Antaako Johannes Bö kenenkään yllättää itseään miesten takaa-ajossa? Nähdäänkö suomalaismiehiltä nousua?


Pikakilpailussa omansa ottanut Johannes Bö on suosikki myös takaa-ajoon. Suomalaisilta Tero Seppälältä ja Olli Hiidensalolta toivotaan hyvää ammuntaa ja nousua ylöspäin tuloslistalla.
Veijo Vaakanainen: 03.12.2022 17:03Ampumahiihto
Antaako Johannes Bö kenenkään yllättää itseään miesten takaa-ajossa? Nähdäänkö suomalaismiehiltä nousua?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Johannes Thingnes Bø
Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupin raskas avausviikko huipentuu Kontiolahdella takaa-ajoihin. Kisaviikon neljännessä startissa miehet kisaavat 12,5 kilometrin matkan, jonka varrella ampumapaikalla vieraillaan neljä kertaa: ensin kahdesti makuulla ja sitten kahdesti pystyssä.

Pikakilpailun tulosten pohjalta ensimmäisenä matkaan lähtee vähemmän yllättäen Norjan Johannes Thingnes Bö, joka pystyi hurjalla hiihdollaan ja riittävän hyvällä ammuntasuorituksella päihittämään kaikki vastustajansa. Lauantain voittajana hän on luonnollisesti suurin suosikki myös sunnuntaina.

Kiveen hakattuna Bön voittoa ei kuitenkaan voi pitää, sillä parin viime kauden aikana neljän ammunnan kisat ovat olleet hänelle paikoitellen hyvinkin haastavia, eikä hän lauantailtakaan saa penkkatyöskentelystä täysin puhtaita papereita. Sunnuntaina Bönkin pitää onnistua hyvin, sillä heikolla ammunnalla hän saa nähdän miesten viilettävän hänen edelleen, kun hän itse viettää aikaa sakkoringillä.

Toisena matkaan lähtevä Sturla Holm Lägreid on yksi pahimmista mahdollisista vastustajista, joka voi Bön kintereille lähteä. Hieman takeltelevan viime kauden jälkeen Lägreid vaikuttaisi olevan taas vanhassa hyväässä ampumavireessään, minkä lisäksi hänen hiihtovauhtinsa on nyt parempaa kuin koskaan. Nollat ampuessaan Lägreid on erittäin potentiaalinen voittajakandidaatti.

Myös neljäntenä matkaan säntäävä Ruotsin Sebastian Samuelsson on ennakkoon kova haastaja voittotaistoon. Normaalimatkalla Samuelssonin tekemisessä oli vielä pientä hakemista, mutta pikakisassa meno oli jo paljon parempaa. Vuonna 2018 kansainvälisen läpimurtonsa Korean olympiakisoissa juuri takaa-ajossa tehnyt ruotsalainen ei varmasti tavoittele kisasta mitään muuta kuin voittoa.

Viidenneltä sijalta matkaan lähtee mies, jota monet varmasti pelkäävät erityisen paljon. Ranskan Emilien Jacquelin on saavuttanut yli puolet uransa podiumeista juuri takaa-ajossa ja kaksissa edellisissä MM-kisoissa hän on juhlinut lajissa MM-kultaa. Jacquelin on parhaimmillaan takaa-ajon hermopaineessa ja häneltä on usein nähty aivan ilmiömäisiä suorituksia viimeisellä ampumapaikalla.

Kärkikymmenikössä lähtee myös monia muita potentiaalisia haastajia ainakin palkintosijataistoon. Norjan Johannes Dale teki parhaan suorituksensa puoleentoista vuoteen ja on tekemässä paluuta maailman terävimpään kärkeen. Kolmantena matkaan lähtevä Roman Rees ja yhdeksäntenä ladulle säntäävä David Zobel ovat puolestaan nousemassa Saksan ampumahiihdon uusiksi kärkinimiksi.

Kauempaa kärjen takaa lähtevistä nimistä kisassa kannattaa seurata ainakin normaalimatkan voittajaa Ruotsin Martin Ponsiluomaa sekä Norjan Tarjei Bötä. Kumpikaan ei ole tunnettu kaikkein varmimpana ampujana, mutta yksittäisissä kisoissa he voivat onnistua penkalla erittäin hyvin, mikä heidän hiihtovauhdillaan tarkoittaa makoisaa nousua tuloslistalla.

Suomalaiset Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo pääsevät lähtemään matkaan lähes yhtä aikaa sijoilla 31 ja 33. Lauantain kisa oli molemmilta hieman alavireinen, mutta tietojen mukaan ainakin osa tästä selittyy kalustolla. Jos Suomi onnistuu voitelukopilla paremmin ja Seppälä ja Hiidensalo tiputtavat laikkoja hyvään tahtiin, voi nousu 20 parhaan joukkoon olla molemmille mahdollinen. Viime aikaisten ammuntasuoritusten perusteella tämä nousu on todennäköisempää nähdä Hiidensalolta.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi