Pystyykö Benedikt Doll pitämään Johannes Bön takanaan Lenzerheiden takaa-ajossa? Riittääkö suomalaisten vauhti pisteille?


Johannes Bö lähtee taistelemaan voitosta hurjaa saksalaisrintamaa vastaan. Suomalaisista parhaissa iskuasemissa on Otto Invenius.
Veijo Vaakanainen: 15.12.2023 19:11Ampumahiihto
Pystyykö Benedikt Doll pitämään Johannes Bön takanaan Lenzerheiden takaa-ajossa? Riittääkö suomalaisten vauhti pisteille?
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Benedikt Doll.
Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupin kolmannella kisapaikalla Sveitsin Lenzerheidessa kilpaillaan takaa-ajot. Miesten kilpailuun lähdetään Saksan Benedikt Dollin johdolla.

Saksalaiset olivat rautaa Lenzerheiden pikakilpailussa. Dollin voiton lisäksi Philipp Nawrath oli kilpailun kolmas, IBU-Cupin puolelta maailmancupiin noussut Philipp Horn neljäs ja Johannes Kühn kuudes. Saksalaisten väliin kiilaa onnistuivat lyömään ainoastaan norjalaiset Johannes Bö (2:nen) ja Sturla Holm Lägreid (3:s).

Voittokamppailusta on odotettavissa Dollin ja Bön välinen kaksintaistelu, sillä kolmantena matkaan lähtevä Nawrath on jo lähtöhetkellä 37 sekuntia kärkeä perässä. Böhön Dollilla on etumatkaa ainoastaan 5,4 sekuntia.

Vasta viidennen osakilpailuvoiton pitkällä ja menestyksekkäällä urallaan ottanut Doll on päässyt yskähtelevän kauden aloituksen jälkeen mainioon vireeseen. Hänellä on hiihtovauhti kunnossa ja ampumavarmuuskin saksalaisella on 87 prosenttia.

Lauantaina voiton uusiminen tulee kuitenkin olemaan vaikeaa, sillä haastaja on käytännössä pahin mahdollinen. Urallaan jo 75 kertaa korkeimmalle korokkeelle noussut norjalainen Johannes Bö haki hänkin hieman kuntoaan kauden alussa, mutta suorittaminen on ollut nousujohteista.

Vieläkään Bön otteissa ei ole samaa loistoa, johon viime kausina on totuttu, sillä viime vuoden Bö olisi voittanut perjantain kisan yhdestä sakosta huolimatta. Kakkossija on kuitenkin miehen selvästi paras lähtöpaikka takaa-ajoon, ja jo viime viikolla Bö onnistui kärkikympin takaa nousemaan kisan voittoon.

Östersundin jälkeen maailmancupia johtanut Philipp Nawrath palasi Lenzerheidessa jälleen palkintosijavireeseen. Saksalaisen lähtöpaikka kisaan on siis mainio, mutta riittääkö miehen ampumavarmuus asemien säilyttämiseen? Erityisen makuun 80 prosentin osumatarkkuus voisi olla korkeampi.

Vain kaksi sekuntia Nawrathin perään lähtevä Sturla Holm Lägreidin kohdalla ampumavarmuutta ei sen sijaan yleensä tarvitse kyseenalaistaa. Tosin tällä kaudella makuulla Lägreidin suorittamisessa on ollut hieman aiemmasta poikkeavaa horjuvuutta. Toisaalta lähes 98 prosentin osumatarkkuus pystystä on parasta A-luokkaa.

Lägredin kanssa yhtä aikaa matkaan lähtevä Philipp Horn on kilpailun suuri arvoitus. Uransa parhaaseen suoritukseen perjantaina yltänyt 29-vuotias saksalainen on uransa aikana yltänyt edes 10 parhaan joukkoon vain kahdesti. Nekin suoritukset ovat jo useamman vuoden takaa kaudelta 2019-2020.

Hornin kohdalla suunnan voisi siis olettaa osoittavan alaspäin. Toisaalta hänen suorittamisen IBU-Cupissa on ollut niin vahvaa, että hän voi hyvinkin yllättää myös launtaina.

Kuudentena matkaan lähtevän Johannes Kühnin kohdalla 78 prosentin osumavarmuus pystypaikalla vienee saksalaista tuloslistalla alaspäin. Samaa kohtaloa voisi veikata myös seitsemäntenä starttaavalta 81 prosentin varmuudella ampuvalta Martin Ponsiluomalle.

Sen sijaan pikakilpailun kahdeksas Quentin Fillon Maillet on takaa-ajoissa usein mies paikallaan. Toissavuoden maailmancupin ykkönen on paremmassa hiihtokunnossa kuin viime kaudella, mutta makuupaikat ovat olleet hänelle tällä kaudella usein kohtalokkaita.

Kovia nousuja kärkikympin takaa voidaan odottaa perjantaina ampumapaikalla kolmeen sakkoon sortuneilta norjalaisilta Endre Strömsheimilta, Tarjei Böltä ja Johannes Dale-Skejvdalilta. Heidän kaikkien on kuitenkin osuttava tauluihin paljon paremmin kuin pikakilpailussa.

Suomalaisista parhaista asemista starttaa kauden parhaaseen suoritukseensa pikakilpailussa yltänyt Otto Invenius. Viikko sitten 23 vuotta täyttänyt suomalainen pääsee matkaan sijalta 31 ja ammunnan onnistuessa näiden sijojen säilyttäminen tai jopa pieni nousu ovat Inveniukselle mahdollisia.

Joni Mustonen ylsi myös perjantaina ensimmäistä kertaa urallaan maailmancupin pisteille ollen pikakilpailun 40:s. Hänelle ja sijalta 56 starttaavalle Jonni Mukkalalle lauantain kilpailu on lähinnä hyvää kokemuksen keräämistä tulevaisuutta varten ilman suurempia menestyspaineita.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi