Nähdäänkö Hochfilzenin miesten takaa-ajossa norjalaisten ja ruotsalaisten välinen voittotaisto? Mihin riittää Otto Inveniuksen vauhti?


Norjan ja Ruotsin urheilijat miehittivät perjantain pikakilpailun kuusi kärkisijaa. Suomen Otto Invenius lähtee sijalta 39 tavoitteenaan säilyä maailmancupin pisteillä.
Veijo Vaakanainen: 08.12.2023 19:03Ampumahiihto
Nähdäänkö Hochfilzenin miesten takaa-ajossa norjalaisten ja ruotsalaisten välinen voittotaisto? Mihin riittää Otto Inveniuksen vauhti?
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Sebastian Samuelsson.
Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Lauantaina ampumahiihdon maailmancupissa Itävallan Hochfilzenissa ohjelmassa ovat miesten ja naisten takaa-ajot. Miesten kilpailusta on odotettavissa pikakilpailun tulosten pohjalta läntisten naapurimaidemme urheilijoiden välinen taisto.

Kärkipaikalta takaa-ajoon lähtee Tarjei Bö, joka on yllättäen noussut alkukaudesta vahvemmaksi Bön veljeksistä Johanneksen etsiessä kuntoaan sekä ladulla että ampumapenkalla. Kauden 2010/2011 maailmancupin kokonaiskilpailun voittajalla on siis parhaat asetelmat lauantain kisaan.

Tarjei Bön kohdalla on kuitenkin huomioitava se, ettei hänen pystyammuntansa aina ole kaikkein varminta, joten neljän ammunnan kilpailussa pienillä lähtöeroilla voi hyvinkin olla mahdollista, että Bö sortuu voiton kannalta liiallisiin sakkokierroksiin. Lähimmät haastajat ovat ainakin lähes kaikkein pahimpia mahdollisia.

Östersundissa vielä hieman ammuntansa kanssa omaan tasoonsa nähden vaikeuksissa ollut Sturla Holm Lägreid palasi pikakisassa omalle tasolleen ja saavutti kakkossijan nolla-ammunnalla. Neljän ammunnan takaa-ajo on kuin tehty yleensä penkalla pomminvarmalle Lägreidille, joten hän on varmasti monien veikkauksissa ykkössuosikki.

Huono kandidaatti kisan voittajaksi ei ole myöskään Ruotsin Sebastian Samuelsson, joko lähtee matkaan kolmossijalta vain 10 sekuntia Bön perään. Samuelsson voitti kauden ensimmäisen takaa-ajon ja ruotsalainen vaikuttaisi olevan alkukauden perusteella timanttisessa kunnossa, joten aikanaan juuri takaa-ajossa Pekingin olympialaisissa kansainvälisen läpimurtonsa tehnyt ruotsalainen on norjalaisten ennakkoon kovin haastaja.

Sijoilta neljä ja viisi matkaan lähtevät Ruotsin Martin Ponsiluoma sekä perjantain nopein hiihtäjä Johannes Dale-Skjevdal. Molemmilla heillä hiihtovauhti riittää kärkitaistoon, mutta pystyvätkö he sen vaatimaan osumatarkkuuteen penkalla?

Katso kohteet ja kertoimet

Kutossijalta lähtevä Vetle Sjåstad Christiansen on mies, jota kannattaa takaa-ajoissa seurata aina tarkasti. Unohtaa ei saa myöskään seitsemäntenä matkaan lähtevää Saksan konkaria Benedikt Dollia, joka palasi Östersundissa maansa ykköstykiksi.

Italian Tommaso Giacomel nostettiin mahdolliseksi yllättäjäksi pikakilpailuun, eikä kahdeksas sija nolla-ammunnalla suinkaan ollut italialaiselta huono suoritus. Ennakkoon neljän ammunnan kisa voisi sopia hänelle vielä astetta paremmin, mikäli hän pystyy penkalla nolliin tai korkeintaan yhteen sakkokierrokseen.

Potentiaalisiksi nousijoiksi kärkikympin takaa on nostettava ainakin sijoilta 17 ja 18 lähtevät Vebjörn Sörum sekä Ranskan kokenut kettu Quentin FIllon Maillet. Molemmat sortuivat perjantaina kolmeen sakkorinkiin, mutta lauantaina paremmalla osumatarkkuudella molemmilla on nuoli ylöspäin.

Myös sijalta 11 starttaava Johannes Thingnes Bö on mainittava, vaikka tällä hetkellä hänen tekemisensä ei viittaakaan siihen, että hän voisi nousta voittotaistoon. Hiihtovauhti norjalaisella oli kuitenkin perjantaina sellaista, että jos ampumapenkan ongelmiin löytyy ratkaisu, on Böllä hiihtovauhdin puolesta mahdollisuus nousta ylöspäin tuloslistalla.

Kaksinkertainen takaa-ajon maailmanmestari Emilien Jacquelin on hakenut parasta virettään jo pidemmän aikaa. Perjantain 12:s sija kahdella sakolla oli jälleen häneltä varsin kädenlämpöinen suoritus, mutta takavuosien hurjien takaa-ajonäyttöjen vuoksi hänetkin on mainittava.

Suomalaisista parhaista asemista matkaan lähtee Otto Invenius sijalta 39. Pisteille pääsy kahdella sakolla oli suomalaiselta selvä askel eteenpäin Östersundin jälkeen, mutta ihmeitä lauantailta voi vielä odottaa. Asemien säilyttäminen 40 parhaan joukossa on lauantaille riittävä tavoite.

Sijalta 48 lähtevä salamannopea ampuja Jaakko Ranta elää täysin ampumasuorituksien varassa. Neljä nollaa lauantaina voisivat periaatteessa mahdollistaa nousun 40 parhaan joukkoon, mutta 12,5 kilometrin matka ladulla tulee joka tapauksessa olemaan Rannalle pitkä.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten takaa-ajon lähtölistatMiesten takaa-ajon lähtölistat

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi