Nouseeko suomalainen miesampumahiihtäjä palkintokorokkeelle maailmancupissa ensimmäistä kertaa lähes 19 vuoteen?


Tero Seppälällä on sunnuntain takaa-ajossa uransa toistaiseksi paras mahdollisuus jättää nimensä pysyvästi suomalaisen ampumahiihdon historian kirjoihin.
Veijo Vaakanainen: 15.01.2022 18:12Ampumahiihto
Nouseeko suomalainen miesampumahiihtäjä palkintokorokkeelle maailmancupissa ensimmäistä kertaa lähes 19 vuoteen?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Tero Seppälä.
Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupissa Saksan Ruhpoldingissa kilpaillaan sunnuntaina miesten takaa-ajokilpailu, jonka lähtöasetelmat ovat poikkeuksellisen herkulliset. Tero Seppälä pääsee lähtemään matkaan vain sijalta viisi ja eroa palkintosijaan on starttihetkellä vain kymmenen sekuntia.

Seppälä taistelee siis kilpailussa realistisesti palkintosijasta. Kolmen parhaan joukkoon nousu olisi suomalaisessa miesampumahiihdossa niin harvinaista herkkua, ettei oikeastaan mikään vahvikesana pysty sitä tyydyttävästi kuvaamaan.

Suomalaismiesten edellisestä palkintosijasta tulee kuluneeksi pian 19 vuotta. Vastaavasta suorituksesta saatiin nauttia edellisen kerran 19.3.2003, kun Vesa Hietalahti sijoittui toiseksi normaalimatkan kilpailussa MM-kisoissa Hanti-Mansiskissa.

Edellisestä arvokisojen ulkopuolisesta palkintosijasta “tavallisessa” maailmancupin kisassa on kulunut vielä vuoden verran enemmän. Tämä tapahtui Oslon Holmenkollenilla 21.3.2002, kun Hietalahti oli kolmas pikakilpailussa.

Suomen edellisten palkintosijojen aikaan Tero Seppälä oli siis vasta juuri ja juuri alakouluikäinen. Välissä kuluneiden lähes kahden vuosikymmenen aikana suomalaisten palkintosijat eivät ole muutamia harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta olleet edes lähellä, mutta nyt kolmen parhaan joukkoon nousu on luonnollinen ja jopa realistinenkin tavoite.

Seppälä on toistaiseksi tämän kauden aikana onnistunut parhaiten juuri takaa-ajoissa, eikä hän toistaiseksi ole hävinnyt yhtäkään sijaa kauden aikana kilpailluissa neljässä takaa-ajossa. Tilastojen valossa kaikki näyttää siis erittäin lupaavalta.

Vaikka odotukset ovatkin erittäin korkealla, on kuitenkin sanottava myös pari varoituksen sanaa. Sunnuntaina on ensimmäinen kerta Seppälän uralla, kun hän pääsee lähtemään matkaan kärkipäässä. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei hän kertaakaan aiemmin ole joutunut vastaavaan painetilaan.

Seppälän hermojen pitävyyttä raastavassa kärkikamppailussa ei siis toistaiseksi ole vielä päästy testaamaan. Vasta sunnuntai näyttää, kuoriutuuko Seppälästä tiukassa paikassa Martin Fourcaden kaltainen kliininen suorittaja, joka pystyy nostamaan tasoaan paineen ollessa kovimmillaan, vai murtuuko hän niin monen muun tavoin.

Odotuksissa on siis pidettävä mukana myös maltti. Mahdollisuus palkintosijaan on olemassa, mutta masennukseen ei ole aihetta, vaikkei sellaista tulisikaan. Säilyminen kymmenen parhaan joukossa voitaisiin jo laskea onnistumiseksi takaa-ajossa.

Pystyykö kukaan haastamaan Fillon Maillet’ta?


Kärkipaikalta matkaan lähtee myös maailmancupia johtava Ranskan Quintin Fillon Maillet. Hän on luonnollisesti myös kilpailun suurin ennakkosuosikki, varsinkin kun ranskalainen on yleensä parhaimmillaan juuri takaa-ajoissa.

Fillon Maillet on onnistunut kauden aiemmissa takaa-ajoissa lähes täydellisesti. Kauden avaus Östersundissa sujui vielä haparoiden ja ranskalainen saapui maaliin vasta sijalla 16. Tämän jälkeen hän on kuitenkin ollut tyrmäävässä vireessä ja voittanut kauden kaikki muut kolme takaa-ajoa.

Ranskalaisen lähtöasemia parantaa myös se, että kärkipäässä on useampia yllättäjiä, joten hän ei välttämättä edes saa kovin suurta painetta kilpailussa. Saksan Benedikt Doll on toki osoittanut selvää nousukuntoa, mutta neljän ammunnan kilpailut tuottavat hänelle aina paikoitellen haasteita, vaikka tämän kauden osumaprosentti saksalaisella onkin oikein kelvollinen (84 %).

Valko-Venäjän Anton Smolski hiihti vahvasti torstain pikakilpailussa, mutta hänkään tuskin pystyy Fillon Maillet’ta haastamaan. Hurjasti tälle kaudelle tasoaan nostanut valkovenäläinen pystyy kuitenkin hyvällä suorituksella säilyttämään paikkansa kolmen parhaan joukossa.

Vaarallinen haastaja palkintokoroketaistoon on takaa-ajon maailmanmestari vuodelta 2015, eli Saksan Erik Lesser. Vahvana neljän ammunnan kilpailuiden urheilijana tunnettu kokenut saksalainen on onnistunut myös parantamaan hiihtovauhtiaan Pekingin talviolympialaisten 2022 lähestyessä ja on kutossijailta lähtiessään nälkäinen nousemaan mukaan kärkikamppailuun.

Lesserin tavoin myös Ukrainan Dmitro Pidrushni on osoittanut olevansa valmis taistelemaan kärkisijoista juuri sopivasti ennen arvokisoja. Rutinoitunut ukrainalainen on hänkin vahva tekijä ampumapenkalla ja voi olla vaikea voitettava esimerkiksi Tero Seppälälle.

Sijalta yhdeksän lähtevä Ranskan Simon Desthieux on myös potentiaalinen nousija podiumtaistoon. Urheilijoiden väliset erot lähtöhetkellä ovat varsin pieniä ja ranskalaisella on matkaa palkinnoille alle yhden sakkokierroksen verran.

Myös sijalta 18 matkaan starttaava kauden avausviikonlopun hallitsija Ruotsin Sebastian Samuelsson on starttihetkellä vain puolen minuutin päässä palkinnoilta. Vahvana hiihtäjänä ruotsalainenkin voi olla kova nimi kärkitaistoon. Toisaalta hänen pystyammuntansa on viime aikoina ollut varsin ailahtelevaa.

Edellä mainittujen nimien lisäksi palkintosijataistoon voi nousta myös monia yllättäviäkin nimiä. Kärkipään erot ovat lähtöhetkellä erittäin pienet ja Ruhpoldingissa eroja tehdään lähinnä ampumapaikalla. Noin kahdellakymmenellä miehellä on täydellisellä ampumasuorittamisella mahdollisuus nousta mukaan taistoon kärkipään sijoista.

Seppälän lisäksi kilpailuun starttaa myös toinen suomalainen. Sijalta 48 matkaan lähtevä Olli Hiidensalo pystyy ehjällä ampumasuorittamisella nousemaan kilpailussa pistesijalle, mutta mitään rakettinousua häneltä tuskin nähdään.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi