Norjalaisten johdolla takaa-ajoon - Jatkaako Otto Invenius huippusuorituksiaan Nove Mestossa?


Nove Meston ampumahiihdon maailmancup jatkuu lauantaina takaa-ajojen merkeissä. Miesten pursuit käynnistyy norjalaiskomennossa.
Etusuora: 03.03.2023 19:48Ampumahiihto
Norjalaisten johdolla takaa-ajoon - Jatkaako Otto Invenius huippusuorituksiaan Nove Mestossa?
Kuva: Julia Niiranen
Veikkaus
Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Nove Meston maailmancup käynnistyi torstaina miesten pikakilpailulla, joka sujuu samaan malliin kuin miesten ampumahiihdot ovat tavanneet viime aikoina sujua. Johannes Thingnes Bø otti selvän voiton ja Norja otti kilpailussa neloisvoiton.

Lauantaina miehet hiihtävät takaa-ajokilpailun, johon lähdetään pikakilpailun tulosten perusteella. Johannes Bøn voittomarginaali oli pikakilpailussa veljeensä Tarjeihin hulppeasti tasan puoli minuuttia. Kolmanneksi yltänyt Vetle Sjåstad Christiansen jäi voittajasta peräti minuutin ja 15 sekuntia. Onkin helppo ennakoida takaa-ajosta Johannes Bøn näytöstä.

Kakkosijalta starttaava Tarjei Bø ei ole neljän ammunnan kisoissa parhaimmillaan, vaan yleensä sakkokierroksia kertyy. Nyt Tarjei pääsee matkaan todella isolla 45 sekunnin marginaalilla takaa tuleviin, joten hiihdon kulkiessa pariin ylimääräiseen ohilaukaukseenkin haastajiin nähdän on varaa, eikä podiumhaaveita tarvi silti haudata.

Takaa-ajon lähtölistaa

#UrheilijaEro
1.Johannes Thingnes Bø 🇳🇴0.00
2.Tarjei Bø 🇳🇴+0.30
3.Vetle Sjåstad Christiansen 🇳🇴+1.15
4.Endre Strømsheim 🇳🇴+1.17
5.Fabien Claude 🇫🇷+1.23
6.Martin Ponsiluoma 🇸🇪+1.25
7.Antonin Guigonnat 🇫🇷+1.25
8.Roman Rees 🇩🇪+1.27
9.Jesper Nelin 🇸🇪+1.42
10.Niklas Hartweg 🇨🇭+1.43
23.Otto Invenius 🇫🇮+2.23
29.Tero Seppälä 🇫🇮+2.31
58.Jaakko Ranta 🇫🇮+3.22


Christiansenista alkaen takaa-ajoon säntää todella tiivis nippu, sillä puolen minuutin sisään matkaan pääsee 11 urheilijaa. Pikakilpailussa ammuttiin todella vähän sakkoja ja mikäli olosuhteet jatkuvat hyvinä, kovat hiihtäjät ovat lauantainakin kärjessä. Lauantaille Nove Mestoon on luvattu kohtalaista tuulta.

Bøn veljekset olivat pikakilpailun nopeimpia hiihtäjiä. Heidän jälkeensä liukkainta vauhtia ladulla piti Ruotsin Sebastian Samuelsson. Peräti kolme ohilaukausta pudotti Samuelssonin kilpailussa kuitenkin sijalle 15 ja matkaa takaa-ajossa startissa on kärkeen minuutti ja 52 sekuntia. Kolmospaikkaan marginaalia on kuitenkin vain 37 sekuntia, joten takaa-ajon erikoismies kannattaa huomioida jälleen peleissä, vaikka lähtönumero kookas onkin. Oberhofin MM-kisoissa Samuelsson nousi takaa-ajossa sijalta 11 pronssille.

Kutospaikalta starttaava Samuelssonin maanmies Martin Ponsiluoma hiihti viidenneksi nopeinta vauhtia torstaina ja pystyy kovana hiihtäjänä taistelemaan kärkisijoista, jos ammunta on vähintään kohtuullista.

Kolmosena takaa-ajoon starttaava Christiansen on vahva ehdokas podiumille myös lauantaina. MM-kisoissa henkilökohtaisissa kisoissa mitalitta jäänyt Christiansen on ollut vahvassa vireessä läpi kauden, eikä podiumsija yllättäisi lauantaina millään lailla.

IBU Cupissa enimmäkseen menestystä niittänyt Norjan Endre Strømsheim säväytti torstain nelossijallaan. Oberhofissa MM-sijoitukset jäivät välille 13-22, joten torstain suoritus oli mieheltä selkeä tason nosto. Neljän ammunnan kisassa 82% ampujan ja hiihdossa hieman tasoitusta antajan urheilijan menestys olisi pieni yllätys.

Ranskalaiset Fabien Claude ja Antonin Guigonnat starttaavat hyvistä asemista ja suksi kulki varsin mukavasti torstaina. Taulujen pudotessa podium on molemmille mahdollinen.

Saksan Roman Rees on erityisen mielenkiintoinen nimi takaa-ajokilpailuun. Kahdeksantena matkaan lähtevä saksalainen on kärkikymmenikön parhaita ampujia (88%) ja hiihtovauhdiltaan tasavahva useimpien edeltä lähtevien kanssa. MM-kisojen takaa-ajossa Rees nousi sijalta 19 kymmenenneksi.

Myös sijoilta 12 ja 14 starttaavat Benedikt Doll ja Quentin Fillon Maillet kannattaa huomioida peleissä. Matkaa podiumille on vain puolisen minuuttia.

Suomalaisista takaa-ajoon starttaavat Otto Invenius (23:s), Tero Seppälä (29:s) ja Jaakko Ranta (58:s). Invenius nappasi pikakilpailusta uransa ensimmäiset maailmancupin pisteensä ja pesi samat sakot ampuneen Seppälän. Vain 71% tarkkuudella ampuvalle Inveniusta ei neljän ammunnan kilpailu lähtökohtaisesti suosi. Sijoituksen säilyttäminen lauantaina olisi mainio suoritus.

Seppälä omaa kyvyt nostaa sijoitustaan reilusti. Matkaa 15 sakkiin Seppällä on startissa alle 40 sekuntia.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi