parhaan joukossa, mikä olisi erinomainen suoritus.

Kilpailun voittotaistosta tulee ennakkoon ajatellen varsin tylsä. Hurjaan vireeseen päässyt Johannes Thingnes Bö voitti perjantain pikakilpailun näytöstyylin nolla-ammunnalla ja pääsee matkaan 43 sekuntia ennen lähintä haastajaansa Ranskan Emilien Jacquelinia.

Kaikkien oletus ennen kisaa onkin, että Bö lunastaa itselleen sunnuntaina neljännen peräkkäisen voiton. Norjalaisen hiihtovauhti on tällä hetkellä ylivertaista ja taulut putoavat riittävällä prosentilla. Tämä yhdistelmä tekee tällä hetkellä Böstä erittäin vaikean voitettavan, etenkin kun hän saa jo startissa yli 40 sekuntia etumatkaa.

Muista palkintosijoista Bön takana käydään mielenkiintoinen taisto. Sijat 2-20 mahtuvat starttihetkellä vain minuutiin sisään, mikä on takaa-ajossa täysin kiinniotettavissa oleva ero, jos oma ammunta toimii ja edellä lähteneet sortuvat pummeihin.

Vahvimmin palkintosijoissa ovat tosin kiinni sijoilta kaksi ja kolme starttaavat Emilien Jacquelin ja Sturla Holm Lägreid ovat molemmat takaa-ajokisoissa elementissään, joten heidän kampeamisensa pois palkinnoilta on varsin vaikeaa, jos he suoriutuvat tasollaan. Jacquelinilla viimeinen pysty on kuitenkin ajoittain ollut tuskainen.

Ehkä potentiaalisin haastaja palkintosijataistoon voisi olla viime vuoden maailmancupin ylivertainen voittaja Quentin Fillon Maillet, joka alkaa hitaasti lämmetä myös tähän kauteen. Pikakisassa yhdellä sakolla seitsemänneksi sijoittunut Fillon Maillet haluaa varmasti päästä vihdoin tälläkin kaudella palkintosijojen makuun.

Fillon Maillet’n edeltä lähtevä Martin Ponsiluoma voisi myös olla mahdollinen haastaja palkintosijataistoon. Ruotsalainen on toisaalta tunnettu siitä, että ampumapaikalla sakkoja tulee ajoittain hyvinkin paljon. Yksittäisessä kisassa hänkin voi kuitenkin ampua neljä paikkaa nollille.

Hiihtovauhtinsa puolesta potentiaalisia nousijoita voisivat olla myös sijoilta 10 ja 13 starttaavat norjalaiset Johannes Dale ja Vetle Sjåstad Christiansen. Tosin Dalen ampumaprosentit eivät välttämättä lupaa onnistumista neljän ammunnan kisassa, eikä Christiansenkaan vakuuttanut lauantaisessa viestikisassa.

Suomalaisista matkaan lähtevät Seppälän ja Hiidensalon lisäksi myös Tuomas Harjula sijalta 41, Jaakko Ranta sijalta 50 ja Heikki Laitinen sijalta 55. Heistä pistesijaodotuksia kohdistuu lähinnä Tuomas Harjulaan, joka on erittäin vaikean viime kauden jälkeen saamassa taas hieman otteesta kiinni.

Parhaimmillaan erinomainen ampuja Harjula ei vielä toistaiseksi ole tällä kaudella onnistunut ammunnoissa tällä kaudella omalla huipputasollaan. Jos sunnuntaina Harjulalle sattuisi täysosumapäivä, voisi sijoitus 30 parhaan joukossa olla 24-vuotiaalle suomalaiselle mahdollisuuksien rajoissa.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi