Fourcaden ura päättyi voittoon – Maailmancupin ykkönen Johannes Bö


Ylivoimaisesti ampumahiihtokenttiä 2010-luvulla hallinnut Martin Fourcade päätti uransa lauantaina Kontiolahdella.
Etusuora: 14.03.2020 14:01Ampumahiihto
Fourcaden ura päättyi voittoon – Maailmancupin ykkönen Johannes BöVeikkaus
Martin Fourcade. Kuva: Andrew Fedorov / CC BY
Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Kontiolahti maailmancup 14.3.2020


Naiset takaa-ajo

#UrheilijaTulos
1.Julia Simon 🇫🇷30.43,5
2.Selina Gasparin 🇨🇭+17,3
3.Lisa Vittozzi 🇮🇹+20,9
4.Kaisa Mäkäräinen 🇫🇮+28,2
5.Monika Hojnisz-Starega 🇵🇱+39,8
6.Mona Brorsson 🇸🇪+42,8
7.Johanna Skottheim 🇸🇪+44,4
8.Marketa Davidova 🇨🇿+50,8
9.Franziska Preuss 🇩🇪+56,7
10.Tiril Eckhoff 🇳🇴+57,2Miehet takaa-ajo

#UrheilijaTulos
1.Martin Fourcade 🇫🇷31.25,4
2.Quentin Fillon Maillet 🇫🇷+2,9
3.Emilien Jacquelin 🇫🇷+4,5
4.Johannes Thingnes Bø 🇳🇴+8,3
5.Arnd Peiffer 🇩🇪+14,1
6.Erlend Øvereng Bjøntegaard 🇳🇴+15,6
7.Alexander Loginov+24,0
8.Martin Ponsiluoma 🇸🇪+29,8
9.Vetle Sjåstad Christiansen 🇳🇴+36,5
10.Lukas Hofer 🇮🇹+42,0

31. Tero Seppälä +2.53,7


Kisan ennakko


Miesten torstaisessa pikakilpailussa ei nähty yllätyksiä, joten Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupin takaa-ajoon lähdetään tutuissa asemissa. Norjan Johannes Thingnes Bö avaa matkaan 21,1 sekuntia ennen Ranskan Martin Fourcadea ja 22,3 sekuntia ennen Emilien Jacquelina.

Bö on sen verran karussa, ja niin kovassa hiihtovauhdissa, että hänen voittonsa on hyvin lähellä, eikä hän ainakaan kovin kauaksi kärjestä tule putoamaan. Hän on 10 pistettä Fourcaden perässä maailmancupissa ennen takaa-ajoa, mutta vähennyspisteet (kahden huonoimman kisan pisteet putoavat pois) huomioiden Bön kokonaiscupin voitto vaikuttaa selviöltä. Näin samalla kuninkaan valtikka siirtyy Fourcadelta Norjaan.

Kun vähennyspisteet otetaan huomioon, Bö on 19 pistettä Fourcadea edellä. Näin ollen edes voitto ei todennäköisesti riittäisi ranskalaiselle kahdeksannen maailmancupin kokonaiskilpailun voittamiseen.

Näin Fourcade voittaa maailmancupin:

  1. Jos Fourcade voittaa, Bön tulee olla 6:s tai huonompi
  2. Jos Fourcade on toinen, Bön tulee olla 7:s tai huonompi
  3. Jos Fourcade on kolmas, Bön tulee olla 12:s tai huonompi
  4. Jos Bö jää kokonaan pisteittä, Fourcaden tulee olla vähintään 21:s

Fourcaden mykistävä ura päätökseen


Ensimmäistä kertaa ranskalainen nähtiin maailmancupissa 2008 kauden lopulla Oslossa. Fourcade oli matkan 61:s. Vasta 31-vuotias ranskalainen on ehtinyt voittaa käytännössä kaiken noin vuosikymmenessä, sillä ensimmäinen kokonainen kausi oli 2008-2009.

Toisella kokonaisella kaudellaan Fourcade oli jo kokonaiscupin viides. Hän voitti peräti kolme kilpailua ja voitti takaa-ajojen cupin pienen kristallipallon! Ensimmäisissä MM-kisoissaan hän oli viestissä parhaimmillaan neljäs ja takaa-ajossa kahdeksas.


Käsittämätöntä tasaisuutta ja dominointia ultimaattisen haastavassa lajissa, jossa satunnaisuus vaikuttaa kilpailuihin


Kolmannella kokonaisella kaudellaan Fourcade oli kokonaiscupin kolmas ja ensimmäisistä olympialaisista Vancouverista lohkesi massalähdön olympiahopea.

Tämän jälkeen alkoi Fourcaden ylivoimainen putki. Hän voitti seitsemän maailmancupin kokonaisvoittoa (2011-2018) putkeen. Tänään hänellä on teoriassa mahdollisuus ottaa kahdeksas. Osakilpailuvoittoja hänellä on 82 ja palkintokorokesijoja 148. Nämä siis vain henkilökohtaisilla matkoilla!

MM-kisoissa Fourcade on voittanut 28 MM-mitalia, joista 13 on kultaisia. Olympialaisissa mitaleja on tullut seitsemän, joista peräti viisi on kultaisia.

Fourcade on ollut alusta asti maailmanhuipulla ja hän on pysynyt siellä jokaisella kaudellaan, jokaisessa kilpailussaan. Vain viime vuoden MM-kisat olivat pettymys. Käsittämätöntä tasaisuutta ja dominointia ultimaattisen haastavassa lajissa, jossa satunnaisuuskin vaikuttaa kilpailuihin.

Ehdottomasti kaikkien aikojen kovimman ampumahiihtäjän ilmiömäinen ura päättyy tänään.

Bö karkaa, takana tiukka rypistys?


Sprintissä ei nähty yllätyksiä ja kymmenen ensimmäisen joukossa starttaa matkaan varsin tuttuja nimiä. Bö tulee menemään kärjessä niin kovaa, että hän ehtii ampua paria sakkoakin matkalla voittaakseen kilpailun ja samalla maailmancupin.

Takaa-ajon maailmanmestari ja Nove Meston yhteislähdössä toiseksi tullut Jacquelin on ollut loistovireessä ja hänelle neljän ammunnan kilpailut sopivat loistavasti.

Fourcade starttaa viimeiseen lähtöönsä, joten motivaatio on varmasti tapissa. Vaikka yleisöä ei Kontiolahdella nähdä, tunteet ovat varmasti niin pinnassa, että se saattaa lisänosteen kilpailuun.

Sen sijaan kaksi muuta ranskalaista Simon Desthieux ja Quentin Fillon Maillet eivät vakuuttaneet sprintissä hiihtovauhdillaan, vaikka ampuivat nollat. Desthieux’n käyrä on ollut pidempään alavireinen, sen sijaan Fillon Maillet heikompi hiihtovauhti oli yllätys. Näyttäisi että ranskalaisella alkaa olla tämän kauden osalta pankki tyhjä. Toki välineilläkin on voinu olla osuutensa.

Saksalaiset Benedikt Doll ja Arnd Peiffer ovat varsin mahdollisia nousijoita podiumille, eroa mitalisijoihin on varsin vähän.

Kiinnostava yllätyskandidaatti on Sturla Holm Lägreid. 23-vuotias norjalainen kilpailee uransa ensimmäisiä maailmancupin kisoja, joten motivaatio on varmasti korkea. Ensimmäisissä kolmessa mc-startissa on tullut loistavat sijoitukset: 13:s, 15:s ja 10:s.

Vihjeet Veikkauksen peleihin


Oletus on, että Bö menee menojaan, minkä jälkeen taustalla käydään armoton kamppailu muista sijoista. Jacquelin on juuri nyt hurjassa kunnossa ja vaikuttaa vahvimmalta, myös Saksan Doll osoitti hurjaa hiihtovauhtia sprintissä.

Peli-idea - Supertripla 5

1.J. Bö
2.Jacquelin, Doll, Fourcade
3.Jacquelin, Doll, Fourcade
Rivimäärä6 riviä
Rivin hinta1,60 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy14.3.2020 klo 14:43
TVYLE2Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi